Volksbank România a fost înființată în anul 2000 de către grupul financiar austriac Volksbank. La 31 decembrie 2013, banca ocupa poziția a noua în clasamentul instituțiilor de credit din România, cu un activ net bilanțier de 13,813 mld. lei (3,12 mld. euro) și o cotă de piață de 3,8%, potrivit raportului anual al BNR pentru anul trecut.
Ultimele date disponibile pe site-ul băncii indică un portofoliu de peste 190.000 de clienți, construit pe trei linii de afaceri – retail (persoane fizice), IMM-uri și corporate (companii mari). Volksbank România a raportat pentru anul trecut o pierdere de 104 milioane euro, redusă aproape la jumătate faţă de anul anterior. Banca are o rețea formată din aproximativ 135 de locații la nivelul întregii țări.
Banca a avut o strategie de dezvoltare agresivă după intrarea pe piață, concentrându-se pe segmentul de clienți de retail, unde și-a construit un portofoliu cu o expunere mare de credite ipotecare. Ponderea foarte mare a acestui portofoliu a găsit Volksbank România expusă puternic față de alte instituții de credit în fața crizei financiare din 2008, astfel că pe bilanțul său a început să crească amenințător ponderea creditelor neperformante. O parte importantă din aceste credite au fost acordate în franci elvețieni, ceea ce a expus clienții băncii la riscul de schimb valutar, cu repercusiuni, de asemenea, asupra băncii.
Acțiunile Volksbank România sunt deținute în proporţie de 99,99% printr-un vehicul special creat, în care banca – mamă Volksbank AG are 51%, Banque Populaire Caisse d’Epargne – 24,5%, DZ Bank – 16,4%, iar WGZ Bank – 8,1%. Restul de 0,0000111% din acțiunile Volksbank România aparțin VBI Holding.
Volksbank AG, banca – mamă a Volksbank România, a început în condițiile deprecierii activelor discuții de vânzare către banca rusă de stat Sberbank, care însă a refuzat în 2011 să preia și operațiunile din România.
În aceste condiții, austriecii au început curățarea în ritm accelerat a bilanțului subsidiarei din România, trecând la executări silite a garanțiilor aferente creditelor ipotecare. Clienții au intentat mii de procese băncii, reclamând clauze abuzive din contracte și având câștig de cauză în cele mai multe dintre dosarele ajunse în fața instanțelor de judecată.
În paralel, banca de investiții Rothschild a primit mandatul de vânzare al Volksbank România. În iulie 2014, Volksbank România face un pas decisiv și vinde un portofoliu de credite neperformante de 498 mil. euro către un consorțiu format din AnaCap, HIG Capital, Deutsche Bank și APS, iar ponderea creditelor neperformante coboară la 8% din total portofoliu.
Cu un impact direct asupra prețului tranzacției de vânzare a Volksbank România către Banca Transilvania este o finanțare intragrup, pe care banca – fiică trebuie să o ramburseze băncii – mamă din Austria. La 30 iunie 2014, Volksbank România mai avea de rambursat către Volksbank AG 600 mil. euro.