Francesco Starace, CEO al gigantului italian de utilități Enel, a declarat ieri la Roma că ofertele angajante pentru activele scoase la vânzare în România și Slovacia sunt așteptate până la finele lunii noiembrie, potrivit agenției de presă Reuters.
Procesul de vânzare este mai avansat în România față de Slovacia, a mai precizat șeful Enel în cadrul unei audieri în fața Parlamentului de la Roma.
Ultimele informații ale MIRSANU.RO indică faptul că mai mulți investitori intră în această săptămână în camera de date a companiei în cadrul fazei de due dilligence (analiză – n.r.) pentru a-și putea pregăti ofertele. Printre investitorii interesați de activele locale ale Enel se numără companiile de stat Electrica, Nuclearelectrica, grupul francez GDF SUEZ, germanii de la E.ON, iar pe listă se află inclusiv companii din China.
La scurt timp după întoarcerea ministrului delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, din Italia dintr-o delegație din care au mai făcut parte șefii Electrica și Nuclearelectrica, pe piață au apărut informații că Enel se așteaptă să încaseze minim 1,8 mld. euro de pe urma vânzării activelor din România, în caz contrar rezervându-și dreptul de a renunța la procesul de retragere de pe piață. Ministrul a indicat că nu recomandă investitorilor interesați să liciteze pentru distribuția de electricitate din Dobrogea, care are o importanță strategică pentru statul român în lumina noilor evoluții din jurul țării.
Enel a anunțat în luna iulie că dorește să vândă active din Slovacia și din România pentru a-și reduce gradul de îndatorare.
În România, miezul afacerii Enel sunt distribuțiile de energie din Banat, Dobrogea și sudul Munteniei, care acoperă Bucureștiul și județele limitrofe.
Italienii au intrat în 2004 pe piață la privatizarea la pachet a Electrica Banat și Electrica Dobrogea. Enel are, de asemenea, în portofoliu și producție de energie și alte servicii pe piața de energie.
În România, procesul de vânzare implică participația de 64,4% din acțiunile distribuitorului de electricitate Enel Distribuție Muntenia SA și a companiei de furnizare Enel Energie Muntenia SA, pachetele de 51% din Enel Distribuție Banat SA, Enel Distribuție Dobrogea SA și Enel Energie SA, precum și pachetul de 100% din acțiunile companiei de servicii Enel România SRL, controlate prin intermediul vehiculului de investiții Enel Investment Holding BV.
Companiile locale din portofoliul Enel au în administrare 91.000 de kilometri în regiunile în care operează, distribuind 14 TWh de electricitate pe an și cotă de piață de 34%. De asemenea, italienii au aici vânzări de aproximativ 9 TWh pe an către 2,6 milioane de clienți, din care 2,4 milioane sunt clienți rezidențiali, cu o cotă de piață de 20%, iar 0,2 milioane de clienți sunt companii, cu o cotă de piață de 38%, conform cifrelor făcute publice de către italieni.
În 2013, toate companiile Enel din România au înregistrat venituri consolidate de 1,118 miliarde de euro și câștiguri înaintea plății dobânzilor, taxelor, deprecierii și amortizării (EBITDA) de 289 milioane de euro.