MIRSANU.RO

publicat la: 04.11.2016  14:08

Cea mai influentă cameră de comerț a investitorilor străini în România a propulsat o nouă curte internațională de arbitraj la nivel local. A apărut Curtea de Arbitraj Internațional București, printre „motoarele” acesteia fiind firme de avocatură internaționale și locale. BIAC intră în concurență cu Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, dar și cu alte curți de arbitraj

Sursă foto: BIAC.
 

Curtea de Arbitraj Internațional București (BIAC) a fost lansată oficial pe 2 noiembrie de pe platforma Camerei de Comerț Americane în România (AmCham), cea mai puternică dintre camerele de comerț străine care activează la nivel local.

Noua curte de arbitraj se adresează oamenilor de afaceri și multinaționalelor cu afaceri în România, pentru soluționarea oricăror tipuri de litigii contractuale, inclusiv pentru părțile care au încheiat contracte în altă limbă decât româna.

BIAC are astfel la start un sprijin puternic din partea multinaționalelor, în condițiile în care reprezentanții AmCham afirmă că intenționează să extindă susținerea pentru acest proiect prin discuții și cu alte organizații de afaceri reprezentative precum Camera de Comerț Britanică în România (BRCC) și Camera de Comerț Olandeză în România (NRCC). Din AmCham, precum și din celelalte camere de comerț străine fac parte inclusiv firme cu capital românesc.

Printre susținătorii BIAC se numără firme străine de avocatură precum Dentons, Clifford Chance, Allen & Overy sau Schoenherr, respectiv firme locale printre care PeliFilip.

Din Consiliul administrativ al BIAC fac parte avocați precum Anda Todor – Managing Partner al biroului local al Dentons și membru în Consiliul Director al AmCham România, Sebastian Guțiu – Managing Partner al biroului local al firmei austriece Schoenherr, Valentin Berea – Partener RTPR Allen & Overy, Vlad Peligrad – Counsel la Clifford Chance Badea alături de reprezentanții unor firme locale – PeliFilip, Benclinov & Asociații sau Iordache Partners. Din structurile de conducere ale noii curți fac parte nume precum Annet van Hooft, președinte onorific al BIAC, respectiv avocatul Dan Vișoiu în calitate de secretar general.

”Curtea de Arbitraj Internațional București (BIAC) este rezultatul a trei ani de muncă, combinând aspecte practice, negocieri și muncă de convingere și suntem siguri că aceasta va reprezenta o alternativă viabilă în raport cu actualele instituții de arbitraj locale și internaționale”, a menționat Anda Todor, membru al Consiliului Director al AmCham România.

Pentru început, BIAC este susținută din contribuții financiare de 95.000 de euro pentru primii trei ani de funcționare.

BIAC afirmă că are o listă inițială de aproximativ 60 de arbitri din România și străini.

În acest moment, cea mai reprezentantivă curte de arbitraj locală este Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR). Numele instituției a fost menționat în ultimii ani în dosarul lui Mihai Vlasov, fostul președinte al CCIR, acuzat de procurori că a vrut să promoveze un proiect de lege pentru trecerea Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) sub comanda CCIR în schimbul numirii unui deputat pe lista arbitrilor Curții de Arbitraj Comercial Internațional.

Curtea de Arbitraj de pe lângă CCIR are cea mai puternică poziție din sistemul arbitral românesc, în structura sa fiind înscriși 69 de arbitri români, respectiv o listă de arbitri străini cuprinzând 50 de persoane, potrivit informațiilor făcute publice pe propriul site. Recent, a fost lansată și Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.

Inițiatorii proiectului au în vedere, pe termen mai lung, ca BIAC să capete reprezentativitate în Europa Centrală și de Est, prin includerea unei clauze promisorii în contracte prin care să fie stipulată în relația de afaceri cu firme din Bulgaria sau alte țări din regiune că eventualele litigii pot fi soluționate în fața Curții de Arbitraj Internaționale București.

Firmele apelează la curțile de arbitraj pentru a-și rezolva disputele comerciale într-o manieră mai puțin costisitoare și mai rapidă față de varianta unui proces în fața unei instanțe judecătorești. Conform datelor BIAC, o astfel de procedură de arbitraj se poate finaliza în termen de 18 luni în timp ce un proces în fața unei instanțe locale poate dura până la 4 ani.

AmCham România are peste 400 de membri din rândul firmelor americane, internaționale și românești și reprezintă interesele unor companii care totalizează investiții de circa 20 mld. Dolari și o contribuție la PIB de peste 11% în 2011, conform datelor prezentate de către organizația de afaceri pe propriul site. AmCham este una dintre cele mai puternice voci ale investitorilor străini în România și unul dintre cei mai importanți interlocutori ai autorităților române în consultările periodice cu exponenții statului român pe marginea schimbărilor legislative, respectiv a deciziilor cu impact în întreaga economie.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Digi a semnat contractarea unui imprumut de 150 mil. Euro cu un sindicat de banci din care face parte Citi, ING si Unicredit. Banii vor fi alocati in cea mai mare parte pentru refinantare, iar o treime merg catre finantarea planurilor companiei

  Grupul Digi, unul dintre jucatorii – cheie de pe piata comunicatiilor din Romania, a anuntat pe 15 decembrie 2020 ca a incheiat un acord de finantare in valoare totala de 150 mil. Euro cu un sindicat de banci din care fac parte Citi, ING Bank si UniCredit Bank. “Societatea doreste sa informez  Citeşte articolul integral

Analize

Deloitte: Piata de fuziuni si achizitii din Romania a fost de 3,7 – 4,3 mld. Euro in 2020 comparativ cu 4 – 4,4 mld. Euro in 2019. Noua tranzactii au avut o valoare de minimum 100 mil. Euro, cele mai mari fiind inregistrate in ordine in energie, imobiliare, telecom, tehnologie si petrol

  Piata de fuziuni si achizitii din Romania a inregistrat in 2020 o scadere atat in volum, cat in valoare fata de 2019, potrivit unei analize a firmei de consultanta Deloitte. Piata de fuziuni și achizitii (M&A) a numarat 91 de tranzactii in Romania in 2020, comparativ cu 110 in 2019.Potrivit   Citeşte articolul integral