MIRSANU.RO

publicat la: 13.04.2017  02:30

Ce a cumpărat Intrum Justitia

 

 

Domeniu   Colectare de creanțe

Anul înființării 2006

Venituri nete în 2016   8,6 mil. Euro

EBITDA în 2016       6 mil. Euro

Profit net în 2016     4,47 mil. euro

Valoarea activului net la 31 decembrie 2016    11,28 mil. Euro

Încasări brute bugetate pe 2017    15 mil. Euro

EBITDA bugetat pe 2017      3,2 mil. Euro

Acționari la 31 martie 2017     fondul de investiții RC2 (92,31%), Cătălin Neagu (7,69%)

Obiectul tranzacției semnate la 31 martie       achiziție 100% din Top Factoring de către Intrum Justitia (Suedia)

Valoarea contabilă a portofoliilor deținute de grupul Top Factoring în 2016   16,8 mil. Euro

Afacerea Top Factoring a fost fondată de către Cătălin Neagu în anul 2006 și este cel mai profitabil activ din portofoliul fondului de investiții Reconstruction Capital II, din care mai fac parte producătorul de vopsea Policolor București și Mamaia Resort Hotels pe piața hotelieră.

În anul 2007, fondul de investiții RC2, administrat de New Europe Capital, a preluat controlul Top Factoring printr-o investiție de 3 mil. Euro.

Cătălin Neagu a rămas după intrarea fondului de investiții condus de către Ion Florescu cu un pachet de 7,69% din acțiunile companiei.

Compania de colectare creanțe Top Factoring activează pe o piață în care poziții puternice au Kruk, APS, Kredyt Inkaso sau EOS. În contextul în care băncile au trecut la operațiuni din ce în ce mai ample de curățire a bilanțurilor la presiunea băncii central, jucătorii din industria administrării datoriilor au devenit foarte interesați de achiziția portofoliilor de credite neperformante scoase la vânzare de către bănci.

În acest context, piața vânzării unor astfel de active a luat avânt începând cu 2014, iar în perioada 2015 – 2016 a atins un record în istoria tinerei piețe de profil. România a ajuns cea mai dinamică piață de profil în ultimii noi și cea mai mare ca valoare a portofoliilor bancare tranzacționate grație externalizărilor realizate de către BCR, Bancpost sau Piraeus Bank.

Creșterea pieței de profil a atras un interes din partea unor jucători de talie europeană asupra sectorului din România. În 2016, norvegienii de la B2 Holding au cumpărat firma bulgară DCA, asigurându-și intrarea și pe piața locală. Fondul de investiții Abris Capital a preluat, de asemenea, platforma poloneză GetBack, prezentă și în România.

Pe 3 aprilie 2017, suedezii de la Intrum Justitia au anuntat achizitia a 100% din Top Factoring.

Fondul de investiții Reconstruction Capital II, controlat de investitorul Ion Florescu,  își va face exitul din Top Factoring, prin vânzarea pachetului de circa 93% din companie. De asemenea, Cătălin Neagu, fondatorul companiei, a vândut către Intrum Justitia pachetul de 7,69% pe care îl deține la Top Factoring.

Valoarea de întreprindere a Top Factoring, care include prețul de vânzare, este de 25 mil. Euro și include și portofoliul de credite neperformante deținut de către Glasro Holding Limited, subsidiară a fondului de investiții Reconstruction Capital II. Valoarea exactă de întreprindere urmează a fi stabilită în momentul finalizării tranzacției.

Tranzacția trebuie aprobată de către autoritățile de reglementare și este așteptată să aibă loc în cursul trimestrului al doilea.

Prețul în numerar obținut de către fondul de investiții Reconstruction Capital II în urma exitului este de aproximativ 13,85 mil. Euro. Corespunzător, Cătălin Neagu urmează să încaseze pentru pachetul său de acțiuni circa 1,15 mil. euro.

Valoarea activului net la Top Factoring a fost evaluată la 11,28 mil. Euro la 31 decembrie 2016.

Top Factoring va intra astfel în portofoliul Intrum Justitia din Europa Centrală.

Grupul Top Factoring, format din Top Factoring SRL și portofoliul de credite neperformante administrat de către Glasro, a înregistrat în 2016 un profit net de 4,47 mil. euro, respectiv un nivel al câștigurilor obținute înaintea plății dobânzilor, taxelor, deprecierii și amortizării (EBITDA) de 6 mil. euro la venituri nete de 8,6 mil. euro.

Bugetul pe 2017 este construit pe încasări brute de 15 mil. euro, investiții noi de 5,5 mil. euro în achiziții de portofolii și EBITDA de 3,2 mil. euro.

La finele anului 2016, grupul Top Factoring deținea portofolii cu o valoare contabilă de 16,8 mil. euro.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Raiffeisen Bank SA a atras printr-o emisiune de obligatiuni ‘’verzi’’ 400 mil. Lei pe 5 ani la un cupon de peste 3% pe an

  Raiffeisen Bank SA, subsidiara locala a grupului bancar austriac Raiffeisen si una dintre bancile din top 6 dupa active din Romania, a anuntat pe 7 mai 2021 ca a plasat o emisiune de obligatiuni de 400,575 mil. Lei in conditiile in care emisiunea a fost suprasubscrisa de 1,6 ori la o cerere de 650 m  Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul brazilian BRF si-a facut exitul din Romania dupa vanzarea afacerii sale locale catre grupul Aaylex pentru un pret de 20 mil. euro

  Grupul brazilian BRF, una dintre cele mai mari companii globale din industria alimentara, a anuntat pe 4 mai 2021 finalizarea exitului sau de pe piata din Romania prin vanzarea pachetului sau de 100% din actiunile Banvit Foods SRL catre grupul Aaylex, jucator de top pe piata locala a carnii de pui.   Citeşte articolul integral