Fondurile de investitii s-au remarcat pe piata locala de M&A din 2023 in special din postura de vanzatori in tranzactiile mari, in ciuda faptului ca actualul context economic favorizeaza mai mult achizitiile, pe fondul scaderii multiplilor de evaluare ai companiilor fata de anii anteriori, potrivit unui raport al EY privind piata de M&A din Romania, disponibil pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Fondurile de private equity au avut o cota de 10,8% in volumul de tranzactii de M&A din Romania in 2023, pe o piata dominata autoritar de catre investitorii strategici cu o cota de 87,6% din numarul de tranzactii, arata estimarile consultantilor EY Romania.
Traditional, jucatorii din sectorul de private equity isi desfasoara capitalul in perioadele de turbulenta, capitalizand oportunitatile oferite de referinte de evaluare mai mici, noteaza consultantii EY. Insa, provocarile impuse de diferentele de evaluare dintre cumparatori si vanzatori, precum si lipsa de certitudine in ceea ce priveste perspectiva economica au stopat multe fonduri de investitii sa faca investitii noi, adauga acestia.
Astfel, incepand din 2022 a fost observata o comprimare (compression – lb. eng.) a multiplicatorilor de evaluare, potrivit lui Peter Latos, Head of Strategy and Transactions in cadrul EY Romania.
Fondurile de private equity au intrat in 2024 cu un capital disponibil pentru investitii (dry powder, lb. eng.) de circa 2.600 mld. USD la nivel global, bani stransi de la investitori pentru a face achizitii, insa reticenta fata de noi tranzactii este cauzata de cresterea costurilor de capital in 2023, ceea ce a franat apetitul pentru tranzactii de finantare LBO si a adus o incetinire a activitatii de ridicari de fonduri noi de investitii, mai arata datele EY. De asemenea, fondurile de investitii care au facut achizitii la evaluari din perioada pre-pandemie (inainte de 2020 – n.r.) s-au straduit sa faca exituri si sa returneze bani catre investitorii LP sau sa isi redesfasoare capitalul. In plus, nici piata de IPO-uri cu o activitate slaba la nivel global nu a oferit alternative de exit.
O scurta privire catre top 10 tranzactii M&A din Romania in 2023, realizat de catre consultantii EY, arata ca in 7 din 10 tranzactii fondurile de investitii au fost vanzatori, in timp ce investitorii strategici domina autoritar tabloul cumparatorilor.
Astfel, fondul londonez de private equity MidEuropa a marcat vanzarea lantului de supermarketuri Profi la o valoare a tranzactiei de 1,376 mld. USD, pe lista vanzatorilor fiind si alti investitori financiari precum Mitiska REIM – care a vandut pentru 236 mil. USD un set de 25 de parcuri de retail, managerul american de capital privat New Century Holdings (NCH) care a vandut pentru aproximativ 210 mil. USD afacerea de panificatie Vel Pitar, Fondul Proprietatea cu vanzarea pachetelor de actiuni detinute la companiile Enel din Romania cu o valoare de tranzactie de 145 mil. USD, respectiv vanzarea participatiei la Engie Romania pentru 94 mil. USD. De asemenea, lista de tranzactii mari centralizata de catre EY cuprinde si exitul fondului american de investitii JC Flowers de la First Bank la o valoare de tranzactie de 138 mil. USD, respectiv exitul investitorilor de la Ice Lake Partners din compania de IT NetRom Software Romania pentru circa 110 mil. USD.
Fondul Proprietatea este un fond de investitii alternativ cu un portofoliu de companii locale listate pe bursa, dar si nelistate, care a reusit in 2023 IPO-ul de 1,9 mld. Euro al Hidroelectrica pe bursa de la Bucuresti, cel mai mare din istoria pietei de capital din Romania si unul dintre cele mai mari IPO-uri din Europa de anul trecut. Prin structura portofoliului sau actual, FP este orientat de mai multi ani catre exit si valorificarea participatiilor detinute in companiile aflate in portofoliul sau pentru a redistribui banii catre actionarii sai.
Piata de M&A din Romania pentru 2023 este estimata la 7,1 mld. USD, cu o rata anuala de crestere de 6,1%, insa pe fondul unui numar de tranzactii in scadere cu 6,2% de la 257 de fuziuni si achizitii in 2022 la 241 astfel de acorduri in cursul anului trecut, potrivit estimarilor Iuliei Bratu, Partner, Head of Lead Advisory EY Romania, in cadrul unei prezentari facute pe 13 februarie 2024 catre clienti si parteneri de afaceri ai firmei de consultanta. Comparativ cu alte geografii, piata de M&A din Romania a aratat insa o rezilienta mai mare, afirma consultantii EY.
Calculele includ o valoare de 4,8 mld. USD a tranzactiilor a caror valoare a fost facuta publica de catre partile implicate, la care se adauga inca 2,3 mld. USD ca valoare estimata ce totalizeaza tranzactiile a caror valoare nu a fost declarata, a precizat Iulia Bratu de la EY. Studiul EY contabilizeaza tranzactiile care vizeaza achizitii de participatii de minim 15% in companii si exclud IPO-uri (listari de companii), privatizari, achizitii de pachete minoritare de catre actionarii majoritari, investitii greenfield, achizitii de licente, acorduri de asociere sau tranzactii real estate cu exceptia tranzactiilor in care cumparatorul este un investitor sau o companie din sectorul real estate.
Piata de M&A din Romania a inregistrat in 2023 doua tranzactii peste pragul de 1 mld. USD, ambele bifate de catre investitori strategici – grupul olandezo – belgian Ahold Delhaize care a semnat achizitia Profi, respectiv grupul elen Public Power Corporation, care a semnat si a finalizat anul trecut achizitia companiilor Enel din Romania.
Echipa de consultanti EY se asteapta insa ca piata de M&A din Romania sa beneficieze in 2024 de o imbunatatire a nivelului dobanzilor si o reducere a inflatiei, mizand pe oportunitatile oferite de un „portofoliu sanatos de tranzactii pentru anul in curs”, in conditiile unui trimestru 4 solid in tranzactii M&A si a unui inceput in forta in ianuarie 2024, dupa raportarea celei mai mari achizitii de active verzi de catre OMV Petrom, liderul pietei petroliere interne.
„Activele bune ar trebui sa aiba o concurenta buna”, a punctat Bogdan Chirita, Partner in cadrul managerului regional de fonduri de private equity V4C, la evenimentul EY din 13 februarie 2024. Acesta a adaugat ca banii „smart” (inteligenti – n.r.) ai fondurilor de investitii cauta oportunitati „smart” de investitii.
Romania este deja sub indicatorii la nivel regional si global cu un nivel al investitiilor fondurilor de private equity de 0,035% din PIB de peste 20 de ori mai mic fata de media europeana (0,749% din PIB) din 2021, conform datelor Asociatiei Fondurilor de Private Equity si Venture Capital din Romania (ROPEA).
„Suntem un sparring partner pentru antreprenori si le testam limitele”, a subliniat Bogdan Chirita de la Value4Capital (V4C). „Este important pentru un antreprenor sa isi faca propriul due diligence indiferent ca va semna o tranzactie cu un private equity sau cu un alt investitor”, sustine acesta.
Consultantii EY considera ca nivelul scazut al investitiilor fondurilor de private equity din Romania este cauzat de o gama larga de factori printre care elemente de cultura locala precum o lipsa a investitiilor venite din partea antreprenorilor romani catre astfel de fonduri, limitarea impusa fondurilor de pensii locale de a investi intr-o astfel de clasa de active, dar si numarul mai mic de oportunitati de investitii in companii locale din motive de marime a tichetului de investitii, situat uneori sub tichetul minim de intrare al fondurilor de investitii regionale.
Un impuls pentru piata de private equity din Romania este asteptat din partea programului PNRR, care pune la dispozitie un buget de 400 mil. Euro pentru managerii de fonduri ce vor putea aplica pana la finele anului 2025 si care urmeaza sa fie selectati pentru a investi mai departe capitalul atras in companii din sectoare variate precum tehnologie, productie, FMCG sau servicii medicale. Bani din PNRR au fost deja atrasi de noi fonduri de investitii in curs de ridicare administrate de catre Innova, Morphosis Capital, Gapminder si Booster Capital, si sunt asteptati sa intre in noi achizitii, dar sa sustina si exituri pe piata de M&A din Romania.