Volumul de investiţii pe piața imobiliară locală a crescut în prima jumătate a anului cu o rată de creştere de 222% până la valoarea de 402,4 milioane de euro, potrivit unui raport al CBRE.
Triplarea valorii tranzacțiilor înregistrate în primele șase luni a avut loc în condițiile unei creşteri diversificate variate în ceea ce privește tipul şi întrebuinţarea proprietăţilor vândute, precum şi a profilului cumpărătorilor.
Saltul vine ca urmare a interesului puternic al investitorilor pentru piața de birouri şi retail din Bucureşti. De asemenea, rentabilitatea crescută, creşterea economică şi cererea în continuă creştere a chiriilor de la semestru la semestru fac rentabile investiţiile în România, potrivit lui Răzvan Iorgu, Managing Director CBRE România.
Suprafața vândută în intervalul raportat depășește nivelul de 692.000 de metri pătrați. Tranzacțiile înregistrate în primul semestru sunt mai mari cu 17% comparativ cu valoarea înregistrată pe parcursul anului trecut.
Cu un număr de 15 tranzacţii efectuate, prima parte a anului s-a ridicar la nivelul din 2008. În ceea ce privește valoarea medie pe tranzacție, aceasta s-a situat la 26,8 milioane euro, la același nivel cu cel înregistrat anul trecut.
Fondul de investiții Globalworth, listat pe bursa de la Londra și condus de Ioannis Papalekas, și-a lăsat puternic amprenta asupra cifrelor pieței locale în acest an. Astfel, segmentul de birouri a dominat piața imobiliară, contribuind cu 58% la volumul total de tranzacții în perioada raportată.
Pe tipuri de investitori, dezvoltatorii și fondurile au fost cele mai active, fondul condus de omul de afaceri grec Papalekas având o pondere de 54% în volumul total al pieței. Pe piața de birouri, randamentul investiției (yield-ul) a ajuns la 8%.
Nivelul chiriilor a avut o evoluție stabilă, cu medii de 60 de euro pe metru pătrat în segmentul comercial al pieței, 18 euro pe metru pătrat în cazul imobilelor de birouri, respectiv 3,8 euro pe metru pătrat pe piața spațiilor industriale.
Tranzacțiile au vizat atât proprietăți de pe segmentul de vârf al pieței precum imobilul de birouri Charles de Gaulle Plaza, proprietăți de pe segmentul secundar precum Auchan Pitești, precum și active aflate în faza de insolvență, exemple în acest sens fiind hypermarketurile Pic din Pitești și Oradea.
”Cu rate de profit atractive, o economie în creștere și cerere în creștere din partea chiriașilor de la un trimestru la altul sunt suficiente argumente pentru a fi finalizate alte tranzacții de investiții majore în următoarele 6 – 9 luni”, afirmă Răzvan Iorgu, șeful CBRE România.
Pe segmentul achizițiilor de terenuri, raportul CBRE notează că sunt trei tipuri de cumpărători – lanțuri de comerț precum Lidl, Dedeman, Kaufland, Leroy Merlin care se află în campanii de expansiune în orașele de talie mare și medie, investitori din industrie care caută suprafețe de teren pentru a-și construi fabrici – exemple fiind aici Dr. Oetker, Best Food, Continental, respectiv dezvoltatori imobiliari care își securizează proprietăți de prim rang pentru proiecte viitoare, în această categorie intrând jucători precum fondul de investiții sud – African NEPI sau fondul Globalworth.
Tranzacțiile de pe piața imobiliară au propulsat acest sector în topul celor preferate de investitori în acest an în ansamblul pieței de fuziuni și achiziții.