MIRSANU.RO

publicat la: 12.03.2015  20:33

Care sunt cele mai puternice firme de avocatură și cei mai buni avocați în fuziuni și achiziții din România în viziunea ghidului britanic Chambers and Partners. Nestor și Țuca pe primele locuri atât la firme, cât și individual. Cei mai mulți dintre cei care conduc firmele de top sunt avocați de fuziuni și achiziții

 

Firmele de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen și Țuca Zbârcea & Asociații, doi dintre cei mai mari jucători din piața de profil, sunt cotate în primul eșalon în practica de fuziuni și achiziții din România, conform ultimului ghid anual la nivel global, editat de britanicii de la Chambers and Partners și considerat unul dintre cele mai importante repere profesionale din piața serviciilor de consultanță juridică. NNDKP este singura firmă clasată în primul eșalon la cele patru arii de practică analizate de editorul britanic al ghidului – corporate/fuziuni și achiziții, finanțe & bănci, litigii și restructurări & insolvențe.

Ion Nestor, unul dintre pionierii avocaturii locale de afaceri și fondator al casei de avocați NNDKP, a primit distincția de Senior Statesman, care indică, potrivit editorului britanic, un avocat care chiar dacă nu mai lucrează cu aceeași intensitate, are o ”importanță crucială în succesul firmei” datorită legăturilor sale strânse cu clienții majori.

De asemenea, Florentin Țuca, fondator al casei de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, este considerat Eminent Practitioner, adică este un avocat cu multă influență într-o anumită arie de practică și, datorită angajamentelor sale manageriale sau față de clienți, este mai puțin implicat în munca de zi cu zi, însă are o poziție – cheie în cadrul echipei.

Pe palierul al doilea în fuziuni și achiziții, britanicii notează șapte firme, din care trei au profil de case locale de avocatură, iar alte patru fac parte din categoria jucătorilor internaționali. Astfel, Mușat & Asociații, Popovici Nițu & Asociații și Peli Filip completează plutonul de firme locale de top, iar acestora li se alătură birourile locale afiliate giganților din Magic Circle, topul caselor londoneze de profil – RTPR Allen & Overy și Clifford Chance Badea, respectiv CMS Cameron McKenna și firma austriacă de talie regională Schoenherr.

Pe palierul al treilea intră trei firme internaționale, conform ghidului Chambers and Partners, adică DLA Piper Dinu, Dentons și casa de avocatură vieneză cu prezență regională Wolf Theiss.
În eșalonul al patrulea sunt reprezentate în mod echilibrat și firme locale și internaționale sau în alianțe exclusive cu firme internaționale, iar aici își fac loc și două din firmele de avocatură afiliate firmelor din Big Four, careul global al industriei de consultanță și audit. Astfel, Reff & Asociații, afiliată Deloitte, și D&B David și Baias, firma corespondentă a PwC, sunt cotate pe același palier cu firme precum Bondoc & Asociații în alianță cu White & Case, Noerr, Kinstellar ori Leroy & Asociații. Tot aici, sunt poziționate și firmele locale Biriș Goran, Bulboacă & Asociații, Grigorescu & Ștefănică, Buzescu Ca și Zamfirescu Racoți & Partners.

avocati tabel M&A Chambers and Partners Global 2015 12032015 main

Privind la tabloul celor mai puternice firme de avocatură din piața de fuziuni și achiziții și la cine le conduce, se vede amprenta lăsată în piață de două școli de avocați – pe de o parte, avocații care se află sau au trecut de-a lungul timpului pe la casa Mușat. Pe de altă parte, cele mai multe (șapte) din primele 23 de firme de avocați din piața de fuziuni și achiziții au fost fondate și sunt conduse de avocații care au făcut parte din biroul Linklaters de la București – RTPR Allen & Overy, Clifford Chance Badea, Peli Filip, DLA Piper Dinu, Bondoc & Asociații, Kinstellar și Bulboacă & Asociații. Din ghidul de profil al Chambers and Partners, lipsesc nume ca Voicu Filipescu sau Stoica și Asociații.

În ceea ce privește pozițiile ocupate individual, întâietatea practicii de fuziuni și achiziții în fața altor arii de practică la nivelul firmelor de top din piață este demonstrată de faptul că cei mai mulți dintre cei care conduc casele de avocatură și se află pe frontispiciul acestora sunt în categoria liderilor pe acest segment – Ion Nestor, Florentin Țuca, Gheorghe Mușat, Florian Nițu, Costin Tărăcilă, Marian Dinu, Lucian Bondoc, Cristina Filip, Sorin David sau Alexandru Reff.

În primul eșalon al practicii sunt menționați Costin Tărăcilă, managing partner la RTPR Allen & Overy, Adriana Gaspar partener la NNDKP, Cătălin Băiculescu, care în 2013 a făcut pasul din echipa Mușat pe poziția de partener la Țuca Zbârcea & Asociații, și Marian Dinu – șeful DLA Piper Dinu.

În eșalonul al doilea din ghidul Chambers and Partners pe aria de fuziuni și achiziții fac parte doi avocați de la Mușat & Asociații – fondatorul Gheorghe Mușat și partenerul Miruna Suciu, Florian Nițu, managing partner al casei Popovici Nițu & Asociații și șeful departamentului de profil din cadrul firmei, Lucian Bondoc, care conduce Bondoc & Asociații, Cristina Filip – cofondatoare a Peli Filip și Horea Popescu, partener în biroul local al CMS Cameron McKenna.

În al treilea eșalon se află, conform Chambers and Partners, Alexandru Reff și Sorin David, care conduc două din firmele de avocați afiliate Big Four, patru avocate care conduc departamentele de profil din firmele din care fac parte – Ioana Racoți de la ZRP, Mădălina Neagu de la Schoenherr, Nadia Badea de la Clifford Chance Badea și Anda Todor, șefa biroului local al Dentons. De asemenea, pe același palier valoric se află Bogdan Stoica de la Popovici, Nițu & Asociații, Răzvan Popa de la Kinstellar și Mihai Ristici, partener la RTPR Allen & Overy.

Chambers and Partners nominalizează în ghidul său la categoria de fuziuni și achiziții, în total, circa 48 de avocați din 24 de firme. Cele mai multe nominalizări individuale le-au strâns avocații de la Peli Filip și Țuca Zbârcea & Asociații, câte patru avocați fiecare, respectiv NNDKP și Popovici Nițu & Asociații, fiecare cu câte trei avocați.

John Fitzpatrick de la CMS și Charles Vernon de la Vernon David sunt cotați cel mai bine printre avocații străini de fuziuni și achiziții care activează la nivel local, fiind cotați în eșalonul al cincilea. Alți avocați expați nominalizați în categoria de profil ca experți în jurisdicții străine sunt Jörg K Menzer, șeful biroului local al firmei germane Noerr, americanul Bryan Jardine care conduce biroul local al firmei austriece Wolf Theiss, Daniel Torscher din partea Kinstellar, Nicholas Hammond de la Hammond, Bogaru & Associates sau Gianluca Carlesso de la Tonucci & Partners.

Ghidul Chambers and Partners este realizat în baza unei metodologii bazate pe interviuri cu clienții firmelor de avocatură, precum și pe discuții cu avocați care au lucrat cu cei care sunt astfel evaluați. În afara Chambers and Partners, alte ghiduri internaționale de referință pe piața avocaturii sunt Legal 500 și IFLR 1000.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Comunicate

BEI pune la dispozitia IMM-urilor agricole 7,5 milioane EUR fonduri noi prin Agricover Credit IFN Romania

    19 iulie 2021 Bucuresti - Fermierii mici si mijlocii din Romania vor beneficia de acces imbunatatit la finantare datorita noilor fonduri acordate prin intermediul Agricover Credit IFN de catre Banca Europeana de Investitii (BEI), pe baza acordului formalizat în 2020 pentru suma totală a   Citeşte articolul integral

Pieţe de capital

One United Properties intra pe bursa de la Bucuresti cu o capitalizare de piata de peste jumatate de miliard de euro la capatul unei tranzactii de listare de 52 mil. euro prin care si-a majorat capitalul cu 10%

 

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties s-a listat pe 12 iulie 2021 pe bursa de la Bucuresti, dupa incheierea unei tranzactii de majorare de capital cu 259 mil. lei (circa 52,6 mil. euro) pentru un pachet de circa 10% oferit investitorilor de pe piata de capital.

  Citeşte articolul integral