Gigantul elvetiano-francez Holcim din industria globala de materiale de constructii a anuntat o noua achizitie de tip bolt-on pe piata betoanelor din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Astfel, Holcim Romania a anuntat pe 7 aprilie 2023 ca isi extinde divizia locale de betoane prin achizitia activelor, preluarea personalului aferent si a echipamentelor pentru producerea si vanzarea de betoane apartinand Betonexpres SRL, unul dintre cei mai importanti operatori de profil din zona Floresti – Cluj.
„Orasul Cluj este de mai multi ani unul dintre cele mai dinamice din tara, cu o crestere continua atat in zona rezidentiala precum si in cea industriala, dar si cu un potential mare de dezvoltare in viitor. Oferim clientilor nostri cea mai diversa gama de produse verzi din intreaga industrie, suntem un partener de drum lung pentru cei care au nevoie de solutii performante si de aceea ne dorim extinderea intr-una din cele mai dinamice zone de constructii din Romania”, a declarat Anca Alexandru, Director Divizia Betoane Holcim Romania.
Betonexpres SRL activeaza de peste 15 ani pe piata de betoane din Cluj, devenind treptat unul dintre principalii producatori locali de betoane, cu focus pe livrarea de solutii pentru zona Floresti, una dintre cele mai dinamice zone de constructii din judet.
Betonexpress SRL a raportat pentru 2021 o cifra de afaceri de 20,5 mil. RON (peste 4 mil. Euro) si un profit net de 1,3 mil. RON (peste un sfert de milion de euro) la un personal format din aproximativ 24 de angajati.
Anuntul de achizitie al afacerii Betonexpress vine la cateva zile distanta de o alta tranzactie a Holcim de preluare a Stones Business Development SRL, operatorul balastierei Salcioara pe piata de agregate.
Din 2019 pana acum, Holcim a raportat achizitii in Romania pe mai multe linii de afaceri – a cumparat un producator mare de BCA, Somaco, in urma cu 4 ani, iar in 2022 a anuntat preluarea General Beton, pentru ca in aprilie 2023 sa anunte noile achizitii de pe pietele de betoane, respectiv de agregate.
In total, grupul de companii Holcim Romania include Holcim Romania cu doua fabrici de ciment la Campulung si Alesd, o statie de macinare, 28 statii de betoane, 4 statii de agregate, doua statii de lianti speciali, trei terminale de ciment, trei puncte de lucru pentru pre-tratarea deseurilor – prin Geocycle) si Somaco Grup Prefabricate (cinci fabrici de prefabricate si una de BCA). In Romania, grupul de companii Holcim numara aproximativ 2000 de angajati.
Pe pietele de ciment, betoane si agregate din Romania, Holcim – lider mondial rezultat in urma fuziunii dintre Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta), concureaza cu alte doua grupuri internationale majore – CRH (Irlanda) si HeidelbergCement (Germania).
La nivelul de grup, Holcim este, de asemenea, implicat intr-o ampla campanie globala de fuziuni si achizitii. Astfel, compania elvetiano – franceza a raportat pentru 2022 ca a obtinut 7,3 mld. USD din vanzarea operatiunilor in Brazilia (America de Sud), India (Asia) si Zimbabwe (Africa), din care a obtinut un multiplu de evaluare de peste 15 x EBITDA.
La capitolul achizitii, Holcim a raportat 6 achizitii pe segmentul solutii & produse si 13 achizitii de tip bolt-on pe pietele de betoane si agregate, pentru care a cheltuit 2,3 mld. CHF (2,5 mld. USD), echivalentul unui multiplu mediu de circa 11 x EBITDA, sustine compania elvetiano-franceza. In primele 2 luni din 2023, Holcim a raportat 3 achizitii M&A pe segmentul solutii & produse, respectiv 4 tranzactii de tip bolt – on pe pietele de agregate si betoane.
La nivel global, Holcim a raportat pentru 2022 vanzari nete in crestere anuala cu circa 13% pana la 29,2 mld. CHF, un profit net de peste 2,2 mld. CHF si un nivel al datoriei nete de 0,9 x EBITDA, adica de 6 mld. CHF in scadere de la aproape 10 mld. CHF in 2021, scadere facilitata de vanzarile de active de anul trecut.
Holcim este o companie listate pe bursa elvetiana, unde are o capitalizare de piata de peste 34 mld. CHF (37,6 mld. USD). Thomas Schmidheiny, presedintele de onoare al Holcim, este unul dintre cei mai bogati elvetieni, cu o avere estimata de catre Forbes la 5,7 mld. USD.