MIRSANU.RO

publicat la: 21.12.2024  19:47

Radu Hanga, Bursa de Valori Bucuresti: In prima jumatate a anului 2025 vom avea probabil o poza mai clara cum va arata constructia bursei din Moldova din punct de vedere al aportului de capital si al structurii actionariatului. Alaturi de statul moldovean si de BVB, banci si companii din Republica Moldova vor sa intre in constructia bursei de la Chisinau

Sursa foto: BVB.
 

Proiectul de infiintare a bursei din Republica Moldova ar putea avea in prima jumatate a anului 2025 o poza mai clara privind aportul de capital si structura de actionariat a operatorului bursier de la Chisinau, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Intrebat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO daca Bursa de Valori Bucuresti va fi actionarul majoritar al viitoarei burse de la Chisinau sau daca noua bursa din Republica Moldova va face parte dintr-un grup controlat de catre BVB, Radu Hanga, presedintele Bursei de Valori Bucuresti a raspuns:

“Pozitia noastra este destul de simpla. Ne uitam la Moldova ca la un stat suveran, care este aproape de Romania. Incercam sa ii ajutam cu experienta si resursele pe care le avem – cand ma refer la resurse, ma refer la capital, la resurse tehnologice, resursele umane pe care le avem in Bursa de Valori Bucuresti. Ma refer la experienta pe care am construit-o aici si ce cred ca este foarte important si modul in care ne uitam la proiect este acela de a intra intr-o constructie acolo in care sa avem si parteneri locali si de asemenea ne-ar place foarte mult ca printre partenerii aceia locali din Moldova sa avem si statul moldovean”.

“Adica ne-ar place sa intram intr-o constructie in care sa venim si noi cu aportul nostru de expertiza, de resurse si sa vedem si parteneri companii din Republica Moldova, statul moldovean care sa sustine si sa fie implicati alaturi de noi in acest proiect. Avem, cred ca s-a si anuntat public in Republica Moldova, am anuntat si noi, avem un mesaj pozitiv din partea guvernului Moldovei ca s-a luat o decizie privind participarea lor alaturi de noi in aceasta constructie si o sa continuam sa avansam in directia aceasta”, a adaugat acesta.

“Sunt discutii in curs, nu putem sa dam detalii in plus pentru ca nu avem nici noi poza legat de cum va arata constructia din punct de vedere aport capital, de <<ownership structure>> (structura a actionariatului, n.r.) a bursei de la Chisinau”, a precizat Radu Hanga.

Cand vor putea fi cunoscute detaliile privind actionarii si participatiile acestora la bursa de la Chisinau?

“Depinde de ritmul in care toti participantii in structura aceasta isi vor lua deciziile lor si acum avem in aceasta structura si statul moldovean, deci acolo trebuie niste decizii privind alocarea de resurse, privind vehiculul pe care se va face investitia respectiva. De asemenea, avem cativa parteneri companii bancare si nebancare din Republica Moldova care si-au exprimat interesul de a intra intr-o constructie alaturi de Bursa de Valori Bucuresti. Fiecare din companiile acestea va avea nevoie de propriul proces de decizie si de timp pentru a trece prin procesul acesta”, a declarat presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

“As zice probabil prima jumatate a anului viitor sa avem o poza mai clara”, a punctat Radu Hanga.

Bursa de Valori Bucuresti a anuntat pe 10 decembrie 2024 ca exploreaza optiunile de creare a unei Burse de Valori la Chisinau, impreuna cu statul moldovenesc si cu alti parteneri din Republica Moldova.

Printre cele mai mari banci din Republica Moldova se numara maib – o banca din actionariatul careia se regasesc managerul de capital privat Horizon Capital, actionar – cheie al companiei Purcari listate pe bursa de la Bucuresti, dar si Victoriabank, in care principalul actionar este Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania dupa active si companie listata pe bursa de la Bucuresti.

Listarea maib pe bursa de la Bucuresti a fost unul dintre proiectele IPO despre care reprezentantii BVB, ASF, ai bancii si ai actionarilor bancii, au vorbit recent in repetate randuri din 2023 incoace. In 2024, BVB a inregistrat un singur IPO pe piata principala reglementata, cel al companiei de energie Premier Energy.

Actionariatul BVB este dominat de catre actionarii institutionali romani cu 77,81%, urmati de personae fizice romane cu 18,89%, in timp ce actionarii institutionali straini si persoanele fizice nerezidente au in total sub 3% din actiunile operatorului bursier de la Bucuresti.

Intr-o privire mai larga, o alta mutare majora anterioara care apropie piata financiara din Republica Moldova de piata financiara din Romania a fost desemnarea pe 22 decembrie 2023 ca guvernator al Bancii Nationale a Moldovei a Ancai Dragu, care si-a inceput cariera in BNR, iar in cariera sa politica a fost ministru al finantelor in cabinetul de la Bucuresti, respectiv presedinte al Senatului Romaniei.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Avocați

Avocatii RTPR au asistat Grup Serban Holding la contractarea unei finantari de 73 mil. Euro de la un sindicat de banci

  Firma de avocatura RTPR a anuntat pe 24 decembrie 2024 ca a asistat Grup Serban Holding la contractarea unui credit sindicalizat de 73 mil. Euro pentru refinantarea datoriei existente si dezvoltarea activitatii. Finantarea a fost coordonata de catre BRD Groupe Société Générale si Banca Transi  Citeşte articolul integral