MIRSANU.RO

publicat la: 02.06.2021  20:11

BCR a vandut obligatiuni de 1 mld. lei pe bursa de la Bucuresti la o dobanda anuala de 3,9% si anunta ca va reveni cu noi astfel de tranzactii

 

BCR, a doua banca locala dupa active si subsidiara a grupului austriac Erste, a listat pe 31 mai 2021 o emisiune de obligatiuni de 1 mld. Lei (peste 200 mil. Euro) pe bursa de la Bucuresti la o dobanda anuala de 3,9%,  intarind astfel trendul prin care bancile apeleaza la astfel de tranzactii pentru strangerea de lichiditati de la investitorii de pe piata de capital.

Cu cateva zile mai inainte, Raiffeisen Bank SA a vandut obligatiuni cu o maturitate de 5 ani la o dobanda anuala cu putin peste 3% in valoare de peste 400 mil. Lei.

Titlurile BCR au scadenta in 2028 si se adauga unei alte emisiuni de obligatiuni de 600 mil. Lei emisa de BCR in decembrie 2019.

„Cele doua emisiuni de obligatiuni in lei in valoare totala de 1,6 miliarde de lei, realizate cu succes de echipa BCR, sunt exemple al angajamentului nostru de a contribui la dezvoltarea pietei de capital din Romania. Vom continua sa avem astfel de actiuni in mod recurent. Interesul investitorilor in aceste emisiuni ne dau incredere ca Bursa de Valori Bucuresti va deveni mai atractiva si va atrage tot mai multe runde de finantare care sa contribuie la sustinerea economiei”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comerciala Romana.

Emisiunea cuprinde 2000 de obligatiuni, cu o valoare nominala de 500.000 de lei si a fost procesata in sistemul de tranzactionare al BVB in data de 19 mai 2021. Agentia de rating Fitch a acordat emisiunii de obligatiuni ratingul BBB+.

„Valoarea emisiunii de obligatiuni BCR demonstreaza, inca o data, capacitatea pietei de capital si a investitorilor de a finanta economia locala. In ultimii doi ani si jumatate am avut la BVB peste 60 de runde de finantare, actiuni si obligatiuni, prin care peste 2,7 miliarde de euro au mers spre sustinerea companiilor romanesti. BCR isi depaseste astazi propriul record, stabilit in urma cu un an si jumatate tot aici, la bursa de la Bucuresti. Ne bucuram ca BCR este un partener important al BVB si ca impreuna putem finanta economia romaneasca”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Pe langa Ministerul de Finante Publice si primarii, bancile sunt printre cei mai activi emitenti de obligatiuni de pe bursa locala avand in vedere tranzactiile derulate de Patria Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen, Unicredit Bank SA, BCR, Alpha Bank Romania, respectiv International Investment Bank. O alta categorie aparte de emitenti de obligatiuni este constituita de catre antreprenorii, care vad in aceste tranzactii o sursa de diversificare a mixului de finantare, printre cei care au apelat recent la acest instrument de debit numarandu-se Autonom Services si Agricover Holding, respectiv companiile de dezvoltare si investitii imobiliare precum Impact, NEPI sau Globalworth.

„Importanta succesului emisiunii si a listarii obligatiunilor BCR la Bursa de Valori Bucuresti nu se rezuma doar la valoare, care de altfel este foarte relevanta pentru viitorul pietei de capital romanesti. Emisiunea a fost procesata acum doua saptamani in sistemul bursei, fapt care demonstreaza capacitatea infrastructurii pietei de a sustine runde de finantare de amploare ale emitentilor, precum si ale intermediarilor”, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

BCR a raportat pentru 2020 un profit net de 780 mil. Lei la nivel de banca, respectiv de 814 mil. Lei la nivel de grup, ambele rezultate fiind in crestere fata de valorile inregistrate in 2019, in ciuda crizei Covid19 care a dominat anul trecut intregul peisaj economic. BCR a inregistrat in 2020 o marja operationala de circa 50%  calculat ca raport intre veniturile operationale si profitul operational.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fonduri de investiții

IFC intentioneaza sa investeasca pana la 15 mil. Euro in fondul de private equity Morphosis Capital II, ceea ce aduce noul fond al Morphosis mai aproape de tinta sa finala de 110 – 120 mil. Euro. Institutia financiara internationala nu finanteaza insa investitii in afaceri din sectorul educatiei de baza

  International Finance Corporation (IFC) intentioneaza sa aloce un capital de pana la 15 mil. Euro pentru a participa ca investitor LP in fondul de private equity Morphosis Capital II, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Institutia financiara internationala   Citeşte articolul integral