MIRSANU.RO

publicat la: 22.12.2014  10:33

Trei investitori internaționali au cumpărat pachetul de credite neperformante de 400 mil. euro vândut de BCR. În vară, liderul pieței bancare avea un stoc de credite neperformante de aproape 3 mld. euro

 

BCR, cea mai mare bancă de pe piață după active, a ales cel mai ridicat preț oferit de trei cumpărători internaționali la vânzarea unui pachet de credite neperformante de 400 mil. euro. BCR a vândut prin două tranzacții în ultima jumătate a acestui an credite neperformante de 620 mil. euro, în condițiile în care în vară avea un stoc de asemenea credite de 12,9 mld. lei (peste 2,9 mld. euro), conform informațiilor furnizate de către bancă la solicitarea jurnalului de tranzacții MIRSANU.RO.

”BCR confirmă vânzarea unui portofoliu de credite neperformante in valoare de 400 milioane euro. Tranzacția urmează unui proces de licitație desfășurat la nivel internațional, condus de Erste Corporate Finance și PwC. Invitația la licitație a fost adresată unui număr de peste 100 de investitori potențiali, din partea cărora BCR a primit 16 oferte indicative, alegând cel mai ridicat preț oferit de 3 cumpărători internaționali. BCR reduce astfel portofoliul de credite neperformante, accelerând restructurarea și redresarea afacerii sale în vederea creșterii sănătoase viitoare. Nu putem dezvălui în acest moment procentul reducerii aplicat la vânzarea portofoliului, dar subliniem faptul că cifra publicată de Ziarul Financiar este incorectă”, se arată în răspunsul BCR referitor la tranzacția încheiată în această săptămână.

Concret, BCR neagă că un pachet de creanțe de 443 mil. euro a fost vândut pe 28 mil. euro, adică la un discount de 94%, reprezentanții băncii precizând că fiecare din aceste detalii este greșit.

Referitor la pachetul de credite neperformante vândut de către BCR, reprezentanții băncii au precizat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO: ”Este vorba de clienți aflați în default de o perioadă considerabilă pentru care nu mai existau șanse de recuperare. Parte din pachet au însemnat și credite deja scoase în afara bilanțului”.

BCR nu a făcut public numele cumpărătorilor acestui pachet de creanțe, procedând într-o manieră similară și în vară, când au transferat un alt pachet de 220 mil. euro.

În ambele cazuri, surse MIRSANU.RO susțin că germanii de la Deutsche Bank și cehii de la APS au fost cei care au preluat cele două mari pachete de creanțe de la BCR.

Pe 27 octombrie, jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a anunțat în premieră că banca germană Deutsche Bank a intrat în cursa pentru achiziția pachetului de credite neperformante scos la vânzare de către BCR.

Pe 4 noiembrie, cehii de la APS afirmau pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO că sunt implicați în câteva tranzacții majore pe piața creditelor neperformante din România, fără însă să intre în alte detalii pe acest subiect.

Deutsche Bank și APS au fost alături de AnaCap și HIG Capital în consorțiul care a cumpărat un pachet de circa 498 mil. euro de credite neperformante de la Volksbank România în vară, netezind drumul spre vânzarea acesteia.

Revenind la BCR, reprezentanții băncii anunțau în vară după publicarea rezultatelor financiare pe primul semestru că administrează un portofoliu de credite neperformante de aproximativ 12,9 miliarde de lei, pe care s-a hotărât să-l soluţioneze într-o manieră accelerată, în vederea îmbunătăţirii semnificative a calităţii bilanţului şi performanţei financiare în viitorul apropiat. Costurile de risc care decurg din această operaţiune sunt de aşteptat să depăşească rezultatul operaţional al băncii în anul 2014. Capitalizarea băncii va absorbi cu uşurinţă măsurile de curăţare a bilanţului menţionate mai sus şi va rămâne puternică pentru a sprijini o creştere consistentă în toate liniile de afaceri, mai afirmau la acea dată bancherii de la BCR.

„Intrăm în a doua jumătate a anului 2014 cu intenţia serioasă de a curăţa bilanţul şi de a spori capacitatea viitoare de a livra performanţe puternice generate de baza sănătoasă şi solidă a băncii. Iar această bază, activitatea comercială curentă, prezintă semne de îmbunătăţire continuă. BCR înregistrează în acest moment o cotă de piaţă respectabilă pe segmentul creditărilor noi, precum şi consolidarea bazei de depozite”, spunea în vară Tomas Spurny, directorul general executiv al BCR.

Declarația șefului BCR indică procesul amplu de scoatere de pe bilanțul băncii a creditelor de calitate proastă, care vor ține ocupată cea mai mare bancă de pe piață și anul viitor. Măsuri similare sunt în derulare șl la alte bănci de pe piață, în condițiile în care un stoc în jurul valorii de 10 mld. euro de credite neperformante este estimat de către unii bancheri că va ieși la vânzare pe piață în intervalul 2014 – 2016, sub presiunile băncii centrale care așteaptă deblocarea resurselor bancare din provizioane și redirecționarea banilor băncilor spre creditare.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Avocați

Avocatii RTPR au asistat Grup Serban Holding la contractarea unei finantari de 73 mil. Euro de la un sindicat de banci

  Firma de avocatura RTPR a anuntat pe 24 decembrie 2024 ca a asistat Grup Serban Holding la contractarea unui credit sindicalizat de 73 mil. Euro pentru refinantarea datoriei existente si dezvoltarea activitatii. Finantarea a fost coordonata de catre BRD Groupe Société Générale si Banca Transi  Citeşte articolul integral