Conducerea băncii cipriote a anunțat în decursul zilei de azi că a semnat un acord pentru vânzarea activelor sale din România, declarând că această tranzacţie va spori lichiditatea băncii cu 95 milioane de euro şi că banca realizează un exit dintr-un activ important și de specialitate din România, anunţă Famagusta Gazette.
„Bank of Cyprus a semnat un acord de vânzare a activelor sale aferente companiei Societatea Companiilor Hoteliere Grand S.R.L. (“GHES”), o societate cu răspundere limitată înregistrată în România și proprietar al hotelului de cinci stele JW Marriott Bucharest Grand Hotel către compania de construcţii STRABAG SE, o societate pe acțiuni din Austria „, potrivit declaraţiei conducerii băncii cipriote.
Complexul hotelier GHES a fost construit de compania de construcţii STRABAG AG (fostul ILBAU GmbH). Construcţia a fost finalizată în iarna anului 2000.
Strabag deţine pachetul majoritar de acţiuni al Societăţii Companiilor Hoteliere Grand, respectiv 64,702% din capital, şi are o prezenţă semnificativă pe piaţa construcţiilor din România. După finalizarea tranzacţiei, Strabag va prelua integral compania care deţine Hotelul Marriott.
Conducerea băncii cipriote a mai precizat că activele pe care banca le vinde înglobează: o convenție încheiată între GHES, ca debitor, și Bank of Cyprus – Sucursala din România, în calitate de creditor; 1,47 milioane de acţiuni emise de GHES către un afiliat al băncii, reprezentând 35,292% din capitalul social subscris vărsat al societăţii GHES și un acord de împrumut subordonat între GHES, în calitate de debitor, și un afiliat al Băncii, în calitate de creditor.
Finalizarea tranzacţiei este preconizată pentru sfârşitul lunii septembrie, dar nu mai târziu de sfârşitul lunii octombrie a acestui an.
The Grand deţine o suprafaţă de 85.000 mp, distribuită pe 13 niveluri.
Societatea Companiilor Hoteliere Grand S.R.L., companie ce administrează hotelul Marriott din Bucuresti, a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 106,2 milioane de lei (24 milioane de euro) și o pierdere de 8,4 milioane de lei (1,9 milioane de euro) la un număr de 307 de angajați, conform ultimului bilanț al companiei făcut public.
Compania STRABAG AG AUSTRIA SUCURSALA BUCURESTI ROMANIA activează în toate sectoarele de construcţii şi este prezentă pe piaţa românească încă din 1991, stabilindu-şi sediul în Bucuresti în anul 1992.
STRABAG România a realizat în 2013 o cifră de afaceri de 400,7 milioane de lei ( 90,7 milioane de euro), la aproape jumătate faţă de anul 2012 și o pierdere de 20,7 milioane de lei (4,7 milioane de euro), după ce în 2012 a înregistrat un profit de 16,4 milioane de lei ( 3,7 milioane de euro), conform ultimelor raportări financiare ale companiei. Pe lângă marca STRABAG, grupul mai este reprezentat în România şi sub alte nume, cum ar fi ARL, BHG, CARB SA, BITUNOVA, DRUMCO, MINERAL, SAT, STRABAG Facility Management, TPA, ZÜBLIN si DYWIDAG.
Banca cipriotă a intrat pe piaţa din România în 2007, conform unui plan de dezvoltare strategică prin care banca şi-a extins operaţiunile în Europa de Est. Banca Centrală a Ciprului a aprobat în luna aprilie a anului trecut transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din România, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail şi pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanţul Marfin Bank, instituţie de credit înregistrată în România şi supravegheată de BNR, conform Mediafax.