MIRSANU.RO

publicat la: 24.08.2023  19:16

Banca Transilvania intentioneaza sa aprobe un program de obligatiuni de pana la 1,5 mld. Euro cu scadenta maxima de 10 ani

 

Banca Transilvania a convocat actionarii bancii pentru 29 septembrie 2023 pentru aprobarea unui program de obligatiuni de pana la 1,5 mld. Euro, prin mai multe emisiuni separate ce urmeaza a avea loc in urmatorii 5 ani, potrivit informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Decizia vine in contextul in care banca a anuntat pe 18 august 2023 ca a suplimentat cu 190 mil. Euro programul sau actual de obligatiuni, care se apropie acum de 1 mld. Euro.

In aprilie 2023, Banca Transilvania a plasat o emisiune de titluri de 500 mil. Euro pe pietele financiare internationale, suplimentata in iunie 2023 cu inca 100 mil. Euro.

Apoi, Banca Transilvania a primit in iulie 2023 finantare de 200 de mil. euro de la IFC si Asian Infrastructure Investment Bank, ca parte a unui pachet de obligatiuni subordonate. Finantarea este de tipul datorie subordonata si este listata la Bursa de Valori Bucuresti.

Emisiunile de obligatiuni ale bancii din Cluj se circumscriu trendului in care bancile mari locale apeleaza la acest instrument de capitalizare a propriilor bilanturi.

Noul program de obligatiuni avut in vedere de Banca Transilvania vizeaza emiterea de titluri denominate in euro, RON si alte valute, dupa caz, si o frecventa a cuponului anuala sau semi-anuala.

Noile emisiuni de obligatiuni ale bancii ar urma sa aiba loc prin intermediul bursei de la Bucuresti sau a altor piete bursiere.

BT Capital Partners urmeaza sa fie aprobat ca unul dintre intermediarii unor astfel de oferte de titluri, mai arata convocatorul facut public pentru adunarea actionarilor din 29 septembrie 2023.

De asemenea, actionarii sunt convocati sa aprobe distribuirea de dividende in suma de peste 902 mil. RON (circa 450 mil. Euro), respectiv aprobarea unui dividend brut de 1,13 RON pe actiune. Aprobarea distribuirii de dividende in numerar vizeaza suma de 897,5 mil. RON din profitul obtinut de banca in anul 2022, respectiv 4,9 mil. RON din rezervele aferente altor ani financiari.

Banca Transilvania, lider pe piata bancara din Romania dupa active, are o capitalizare bursiera de peste 16,6 mld. RON (peste 3,3 mld. Euro) pe bursa de la Bucuresti.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

EBRD intra actionar minoritar in compania antreprenoriala AROBS in cadrul ofertei publice de 38 mil. Euro derulata pe bursa de la Bucuresti

  EBRD a anuntat pe 15 iulie 2024 ca a devenit actionar minoritar al companiei antreprenoriale AROBS in cadrul ofertei publice de actiuni pe care aceasta a derulat-o pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Investitia EBRD a facut parte d  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Early Game Ventures face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond EGV II intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a anuntat pe 11 iulie 2024 ca face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Banii din fondul EG  Citeşte articolul integral