BCR, liderul pieței bancare, este singura bancă din top 3 care înregistrează pierderi în primul semestru, în condițiile în care BRD și-a dublat profitul în ultimul an, iar Banca Transilvania a afișat cel mai mare câștig net dintre cele trei bănci.
În ceea ce privește evoluția activelor, după care se calculează cota de piață, BCR și-a redus activele totale cu 9,2% față de primul semestru al anului trecut, pe fondul măsurilor de curățare a portofoliului. În schimb, Banca Transilvania și BRD au active în creștere în ultimul an.
BCR, parte a grupului austriac Erste, a raportat pentru primele șase luni ale anului o pierdere de 276,6 milioane lei (61,9 milioane euro) față de un profit net de 556,7 milioane lei (126,8 milioane euro) în perioada similară a anului anterior. Liderul pieței a raportat pierderi și în primul semestru din 2012, când banca era angajată în proces de restructurare. La acea vreme, pierderile băncii erau duble față de acum, înregistrând o valoare de 124,9 milioane de euro.
Evoluția băncii din primul semestru se datorează unei rate mari a creditelor neperformante, ținta până la finele anului fiind reducerea acestora cu 25%.
Valoarea creditelor acordate de BCR este în scădere cu 5,7 % față de primul semestru al anului 2013, ajungând la 35,6 miliarde lei (8,1 miliarde euro), în contextul procesului de curățare a portofoliului. Tendința nu este aceeași și pe segmentul depozitelor, unde a fost înregistrată o creștere ușoară de 1% față de perioada de raportare de anul trecut ajungând la 37 miliarde lei (8,3 miliarde euro).
“BCR înregistrează în acest moment o cotă de piață respectabilă pe segmentul creditărilor noi, precum și consolidarea bazei de depozite. Pe lângă soluționarea accelerată a moștenirii de credite neperformante, intenționăm să îmbunătățim și mai mult capacitatea noastră competitivă, pe segmentele retail și corporate”, explică Tomas Spurny, CEO al BCR. Cehul a fost adus de șeful Erste, austriacul Andreas Treichl, pentru restructurarea băncii și tăieri de costuri astfel încât BCR să revină pe plus.
BCR avea la 30 iunie active totale de 63,3 miliarde lei (14,4 miliarde euro).
Banca de pe locul al doilea din punct de vedere al cotei de piață, BRD a raportat la 30 iunie active totale de 45,1 miliarde de elei (10,3 miliarde de euro), în avans cu 3% în ultimul an. Față de sfârșitul anului trecut, activele totale ale BRD sunt însă în scădere.
Subsidiara grupului bancar francez Societe Generale a înregistrat însă o dublare a profitului net în ultimul an până la nivelul de 122,8 milioane lei (27,5 milioane euro). Pe de o parte, costul net al riscului a scăzut, pe de altă parte, banca a reușit să-și majoreze de peste patru ori câștigurile din instrumente financiare derivate și titluri de tranzacție obținând 148,22 mil. lei (33,2 mil. euro).
Portofoliul de împrumuturi al BRD este la 30 iunie de 7,4 miliarde de euro, cea mai mare pondere fiind reprezentată de către creditele acordate persoanelor fizice (retail) cu jumătate din totalul finanțărilor. Creditele acordate persoanelor fizice au rămas la un nivel constant de 17 miliarde lei (3,87 mld. euro), ritmuri mai accelerate de creditare fiind înregistrate pe segmentul creditelor imobiliare au crescut cu 9 %. Banca și-a redus expunerea pe companii în aceeași perioadă, în condițiile în care creditele de pe acest segment de portofoliu au scăzut cu 11,9 % față de aceeași perioadă a anului trecut.
Depozitele înregistrează o creștere cu 2,9 % față de primul semestru al anului 2013, ajungând la valoarea de 35,3 miliarde lei (8 miliarde euro).
Titlurile BRD sunt listate pe bursa de la București, banca având o capitalizare bursieră de aproximativ 1,405 miliarde de euro.
Cealaltă bancă mare listată pe bursa de la București, Banca Transilvania a afișat cel mai bun profit din top 3 bănci, cu un rezultat net de 212,1 milioane lei (47,5 milioane euro), în creștere cu 17,7% față de perioada similară a anului trecut.
A treia bancă de pe piață ca mărime a raportat și o majorare a activelor totale de 5,7% până la valoarea de 33,9 miliarde de lei (7,7 miliarde de euro).
Valoarea netă a creditelor și avansurilor acordate clienților sunt în scădere cu 2,4 % față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 17,3 miliarde lei (3,9 miliarde euro).În primul semestru, banca a raportat credite noi de peste 5 miliarde de lei (1,14 miliarde de euro).
Depozitele sunt și ele în creștere cu 12 %, având valoarea de 27 miliarde lei (6,2 miliarde euro). Raportul dintre credite și depozite de circa 75% indică un surplus de lichiditate la nivelul băncii, în condițiile în care banca își păstrează strategia de creștere concentrată pe direcția creditării retail și IMM-uri.
Pe bursă, banca a revenit recent peste pragul de un miliard de euro capitalizare bursieră.
”Lichiditatea foarte mare de care ne bucurăm, baza solidă de capital, precum şi echipa consolidată şi eficientă de management ne dau încredere că vom creşte în continuare şi ne fac să ne uităm cu atenţie şi interes la orice fel de oportunitate care ar putea apărea”, spune Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de administrație al Băncii Transilvania și unul dintre fondatorii acesteia.
Ciorcilă revine astfel cu mesajul dat pieței că Banca Transilvania caută ținte de achiziție pe piața bancară. Omer Tetik, CEO-ul băncii, spunea recent că poate fi vorba de o bancă sau de un portofoliu.
Piața bancară este într-o fază de reașezare, pe fondul unor tranzacții de exit, respectiv de reducere a expunerii locale a unor jucători. Astfel, la finele lunii trecute, portughezii de la Millennium au anunțat vânzarea subsidiarei din România către OTP – Ungaria în cadrul unei tranzacții de 39 milioane euro. De asemenea, în acest moment sunt în proceduri de vânzare și alte bănci, fiind publice procesele derulate în acest scop la Volksbank România și Carpatica.