Adrian Mîrșanu

publicat la: 28.01.2015  09:53

Banca Transilvania apelează la o măsură extremă pentru preluarea urgentă a Volksbank prin ocolirea ”regulii de fier” de aprobare a tranzacției. Președintele Consiliului Concurenței pentru MIRSANU.RO: ”Ne gândim să le acordăm o derogare să preia banca și apoi să dăm decizia privind concentrarea economică”. BT: ”Interesul ambelor părți este încheierea tranzacției în cel mai scurt timp”. În teren, scumpirea francului mărește pierderile suportate de vânzătorii băncii austriece din propriul buzunar

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței (stânga)
 

UPDATE 14:56 CONSILIUL CONCURENȚEI A EMIS O DECIZIE DE DEROGARE ÎN FAVOAREA BĂNCII TRANSILVANIA PENTRU A SE IMPLICA RAPID ÎN ACTIVITATEA VOLKSBANK ROMÂNIA ȘI A VOLKSBANK SERVICES ROMÂNIA SA PRIVIND REZOLVAREA SITUAȚIEI DIFICILE ÎN CARE SE AFLĂ CEI CU CREDITE ÎN FRANCI ELVEȚIENI.

Banca Transilvania face demersuri pentru a urgenta preluarea controlului Volksbank România, solicitând o derogare de la ”regula de fier” din domeniul concentrărilor economice care spune că o preluare nu poate avea loc înainte de emiterea unei decizii de aprobare de către Consiliul Concurenței.

În istoria de 17 ani de existență ai Consiliului Concurenței există un singur precedent prin care a fost acordată o astfel de derogare, tot în sectorul bancar, conform datelor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Consiliul Concurenței decidea pe 25 aprilie 2013 că Marfin Bank poate prelua un portofoliu de active de 82 mil. euro și depozite de 77 mil. euro de la sucursala locală a Bank of Cyprus, ca o măsură de protecție a clienților băncii expuși după intrarea sub administrare specială a băncii – mamă din Cipru. În acel caz, clienți care își depuseseră banii la Bank of Cyprus au fost transferați la o bancă supusă reglementărilor locale pentru a putea beneficia de garantarea depozitelor până la plafonul stabilit de legea română. În acest fel, tranzacția a putut fi derulată mai rapid cu aproape șase luni, decizia de aprobare a tranzacției fiind publicată pe 30 octombrie.

Întrebat dacă achiziția Volksbank România de către Banca Transilvania a fost notificată deja, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a răspuns în exclusivitate ieri pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO: ”Da. Ne gândim să le acordăm o derogare să poată prelua banca și apoi să dăm decizia privind concentrarea economică”.

Legea concurenței stipulează la articolul 13 alineatul 6 că ”este interzisă punerea în aplicare a unei operaţiuni de concentrare economică înainte de notificare şi înainte de a fi declarată compatibilă cu un mediu concurenţial normal, printr-o decizie adoptată de Consiliul Concurenţei”.

Cererea cumpărătorului de derogare de la această regulă de fier a legislației concurenței este o măsură excepțională, foarte rar folosită și în cazuri delicate, explică specialiștii în dreptul concurenței.

”Derogările se acordă foarte rar, în mod excepțional. O asemenea cerere de derogare apare, de regulă, când este o nevoie urgentă de bani și orice întârziere poate să afecteze în plan financiar, social sau de altă natură”, afirmă Silviu Stoica, avocat partener al casei de consultanță juridică de afaceri Popovici, Nițu & Asociații și șeful practicii de concurență și antitrust din cadrul firmei.

„Arma” derogării este prevăzută la alineatul 8 al aceluiași articol din legea concurenței, potrivit căruia Consiliul Concurenței poate acorda, la cerere, o derogare de la regula de la alineatul 6, atât înainte, cât și după notificare.

”Derogarea este valabilă pe o anumită perioadă, până la un anumit termen. Este o măsură excepțională care dă semnalul în piață că este o problemă mare. Consiliul Concurenței are deja o experiență mare în ceea ce privește tranzacțiile din sectorul bancar”, afirmă Valentin Mircea, fost vicepreședinte al Consiliului Concurenței, partener fondator al casei de avocatură Mircea și Asociații și cotat ca unul dintre experții de top în domeniul concurenței.

Potrivit acestuia, o derogare nu înseamnă neapărat o economie mare de timp în ceea ce privește transferul unei afaceri de la vânzător către cumpărător.

”Termenul legal pentru emiterea unei decizii privind o concentrare economică este de 45 de zile, termen care curge nu de la momentul în care cumpărătorul face notificarea, ci în situația în care Consiliul cere informații noi din momentul în care primește toate informațiile necesare notificării. În practică însă, termenul este de circa 20 – 25 de zile, fiind și cazuri în care în 3 zile sau 48 de ore poate fi dată o asemenea decizie”, explică fostul vicepreședinte al Consiliului Concurenței.

Banca Transilvania: Interesul ambelor părți este ca tranzacția să fie încheiată în cel mai scurt timp. Până la finalizarea tranzacției, costurile suplimentare privind portofoliul de credite în franci elvețieni sunt acoperite de actualii acționari ai Volksbank

Reprezentanții Băncii Transilvania spun că până acum au fost parcurși câțiva pași din cei necesari finalizării tranzacției, însă doresc o finalizare cât mai rapidă a preluării Volksbank România, una dintre băncile care au portofolii de credite în franci elvețieni.

”Până în prezent au fost parcurse o parte din etapele preliminare ale obținerii autorizațiilor finale, aflându-ne în permanență în dialog cu autoritățile pentru completarea documentației și obținerea aprobărilor finale din partea acestora. Sperăm ca și condițiile precedente negociate cu acționarii Volksbank România se vor îndeplini într-un termen cât mai scurt astfel încât după obținerea aprobărilor de la autorități, să putem finaliza tranzacția”, au declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO reprezentanții Băncii Transilvania.

Scumpirea bruscă a francului elvețian, în urma deciziei băncii centrale a Elveției de a lăsa să fluctueze liber cursul de schimb în raport cu alte valute, a prins expuși pe piața românească oameni care au contractat înainte de criză circa 75.000 de credite într-o astfel de monedă. Pe lângă Volksbank, mai sunt alte zece bănci ce au vândut astfel de credite, printre ele Raiffeisen, OTP, Banca Românească, Bancpost sau Piraeus Bank.

Spre deosebire de alte bănci, care au oferit clienților reduceri la dobânda aplicată împrumutului, Volksbank a optat pentru înghețarea cursului de schimb la nivelul din 31 decembrie 2014 de 3,8035 lei la euro pentru perioada 20 ianuarie – 17 aprilie 2015, decizie care implică ”investiții financiare consistente și dovedește bunele intenții ale băncii în susținerea și protejarea clienților”, după cum afirmă oficialii Băncii Transilvania.

Raportat la cotația din 19 ianuarie, cursul de schimb al Volksbank este cu 17,5% mai mic, ceea ce înseamnă că diferențele de curs valutar sunt suportate de către bancă, mai exact de către acționarii Volksbank AG (Austria) – 51% din acțiunile băncii, WGZ Bank – 8,1% și DZ Bank – 16,4% din Germania, respectiv BPCE – 24,5% din Franța.

”Atât Banca Transilvania, cât și acționarii Volksbank România sunt angajați ferm să ducă tranzacția la bun sfârșit. Mai mult, interesul ambelor părți este ca tranzacția să fie încheiată în cel mai scurt timp. Posibilele costuri suplimentare la care faceți referire sunt acoperite integral de clauzele tranzacției”, au spus pe 22 ianuarie pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO reprezentanții Băncii Transilvania.

”Până la finalizarea tranzacției costurile suplimentare generate de portofoliul de credite în franci elvețieni sunt acoperite de către actualii acționari ai Volksbank România”, au adăugat reprezentanții cumpărătorului Volksbank România.

Privită în oglindă perioada pentru care Volksbank s-a oferit să înghețe cursul de schimb al francului elvețian la care trebuie să-și plătească ratele și restanțele clienții băncii înseamnă termenul – țintă la care este estimată încheierea tranzacției, moment în care Banca Transilvania preia odată cu Volksbank România și obligația de a veni cu o ofertă pe termen lung față de clienții băncii, cum anunța Benoit Catel, șeful Volksbank România pe 19 ianuarie.

Ultimele date disponibile pe piață indică faptul că 24% din cele circa 75.000 de credite acordate sunt în portoliul Volksbank România, adică vreo 18.000 de împrumuturi. Până la momentul publicării acestui articol, reprezentanții Volksbank România nu au răspuns solicitărilor jurnalului de tranzacții MIRSANU.RO.

Care erau cifrele tranzacției dintre Banca Transilvania și Volksbank România la semnarea contractului

Șefii Băncii Transilvania și ai reprezentanților acționarilor Volksbank România au semnat pe 10 decembrie la București contractul de vânzare – cumpărare pentru 100% din acțiunile băncii în cadrul celei mai mari tranzacții din 2014 de pe piața românească.

Tranzacția dintre Banca Transilvania și acționarii Volksbank România, anunțată în premieră și în exclusivitate de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO, este rezultatul a trei luni de negocieri între cele două părți.

Valoarea acesteia nu a fost dezvăluită deocamdată. Un element important în ecuația de preluare îl constituie rambursarea unei linii de finanțare de la Volksbank Austria, din care la 30 iunie 2014 fiica din România avea de plată 600 mil. euro.

Pentru Volksbank, vânzarea băncii din România este un exit mult așteptat, în timp ce pentru Banca Transilvania achiziția este văzută ca o oportunitate de a-și crește masa critică și a prelua a doua poziție pe piață după active, acum ocupată de BRD. Pentru a finanța achiziția și integrarea Volksbank România se bazează pe lichiditățile sale, de peste un miliard de euro.

Banca Transilvania a fost consiliată la tranzacție de către avocații de la PeliFilip, firma de consultanță și audit KPMG și banca de investiții austriacă Vienna Capital Partners. De cealaltă parte, vânzătorii au lucrat în acest dosar alături de banca de investiții Rothschild și de casa de avocatură vieneză Schoenherr.

Banca Transilvania are o cotă de piață de 9,7%, cu care stă confortabil pe poziția a treia în clasamentul local al băncilor, în timp ce Volksbank România ocupă locul 9 cu o cotă de piață de 3,5%.

BT are active de 7,7 mld. euro, în timp ce ”fiica” austriecilor are în portofoliu 2,9 mld. euro. În ceea ce privește numărul de clienți, cei 190.000 de clienți ai Volksbank România reprezintă acum numai 10% din dimensiunea clientelei BT. Rețeaua băncii cu sediul în Cluj – Napoca are 530 de locații, iar Volksbank România se bazează pe 130 de unități.

Numărul de angajați ai Băncii Transilvania este acum de 6.000, cărora li se vor alătura alți 1.300 ai Volksbank. Omer Tetik, șeful BT, a lăsat să se înțeleagă că, după preluare, noua rețea urmează să fie ajustată pe criterii de eficiență operațională.

În acest moment, Banca Transilvania este una dintre cele mai profitabile bănci de pe piață în ciuda strategiei sale de acaparare de segmente noi de piață.

Banca a raportat pentru primele nouă luni ale anului un profit net de 338 mil. lei, în creștere cu 40% față de perioada similară a anului anterior. La 30 septembrie, Banca Transilvania dispunea de numerar și echivalent de numerar de 4,528 mld. lei (peste 1 mld. euro). Activele totale ale băncii sunt de circa 34,05 mld. lei, mai mari cu 6,2% față de perioada similară a anului anterior.

Acționariatul Băncii Transilvania este împărțit acum, în principal, de către BERD cu 14,33%, IFC cu 5,36% și Horia Ciorcilă, care acționează concertat împreună cu vehiculul de investiții Castorius Limited, și este raportat cu o deținere de aproximativ 5,11% din bancă.

De cealaltă parte, ultimele raportări disponibile indică pentru Volksbank România o pierdere de 104 mil. euro la 31 decembrie 2013, redusă aproape la jumătate faţă de anul anterior.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Premier Energy inchide cu succes o oferta publica initiala de 140 mil. Euro si intra in top 5 IPO de pe bursa de la Bucuresti, fiind al doilea IPO ca marime al unei companii private. Top 10 IPO al Bursei de Valori Bucuresti a strans peste 3 mld. Euro, din care companiile antreprenoriale au o pondere sub 20%

  Premier Energy a anuntat pe 16 mai 2024 ca a incheiat cu succes oferta publica initiala derulata pe bursa de la Bucuresti, la capatul careia se asteapta la incasari brute de 695,1 mil. RON (circa 139,7 mil. Euro) din plasarea unui pachet de 28,75% din companie catre investitori, potrivit informatiil  Citeşte articolul integral