Adrian Mîrșanu

publicat la: 10.12.2014  09:29

Banca Transilvania a anunțat oficial achiziția pachetului de 100% din Volksbank România. Contractul de achiziție a fost aprobat de consiliul de administrație ieri. BT și Volksbank funcționează separat până la finalizarea tranzacției. Horia Ciorcilă, președintele BT, anunță continuarea planului pentru a atinge poziția a doua în piața bancară

Sursă date: BNR.
 

Banca Transilvania, a treia bancă de pe piață, a anunțat în această dimineață  anunţă astăzi semnarea unui angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România de la Österreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG şi WGZ BANK AG. Acest pas se înscrie în strategia băncii de a aduce valoare adăugată prin achiziţii de bănci şi portofolii.

Consiliul de administrație al băncii a aprobat în data de 9 decembrie perfectarea tranzacției pentru achiziția pachetului integral de acțiuni la Volksbank România, semnarea contractului urmând să aibă loc pe 10 decembrie. Jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a anunțat în premieră pe 18 noiembrie discuțiile dintre cele două părți, iar pe 3 decembrie, tot în premieră, semnarea contractului aferent tranzacției.

BT şi Volksbank România vor funcţiona ca entităţi bancare distincte în următoarele luni, până la finalizarea formalităţilor legale şi obţinerea tuturor aprobărilor aferente. După închiderea tranzacţiei va începe integrarea Volksbank România în structura BT.

Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, a declarat: „Achiziţionarea Volksbank România este parte a strategiei de creştere şi consolidare a BT şi reafirmă angajamentul băncii de a fi atât un jucător activ, cât şi susţinător al economiei româneşti. După integrare, având în vedere cotele de piaţă ale celor două bănci, Banca Transilvania îşi va continua planul de a ajunge pe locul 2 în topul băncilor din România. BT este bine capitalizată, are lichiditate mare, o cotă de piaţă în creştere şi rezultate financiare pozitive”.

Ciorcila Banca Transilvania

Horia Ciorcilă, președintele BT (stânga) și Omer Tetik, CEO BT (centru) au bifat achiziția anului pe piața bancară. Sursă foto: Banca Transilvania.

Banca Transilvania şi Volksbank România sunt bănci universale şi au în comun modelul de business, categoriile de clienţi cărora li se adresează şi piaţa autohtonă. Ca rezultat al tranzacţiei, BT îşi propune armonizarea punctelor forte ale celor două bănci, pentru eficientizarea activităţii, costuri mai mici pentru clienţi, reţea mai mare de sedii şi produse noi. În prezent, Banca Transilvania este cea mai mare instituţie bancară cu capital privat majoritar românesc şi se află pe poziţia a treia în topul băncilor din România, cu o cotă de piaţă în funcţie de active de 9,7%, în creştere.

Impactul tranzacției în piața bancară – locul al treilea ocupat de Banca Transilvania la foarte mică distanță în ceafa BRD. Obiectivul BT – ocuparea locului al doilea

Banca Transilvania ocupa la finele anului trecut poziția a treia cu o cotă de piață de 8,9% în piața bancară, iar Volksbank România locul 9 cu o cotă de piață de 3,8%. BRD are o cotă de piață de 13% astfel că se ascute în perioada următoare lupta directă pentru poziția a doua, ocupată acum de subsidiara Societe Generale.

Banca Transilvania are încă posibilitatea de a face o nouă achiziție dintre băncile aflate acum la vânzare, printre care Bank of Cyprus România și Credit Agricole.

Consultanții în tranzacția anului: avocații de la PeliFilip, KPMG și bancherii de investiții de la Vienna Capital Partners au lucrat cu Banca Transilvania la achiziția Volksbank România. Vânzătorii au fost consiliați de banca de investiții Rothschild și de avocații de la Schoenherr

Banca Transilvania a anunțat astăzi achiziția pachetului de 100% a Volksbank România și continuarea planului de a ajunge pe locul al doilea în clasamentul pieței bancare locale.

În cadrul tranzacției, Banca Transilvania a avut în echipa sa pe avocații de la PeliFilip, pe KPMG și pe bancherii de investiții de la Vienna Capital Partners.

De cealaltă parte, vânzătorii Volksbank România – Volksbank AG Austria, BPCE Franța, DZ Bank și WGZ Bank din Germania au lucrat cu banca de investiții Rothschild și cu avocații de casă ai băncii austriece, firma vieneză de avocatură Schoenherr. În aceeași formulă Rothschild – Schoenherr, Volksbank a vândut în acest an operațiunile din Malta.

Care au fost țintele de achiziție la care s-a uitat Banca Transilvania în acest an: Bank of Cyprus România, Millennium, Credit Europe Bank. În final, a decis să cumpere Volksbank România

Pe piața tranzacțiilor bancare, Banca Transilvania a arătat apetit de achiziții în ultimul an alături de UniCredit Țiriac Bank și Raiffeisen. Astfel, Banca Transilvania a făcut oferte de cumpărare către bănci de pe piață, după cum declara în luna octombrie pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Horia Ciorcilă. Din informațiile disponibile pentru MIRSANU.RO, Banca Transilvania a depus ofertă pentru preluarea activelor Bank of Cyprus România în primăvara acestui an, dar oferta sa a fost respinsă de către ciprioți care așteptau un preț mai mare.

O altă bancă la care au privit în acest an a fost Credit Europe Bank, care a avut discuții pentru vânzarea afacerii cu carduri, au spus surse din piață pentru MIRSANU.RO. Credit Europe Bank are în portofoliu cardurile Avantaj și este una dintre băncile bine cotate pe acest segment de piață. Banca Transilvania și alte bănci mari au fost în prima parte a acestui an interesate de această afacere. De asemenea, actualul CEO al Băncii Transilvania, turcul Omer Tetik, a condus anterior timp de mai mulți ani Credit Europe Bank România, subsidiara locală a grupului turc FIBA.

Apoi, Banca Transilvania s-a orientat către Millennium Bank România și a făcut ofertă și aici alături de Raiffeisen Bank România, însă ungurii de la OTP Bank au fost mai determinați și au semnat achiziția subsidiarei portugheze pentru plata unui preț de 39 mil. euro și angajamentul că vor rambursa o finanțare intragrup către banca – mamă din Portugalia, de 150 mil. euro. Alte surse din piață susțin că Banca Transilvania s-a uitat și la subsidiara Credit Agricole din România, aflată și ea în proces de vânzare.
În final, Banca Transilvania s-a orientat către Volksbank România și a intrat în această toamnă în discuții exclusive pentru achiziția a 100% din acțiunile Volksbank România.

Cine este Volksbank România

Volksbank România a fost înființată în anul 2000 de către grupul financiar austriac Volksbank. La 31 decembrie 2013, banca ocupa poziția a noua în clasamentul instituțiilor de credit din România, cu un activ net bilanțier de 13,813 mld. lei (3,12 mld. euro) și o cotă de piață de 3,8%, potrivit raportului anual al BNR pentru anul trecut.

Ultimele date disponibile pe site-ul băncii indică un portofoliu de peste 190.000 de clienți, construit pe trei linii de afaceri – retail (persoane fizice), IMM-uri și corporate (companii mari). Volksbank România a raportat pentru anul trecut o pierdere de 104 milioane euro, redusă aproape la jumătate faţă de anul anterior. Banca are o rețea formată din aproximativ 135 de locații la nivelul întregii țări.

Banca a avut o strategie de dezvoltare agresivă după intrarea pe piață, concentrându-se pe segmentul de clienți de retail, unde și-a construit un portofoliu cu o expunere mare de credite ipotecare. Ponderea foarte mare a acestui portofoliu a găsit Volksbank România expusă puternic față de alte instituții de credit în fața crizei financiare din 2008, astfel că pe bilanțul său a început să crească amenințător ponderea creditelor neperformante. O parte importantă din aceste credite au fost acordate în franci elvețieni, ceea ce a expus clienții băncii la riscul de schimb valutar, cu repercusiuni, de asemenea, asupra băncii.

Acțiunile Volksbank România sunt deținute în proporţie de 99,99% printr-un vehicul special creat, în care banca – mamă Volksbank AG are 51%, Banque Populaire Caisse d’Epargne – 24,5%, DZ Bank – 16,4%, iar WGZ Bank – 8,1%. Restul de 0,0000111% din acțiunile Volksbank România aparțin VBI Holding.

Volksbank AG, banca – mamă a Volksbank România, a început în condițiile deprecierii activelor discuții de vânzare către banca rusă de stat Sberbank, care însă a refuzat în 2011 să preia și operațiunile din România.

În aceste condiții, austriecii au început curățarea în ritm accelerat a bilanțului subsidiarei din România, trecând la executări silite a garanțiilor aferente creditelor ipotecare. Clienții au intentat mii de procese băncii, reclamând clauze abuzive din contracte și având câștig de cauză în cele mai multe dintre dosarele ajunse în fața instanțelor de judecată.

În paralel, banca de investiții Rothschild a primit mandatul de vânzare al Volksbank România. În iulie 2014, Volksbank România face un pas decisiv și vinde un portofoliu de credite neperformante de 498 mil. euro către un consorțiu format din AnaCap, HIG Capital, Deutsche Bank și APS, iar ponderea creditelor neperformante coboară la 8% din total portofoliu.

Cu un impact direct asupra prețului tranzacției de vânzare a Volksbank România către Banca Transilvania este o finanțare intragrup, pe care banca – fiică trebuie să o ramburseze băncii – mamă din Austria. La 30 iunie 2014, Volksbank România mai avea de rambursat către Volksbank AG 600 mil. euro.

Cine este cumpărătorul Volksbank România

Banca Transilvania, a treia bancă de pe piață după valoarea activelor, a fost fondată în decembrie 1993 de către un grup de oameni de afaceri, printre care se numără Horia Ciorcilă, actualul președinte al Consiliului de administrație al băncii, Dorel Goia,Iosif Pop, Claudiu Silaghi (decedat pe 21 martie 2011), Sorin Ghițe, Marius Ciurchea și Marius Nicoară.

Instituția de credit cu sediul la Cluj – Napoca a pornit la drum cu capital românesc. Acțiunile Băncii Transilvania au intrat la tranzacționare pe Bursa de Valori București pe 15 octombrie 1997. În 20 decembrie 2001, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ajunge să dețină 15% din Banca Transilvania. Un alt acționar străin important apare pe 16 decembrie 2009, când Bank of Cyprus este raportat cu o deținere de 9,7%. Pe 18 aprilie 2014, ciprioții își fac exitul complet din bancă în contextul procesului mai larg de vânzare a tuturor participațiilor de pe piața locală. Pe 11 noiembrie 2014, apare un nou acționar instituțional puternic în acționariatul Băncii Transilvania, divizia de investiții a Băncii Mondiale – International Finance Corporation (IFC), cu o deținere de 5,36%.

Astăzi, BERD deține 14,33%, IFC 5,36%, iar Horia Ciorcilă, președintele băncii, care acționează concertat împreună cu vehiculul de investiții Castorius Limited, are 5,11% din acțiunile Băncii Transilvania. Valoarea bursieră a Băncii Transilvania este acum de 4,439 mld. lei (1 mld. euro, calculat la cursul zilei de 4,4386 lei la euro) la ultima cotație de 1,702 lei pe acțiune.

Banca a raportat pentru primele nouă luni ale anului un profit net de 338 mil. lei, în creștere cu 40% față de perioada similară a anului anterior. La 30 septembrie, Banca Transilvania dispunea de numerar și echivalent de numerar de 4,528 mld. lei (peste 1 mld. euro). Activele totale ale băncii sunt de circa 34,05 mld. lei, mai mari cu 6,2% față de perioada similară a anului anterior.

Ascensiunea Băncii Transilvania în topul băncilor din România fără să aibă în spate un grup financiar – mamă, cum este cazul majorității jucătorilor bancari locali, s-a sprijinit însă pe suflul antreprenorial al fondatorilor săi. Permanent, în spatele Băncii Transilvania a stat Horia Ciorcilă, actualul președinte al băncii, unul dintre fondatori și unul dintre cei mai importanți acționari.

Drumul băncii de la Cluj – Napoca spre topul primelor trei bănci din totalul de 40 de instituții de credit la finele anului trecut a fost modelat de mandatele a doi dintre directorii băncii. De la înființarea sa în decembrie 1993 și până în martie 2002, adică în primul deceniu banca a fost condusă la nivel executiv de către Iosif Pop, și el unul dintre fondatori.

În perioada martie 2002 – ianuarie 2012, al doilea deceniu de dezvoltare, la conduecrea Băncii Transilvania a venit olandezul Robert Rekkers, fostul CEO al ABN Amro Bank România, devenită ulterior RBS Bank România – bancă înghițită definitiv în acest an de către UniCredit Țiriac Bank. Din primăvara anului 2013, banca este condusă de către turcul Omer Tetik, care a fost anterior CEO al Credit Europe Bank România, subsidiara locală a grupului turc FIBA.

Banca Transilvania este construită în prezent pe trei linii de afaceri – corporate (clienți companii), IMM-uri și retail (persoane fizice).

Rețeaua sa este formată din aproximativ 550 de locații în România și Italia și are peste 6.000 de angajați.

Banca Transilvania are în prezent un comitet de directori din care face parte Andrei Dudoiu, director general adjunct responsabil de portofoliul corporate, Gabriela Nistor – director general adjunct responsabilă de clientela de retail banking, George Călinescu – director general adjunct cu atribuții de director financiar, Leontin Toderici – Director general adjunct responsabil cu atribuții de director operațional (COO), Luminița Runcan, director general adjunct cu atribuții de gestiune a riscului (Chief Risk Officer) și Omer Tetik, director general.

Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania este condus de către Horia Ciorcilă din poziția de președinte și are în componența sa pe Roberto Marzanati, vicepreședinte și reprezentant al BERD, Thomas Grasse, Ivo Gueorguiev, Radu Palagheanu, Costel Ceocea – președintele SIF Moldova și fostul ministru Vasile Pușcaș, în calitate de membri.

La finele anului 2013, Banca Transilvania ocupa poziția a treia în clasamentul local al băncilor cu o cotă de piață de 8,9% după activul net bilanțier, după BCR cu 17,5%, și BRD, cu 13%, conform datelor prezentate în raportul anual al BNR. La 31 decembrie 2013, activul net bilanțier al Băncii Transilvania era de 32,066 mld. lei (7,26 mld. euro), în timp ce Volksbank România avea o talie sub jumătate, cu un activ net bilanțier de 13,813 mld. lei (3,12 mld. euro) și o cotă de piață de 3,8%.

Tranzacțiile anului 2014 pe piața bancară

OTP – Millennium, tranzacția care aduce grupul ungar aproape de top 10

În acest an, pe lângă achiziția portofoliului corporate al RBS Bank România de către UniCredit, grupul ungar OTP a anunțat în luna iulie achiziția afacerii locale a portughezilor de la Millennium. Mișcarea OTP aduce grupul ungar aproape de primele zece poziții din piață, dacă ne uităm că la o cotă de piață de 1,3% vine un plus de circa 0,8% cotă de piață, judecând pe baza datelor din raportul BNR pe 2013. Tranzacția a fost semnată pe 30 iulie, iar pe 23 septembrie a primit aprobarea Consiliului Concurenței. Valoarea tranzacției este de 39 mil. euro la care se adaugă obligația OTP de a rambursa un credit intragrup al băncii preluate către fosta bancă – mamă de 150 mil. euro.

Mișcarea UniCredit Țiriac Bank – RBS betonează locul al patrulea din piață

De asemenea, UniCredit își consolidează poziția a patra în topul pieței, adăugând încă 0,5% la zestrea proprie de 7,6% cotă de piață la 31 decembrie 2013 prin preluarea portofoliului corporate. Anul trecut, italienii au luat portofoliul de retail și cel de Preferred Banking.  Tranzacția a fost semnată pe 5 august, iar Consiliul Concurenței a ratificat achiziția pe 23 septembrie, Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică.

Banca Transilvania – Volksbank apropie poziția a treia la mică distanță de locul ocupat de BRD

La rândul său, nr. 3 din piața bancară, Banca Transilvania prin preluarea Volksbank România își majorează cota de piață exact pe segmentul de retail, așa cum preciza în luna octombrie pentru MIRSANU.RO Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania, că este focusată banca în strategia sa de extindere.

La 31 decembrie, Banca Transilvania avea o cotă de piață de 8,9% după activele totale, iar în conturi banca din Cluj – Napoca are peste un miliard de euro, cu mult peste cât are nevoie de a-și completa portofoliul cu câteva achiziții din piață.

Carpatica, plan de fuziune cu Nextebank cu impact în top 20 bănci

Carpatica, bancă fondată de omul de afaceri din Sibiu Ilie Carabulea, a anunțat luna trecută că va supune acționarilor săi pe 19 decembrie planul unei fuziuni cu Nextebank, preluată anul trecut de către fondul de investiții Emerging Europe Accession Fund de la ungurii de la MKB. Potrivit convocatorului de AGA, la Carpatica ar putea urma o majorare de capital care ar putea aduce, potrivit calculelor de pe hârtie, un nou acționar principal în locul fondatorului Ilie Carabulea. În planul impactului în piață, Carpatica ar avea un acționar cu forță financiară suficientă s-o ajute să se recapitalizeze, așa cum cere banca centrală, iar, de cealaltă parte, fondul de investiții administrat de Horia Manda ar intra în topul primelor 20 de instituții de credit locale.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Conținut Partener

Guvernul Romaniei si Fondul European de Investitii lanseaza un nou program de 100 milioane de euro pentru fonduri de equity dedicate inovarii

  Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a semnat un nou acord de finantare cu Fondul European de Investitii (FEI) pentru lansarea programului „Innovation Romania”. Cu o finantare totala de 106,7 milioane euro, programul este sustinut prin Programul Crestere Inteligenta, Digitaliz  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Fondul de venture capital GapMinder Fund II pariaza 1 mil. Euro pe un startup de automatizare a documentatiei medicale

  GapMinder Fund II, fond de capital de risc dedicate companiilor de tehnologie din Europa de Est, a anuntat pe 12 decembrie 2024 o investitie de 1 mil. Euro intr-un startup de automatizare a documentatiei medicale, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Runda t  Citeşte articolul integral