Adrian Mîrșanu

publicat la: 17.03.2015  18:05

Avocații de la Voicu Filipescu asigură consultanţa la vânzarea Carpatica. Şeful departamentului de finanţe & bănci al casei de avocaţi care se ocupă de tranzacţie a lucrat timp de şase ani în Raiffeisen, a fost broker şi a trecut prin Big Four

 

Firma de avocatură Voicu Filipescu asigură serviciile de consultanţă juridică pentru vânzarea băncii Carpatica, conform informaţiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacţii MIRSANU.RO. Ilie Carabulea, acţionarul majoritar al Carpatica, a declarat în exclusivitate pentru jurnalul de tranzacţii MIRSANU.RO că are în acest moment discuţii cu patru investitori, din care doi sunt consideraţi siguri datorită modului cum au fost derulate negocierile şi a continuităţii demonstrate de aceştia în cadrul procesului.

De dosarul Carpatica se ocupă avocatul Dumitru Rusu, partener la Voicu Filipescu şi şeful departamentului de bănci & finanţe din cadrul casei de avocatură. Acesta este un avocat cu experienţă pe pieţele de capital, începuturile sale profesionale fiind legate de activităţile de trader şi broker, iar apoi în perioada 2000 – 2006 a lucrat în sistemul bancar în cadrul Raiffeisen Bank România, subsidiara locală a grupului bancar austriac şi una din cele mai mari bănci de pe piaţa locală.

Dumitru Rusu a activat ca şef în departamentul juridic şi de conformitate, trezorerie şi pieţe de capital în cadrul diviziei de trezorerie a băncii, potrivit informaţiilor publicate pe contul său de LinkedIn. În perioada petrecută de acesta în cadrul Raiffeisen, austriecii au bifat în 2001 achiziţia Băncii Agricole, una dintre cele mai importante tranzacţii din istoria pieţei bancare locale.

Dumitru Rusu a intrat în baroul Bucureşti în septembrie 2000. În perioada 1996 – 2000, Rusu a fost trader şi broker la firmele de brokeraj Vanguard Securities, respectiv Eastbrokers International. În perioada 1998 – 1999 a lucrat pentru casa de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.

Pentru o perioadă scurtă, Dumitru Rusu a lucrat în Big Four ca şi consultant juridic la Ernst & Young în perioada septembrie 1999 – martie 2000.

După ce a plecat de la Raiffeisen în 2006, a fost partener pentru câteva luni la firma de avocatură Costea Jalbă Rusu. În noiembrie 2006 a venit la casa Voicu Filipescu, unde a ajuns partener în ianuarie 2008. Rusu face parte din conducerea casei de avocatură fondate de Daniel Voicu și Mugur Filipescu, care numără 25 de avocați înscriși la baroul București și nouă parteneri în total.

Dumitru Rusu a studiat la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi la Facultatea de Drept din capitală. De asemenea, în perioada 2004 – 2006, acesta a parcurs programul MBA Româno – Canadian din cadrul Academiei de Studii Economice.

Vânzarea Carpatica este una din puţinele tranzacţii din piaţa bancară despre care se vorbeşte încă de dinainte de criză, banca fondată de Ilie Carabulea şi alţi oameni de afaceri fiind una dintre puţinele operaţiuni de profil construite de la zero cu capital românesc, care nu a fost preluată de o bancă străină şi care a rezistat între primele 20 de bănci locale. În ultimii ani, mai multe bănci străine au plecat din România – RBS (Marea Britanie), Millennium (Portugalia), sunt în curs să o facă – Volksbank (Austria) şi Bank of Cyprus (Cipru), iar altele şi-au redus expunerea prin vânzarea unor linii de afaceri – cum este cazul Citigroup (SUA). În plus, programele băncilor – mamă din Grecia care vizează reducerea expunerii pe pieţele externe sunt aşteptate să aducă noi exituri la nivel local.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Investitorul ceh APS Holding a platit un pret in jurul a 10 mil. Euro pentru achizitia IMO Property Investments Bucuresti SA si a portofoliului sau imobiliar de la grupul bancar elen Eurobank. Inainte de finalizarea tranzactiei, grecii au redus capitalul social al companiei vandute cu 110 mil. Euro, din care 15 mil. Euro au fost retrase in conturile proprii ale bancii – mama

  Investitorul ceh APS Holding a platit un pret de achizitie in jurul a 10 mil. Euro pentru preluarea companiei IMO Property Investments Bucuresti SA si a portofoliului sau imobiliar de la grupul bancar elen Eurobank, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. APS H  Citeşte articolul integral

Analize

Roland Berger: Majoritatea fondurilor de private equity active in Romania se asteapta sa creasca in 2025 numarul de tranzactii M&A fata de 2024. Pe lista de prioritati sunt achizitia de noi companii si dezvoltarea firmelor din portofoliu, iar IT-ul si serviciile medicale marcheaza preferintele pentru investitii noi pe fondul unui sentiment dominant privind o stagnare sau chiar o scadere a economiei locale

  Marile prioritati ale fondurilor de private equity din Romania sunt in 2025 achizitia de noi companii si dezvoltarea companiilor din propriile portofolii aflate sub administrare, dupa ce in 2024 una dintre preocuparile majore ale sectorului local de profil a fost strangerea de capital de la investit  Citeşte articolul integral