MIRSANU.RO

publicat la: 29.10.2014  18:37

Avocații de la Țuca, Zbârcea & Asociații asigură consultanța Deutsche Bank la tranzacția prin care BCR vinde credite neperformante de 433 mil. euro

 

Casa de avocatură Țuca, Zbârcea & Asociații lucrează cu banca germană Deutsche Bank în dosarul licitației BCR pentru vânzarea unui pachet de credite neperformante în valoare de 433 mil. euro, au declarat mai multe surse de pe piață. Informațiile MIRSANU.RO privind consultanța acordată de Țuca, Zbârcea & Asociații băncii germane în tranzacțiile cu acest tip de active bancare au fost confirmate de către unul dintre partenerii care conduce departamentul de bănci și finanțări din cadrul firmei de avocați.

”Da. Noi lucrăm cu ei (Deutsche Bank – n.r.) pe proiectele de portofolii de credite neperformante”, a răspuns Mihai Dudoiu, partener în cadrul firmei de avocatură Țuca, Zbârcea & Asociații la întrebarea dacă firma sa asigură consultanța locală a gigantului financiar german.

O altă casă de avocatură care lucrează cu Deutsche Bank pe proiectele locale este  Clifford Chance Badea, biroul local al firmei din Magic Circle, ce reunește firmele londoneze de top.

”Deutsche Bank lucrează cu amândoi (cu Clifford Chance Badea și cu Țuca, Zbârcea & Asociații – n.r.) depinde de mărimea și complexitatea tranzacției”, a spus Daniel Badea, managing partner al Clifford Chance Badea.

Deutsche Bank este client al Țuca, Zbârcea & Asociații încă de la înființarea firmei de avocatură în 2005, după plecarea unui grup de avocați de la Mușat & Asociații, unul dintre liderii pieței de servicii de consultanță juridică în afaceri.

În primul an de activitate, firma de avocatură care la acea vreme se numea Țuca & Asociații a lucrat cu Deutsche Bank în dosarul privatizării BCR. Gabriel Zbârcea, care la momentul înființării firmei ocupa postul de președinte al Autorității de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) și, pentru o scurtă perioadă, poziția de președinte al Comisiei de privatizare a BCR, s-a alăturat ulterior firmei fondate de Florentin Țuca și asociații săi, care și-a schimbat astfel denumirea în Țuca, Zbârcea & Asociații.

Deutsche Bank, prezentă din 1998 la București la nivel de reprezentanță, a devenit mai activă în ultimul an. Banca germană a lucrat din nou cu avocații de la Țuca, Zbârcea & Asociații la tranzacția prin care Deutsche Bank, alături de un consorțiu din care au mai făcut parte fondul britanic de investiții AnaCap, HIG Capital și cehii de la APS, au cumpărat un pachet de credite neperformante de 495 mil. euro de la Volksbank Austria, subsidiara locală a băncii austriece.

Aceasta este cea mai mare tranzacție din sectorul creditelor bancare neperformante, însă și una dintre primele de calibru mare, fiind așteptat un val de vânzări de portofolii pe piață. La 31 iulie, BCR a anunțat vânzarea unui pachet de credite neperformante de 1 mld. lei (circa 230 mil. euro), fără să anunțe cine sunt cumpărătorii. Cea mai mare bancă locală avea la finele primului semestru pe bilanț un portofoliu de credite neperformante cotat la 12 mld. lei (circa 2,7 mld. euro) de care trebuie să scape în perioada următoare.

BCR, subsidiară a grupului bancar austriac Erste, a fost asistată până acum în astfel de dosare de către casa austriacă de avocați Schoenherr, care asigură consultanța și în tranzacția de acum în care sunt scoase la vânzare active de 433 mil. euro. Primele informații privind valoarea pachetului de active al BCR scos la vânzare au fost publicate săptămâna trecută de publicația britanică Costar Finance și preluate apoi de Mediafax. BCR nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe marginea acestei tranzacții.

În acest moment, pe piața bancară s-au conturat clar două tendințe. Pe de o parte, tranzacțiile cu credite neperformante care apasă bilanțurile băncilor locale sunt de acum așteptate să fie tot mai multe, mai ales în urma mesajului băncii centrale adresat instituțiilor de credit să se grăbească cu externalizarea portofoliilor cu astfel de active.

Pentru bănci, vânzarea portofoliilor la discounturi mari înseamnă asumarea unor pierderi, însă pe de altă parte, sunt eliberate resursele financiare blocate acum în provizioane. Acești bani, mizează banca centrală, ar putea ajuta la relansarea creditării populației și companiilor.

O altă tendință în derulare pe piața bancară este exitul unor bănci de talie mai mică, ceea ce atrage apetit de achiziții din partea unor bănci mari precum UniCredit Țiriac, Raiffeisen Bank România sau Banca Transilvania, care ar putea să-și majoreze cota de piață prin preluarea activelor scoase la vânzare acum pe piață.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

TeraPlast a luat un imprumut de 13 mil. Euro de la Banca Transilvania pentru acoperirea pretului de achizitie de peste 16 mil. Euro la preluarea grupului Wolfgang Freiler

  Grupul TeraPlast a contractat un credit de investitii de 13 mil. Euro pentru finantarea achizitiei de peste 16 mil. Euro a grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Cumparatorul a anuntat pe 28 martie 2024 ca a finaliz  Citeşte articolul integral

Conținut Partener

Bursa de Valori Bucuresti: Cooperarea pietelor de capital din Romania si Moldova sustinuta puternic de oficialii mediului public si privat la cea de-a doua editie a forumului Moldova-Romania Capital Bridges

    28.03.2024
  • Forumul Moldova – Romania: Capital Bridges, editia a II-a, a fost organizat pentru a impulsiona cooperarea economica si a pietelor de capital din cele doua tari.
  • Evenimentul a avut loc in contextul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniune  Citeşte articolul integral