Adrian Mîrșanu

publicat la: 24.10.2014  17:41

Avocații de la Schoenherr asistă BCR la vânzarea pachetului de credite neperformante de 433 mil. euro. Tranzacția este a doua ca mărime pe piața de profil după vânzarea pachetului de active de 495 mil. euro a Volksbank

Creditele neperformante au fost sursa pierderilor BCR de 2,8 mld. lei din 2014. Sursă foto: BCR.
 

Avocații firmei austriece Schoenherr asigură consultanța juridică a BCR la vânzarea unui pachet de credite neperformante de 433 mil. euro pe piața bancară, au declarat în exclusivitate pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO surse din piața financiară.

”Avocații de la Schoenherr lucrează cu BCR pe acest dosar, al vânzării pachetului de credite neperformante. Au lucrat anterior și la alte tranzacții de același tip împreună”, au spus sursele citate.

De asemenea, o altă sursă familiară cu discuțiile a confirmat că Schoenherr se ocupă de această tranzacție de partea BCR. Aceeași sursă a confirmat și informațiile potrivit cărora valoarea pachetului scos la vânzare pe piață de BCR este de 433 mil. euro, iar mandatul pentru acest proces îl are firma de consultanță PwC.

Reprezentanții BCR și ai Schoenherr nu au făcut niciun comentariu până la momentul publicării acestui articol pe marginea întrebărilor adresate de MIRSANU.RO.

Primele informații care indicau că subsidiara locală a grupului bancar austriac Erste, BCR, a scos la vânzare un pachet de credite neperformante de 433 mil. euro, iar Bank of Cyprus România un altul în valoare de 360 mil. euro au fost publicate joi seară de către agenția de presă Mediafax, care cita CoStar Finance.

Sursele indicate de Mediafax mai afirmau că BCR a mandatat PwC să vândă credite de 433 mil. euro acordate unui număr de 91 de clienți – companii, peste 85% din valoarea portofoliului fiind acoperită cu garanții imobiliare, din care două treimi înseamnă clădiri comerciale iar restul terenuri.

Conform CoStar Finance, preluat de Mediafax, portofoliul scos la vânzare pe piață cuprinde 410 credite neperformante accesate de firme din sectoare economice diferite, de la industrie la dezvoltatori imobiliari, firme de construcții, ferme zootehnice, minerit și metale. Aproximativ 64% din portofoliu este reprezentat de împrumuturi denominate în euro, iar 31% sunt în lei, potrivit Mediafax, care adaugă că în proporție de aproape 90%, companiile care au contractat aceste finanțări sunt în insolvență.

Firma austriacă Schoenherr activează pe piața serviciilor de avocatură de afaceri din România cu propria echipă la nivel local, formată din 50 de avocați care acoperă o gamă largă de tranzacții de la fuziuni și achiziții, finanțări, operațiuni pe piața de capital, consultanță în sectorul imobiliar până la energie, telecomunicații, IT și sectorul farma, conform informațiilor disponibile pe site-ul firmei.

Schoenherr și-a deschis biroul de la București în 1996, fiind printre primele firme internaționale care au intrat pe piața locală de profil, venind o dată cu primul val de investitori austrieci. Pe lista sa de clienți se numără cele mai mari firme din Austria – OMV (acționarul majoritar al Petrom de pe piața de energie), Erste (proprietarul BCR de pe piața bancară) sau Vienna Insurance Group din piața de asigurări.

BCR, cea mai mare bancă de pe piață după cota de piață calculată în funcție de active, a finalizat în luna iulie vânzarea unui portofoliu de credite neperformante în valoare de 1 mld. lei (226,77 mil. euro, calculat la cursul mediu de schimb din luna iulie comunicat de BNR, de 4,4097 lei la euro -n.r.).

Cea mai mare tranzacție pe piața creditelor neperformante a fost anunțată de austriecii de la Volksbank pe 28 iulie, când au vândut un pachet de credite imobiliare acordate persoanelor fizice și de finanțări pentru companii în valoare de 495 mil. euro către un consorțiu format din fondul de investiții londonez AnaCap, grupul financiar german Deutsche Bank, fondul de investiții HIG Capital și APS Fund Alpha uzavreny investicni fond.

Banca centrală a cerut în acest an instituțiilor de credit să accelereze procesul de externalizare a creditelor de pe propriile bilanțuri. Ca urmare, mai multe bănci au început să-și vândă activele de acest tip către investitorii cu apetit de risc, ceea ce înseamnă pentru instituțiile de credit că primesc un anumit procent din valoarea nominală a portofoliului, după ce aplică un discount care în unele cazuri poate ajunge la 80% sau chiar poate depăși acest nivel în funcție de calitatea portofoliului, a garanțiilor, a șanselor de a fi recuperați banii respectivi sau alți factori luați în considerare la o asemenea tranzacție.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Lorena Brehuescu, M&A and Leasing Manager at Oresa Industra, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Lorena Brehuescu, M&A and Leasing Manager at Oresa Industra, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. She is a real estate professional with over 10 years of experience in the industry different areas of expertise: valuation and consultancy, capital markets transactions an  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Adrian Netea, Investment Director at Morphosis Capital, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Adrian Netea, Investment Director at Morphosis Capital, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. He is an investment professional with 14 years of experience in private equity, M&A, business valuation, company strategy, financial modeling, and industry analysis. Adrian   Citeşte articolul integral