MIRSANU.RO

publicat la: 05.04.2017  23:12

APS spune că vizează minim două portofolii corporate cu o valoare de peste 500 mil. Euro și este interesat de achiziția unei bănci alături de fonduri de investiții, nu de preluarea altor operatori din piața administrării datoriilor

 

APS, firma de administrare a datoriilor deținută de către cehul Martin Machon, are în planurile sale pentru România achiziția a minim două portofolii neperformante corporate cu o valoare nominală de peste 500 mil. Euro.

Pentru acest an, reprezentanții APS estimează că portofoliile neperformante ce vor fi vândute în acest an ar putea ajunge la o valoare nominală totală de 1,5 – 2 mld. Euro.

APS a ajuns după 10 ani de la intrarea pe piața locală să administreze portofolii neperformante cu o valoare nominală de 3,4 mld. Euro, după ce a cumpărat 70 – 80% din activele de acest fel scoase la vânzare de către bănci.

„Împreună cu investitorii parteneri, APS a investit, timp de 10 ani, 80% din fondurile disponibile pe piața din România”, a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Robert Machidon, director general APS România.

Compania cehă nu este interesată de achiziția unui operator de pe piața locală a administrării datoriilor, deși în trecut s-a uitat la o astfel de opțiune. În schimb, APS ridică miza și susține că este interesată să cumpere o bancă în România alături de alți parteneri de investiții.

Strategia de investiții a APS a vizat până acum achiziții de active și de portofolii bancare în formulă de consorțiu alături de investitori de talie mare, cu forță financiară.

APS a lucrat până acum strâns cu Deutsche Bank la achiziția de portofolii neperformante de la BCR, cu fondul de investiții AnaCap la cumpărarea unor portofolii neperformante, printre care și cel de la Volksbank din vara lui 2014, respectiv alături de IFC din cadrul Băncii Mondiale la achiziții mai recente, cum este cazul tranzacției Tokyo (de la BCR).

De asemenea, compania cehă a făcut parte în 2015 din echipa formată de fondul american de investiții Lone Star pentru achiziția portofoliului neperformant Neptun de la BCR, cu o valoare nominală de 2,7 mld. Euro, tranzacție care a eșuat în faza finală.

Dintre partenerii APS, Deutsche Bank a depus în 2005 ofertă pentru achiziția BCR, fără să ajungă printre finaliști, iar banca germană a mai făcut o încercare ulterior în 2009 să preia RBS Bank România. AnaCap însă, în 2011 a depus ofertă pentru Carpatica, iar în 2015 s-ar fi numărat printre fondurile de investiții care s-a uitat la procesul de vânzare al Piraeus Bank România, proces la care banca – mamă a renunțat după primirea unei oferte finale de la JC Flowers, susțin surse din piața financiară.

AnaCap a dat semnale în mod repetat că este interesat de achiziția unei bănci în România, iar banca centrală a arătat în ultimii ani deschidere către intrarea fondurilor de investiții pe piața bancară în momente precum preluarea în 2016 a Carpatica de către Axxess Capital sau a planului JC Flowers din 2015 de a cumpăra la pachet Carpatica și Piraeus Bank România, plan eșuat în cele din urmă.

“În acest moment, nu suntem implicați în proceduri de achiziție a unei bănci din România. Avem fonduri să cumpărăm o bancă”, a răspuns unei întrebări adresate de jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Victor Angelescu, director regional pentru Europa de Sud – Est în cadrul APS Holding.

APS spune că are la dispoziție fonduri proprii de aproximativ 200 mil. Euro.

România este principala piață a APS Holding, care are operațiuni în mai multe piețe din regiune și, recent, a intrat pe piața din Vietnam.

După ce a intrat în 2007 cu o operațiune greenfield în România, în anul 2011 APS a cumpărat alături de Slavia Capital divizia de finanțare persoane fizice a KBC Consumer Finance România, iar în 2012 alături de Slavia Capital a preluat Auto Trade Leasing IFN România, redenumit Asset Leasing IFN.

APS România a ajuns în 2016 la o cifră de afaceri de 14,41 mil. Euro, în creștere cu circa 35% față de anul anterior. În ultimii trei ani, afacerile APS România au crescut de peste 3,6 ori, reflectând evoluția tranzacțiilor cu credite neperformante.

În 2012, APS avea în administrare 19 portofolii cu valoare nominală totală de 0,49 mld. Euro, iar în patru ani a ajuns să administreze 41 de portofolii cu o valoare nominală totală, de aproape 7 ori mai mare față de valoarea din 2012. Ca structură, peste 85% din portofoliile locale administrate de APS sunt corporate.

Cea mai mare tranzacție realizată în istoria pieței locale de profil a fost tranzacția Tokyo prin care APS, Deutsche Bank și IFC au preluat în 2016 un portofoliu neperformant de la BCR cu o valoare nominală de circa 1,1 mld. Euro. Prețul de achiziție nu a fost dezvăluit, însă este estimat în jurul a 150 mil. Euro, valoare ce depășește cu mult prețul de achiziție a unor bănci vândute în ultimii ani precum Millennium sau Carpatica.

Pe 3 aprilie, suedezii de la Intrum Justitia și-au anunțat intrarea pe piața din România prin achiziția Top Factoring în cadrul unei tranzacții cu o valoare totală de 25 mil. Euro, intrare care cuplată cu intrarea norvegienilor de la B2 Holding în 2016 tot printr-o achiziție semnalează o creștere a concurenței pe o piață a creditelor neperformante, a cărei pondere a scăzut sub 10% din volumul total de credite bancare.

Creșterea anvergurii tranzacțiilor locale cu credite neperformante a atras un interes din ce în mai mare din partea investitorilor mari din piața de profil.

În ultimii doi ani, a crescut piața portofoliilor tranzacționate, au intrat jucători noi în sector pe lângă APS, Kruk, EOS, Kredyt Inkaso, iar prețurile de achiziție a portofoliilor au crescut.

Acum prețul de achiziție este de circa 40% din valoarea nominală pentru credite neperformante negarantate ale persoanelor fizice, în condițiile în care în anii anteriori investitorii puteau convinge vânzătorii să le acorde discount-uri și de peste 70 sau 90% în cazul anumitor portofolii.

Ca tendință, reprezentanții APS afirmă că se așteaptă ca rata creditelor neperformante după ce va ajunge la 6 – 7% la nivel de piață să urce din nou spre 10 – 11%, datorită mentalității diferite existente la nivel local comparativ cu alte piețe.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

post_image
EXCLUSIV

Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO organizeaza pe 10 decembrie evenimentul online MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021 pentru jucatorii din tranzactii – fuziuni si achizitii, finantari corporative, piete de capital si imobiliare

    MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021 Dealmakers. Model shapers. Growth challengers.   Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO organizeaza pe 10 decembrie 2021 MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021, eveniment dedicat comunitatii formate in jurul tranzactiilor corporative – fuziuni si ac  Citeşte articolul integral

Comunicate

Analiza BREC: Cum arata harta marilor investitii imobiliare din tara. Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi si Constanta atrag peste 2 mld. EUR in noi proiecte imobiliare

  Bucuresti, 17.11.2021 – Investitii totale de peste 2 miliarde de EURO sunt in derulare in acest moment sau vor fi demarate in perioada imediat urmatoare, la nivelul celor mai mari 5 orase din tara (Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi si Constanta). Astfel, intre finalul anului 2021 si 2024, in ce  Citeşte articolul integral