Grupul ceh APS cumpara portofoliul Delta, care grupeaza expuneri neperformante din Romania, de la grupul bancar elen Piraeus Bank, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Valoarea nominala a portofoliului scos la vanzare in 2023 este de circa 350 – 400 mil. Euro, iar EBRD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) este un investitor implicat in finantarea achizitiei acestui pachet de imprumuturi din Romania, sustin surse din piata.
Potrivit acestora, pretul de achizitie al portofoliului cu nume de cod Delta s-ar situa in jurul intervalului de 60 – 80 mil. Euro, mai sustin aceleasi surse. Valoarea nu a fost confirmata insa de catre partile implicate in tranzactie.
Portofoliul bancar scos la vanzare de catre Piraeus Bank este un mix in a carui structura intra credite neperformante corporate, care au o pondere de circa 80%, precum si alte active cum ar fi impruturi de retail care au fost acordate anterior de banca in franci elvetieni (CHF), mai spun sursele citate.
Reprezentantii partilor implicate nu au putut fi contactati pana la momentul publicarii acestui articol.
Portofoliul scos la vanzare de catre grupul elen Piraeus cuprinde imprumuturi care au facut parte anterior din tranzactia Hurricane, care avea un portofoliu cu o valoare nominala totala de 800 mil. Euro pe care Piraeus a incercat sa il vanda in 2017 in paralel cu subsidiara sa din Romania – Piraeus Bank Romania, banca preluata ulterior de catre fondul american de investitii JC Flowers, si care acum urmeaza sa fie preluata de catre banca italiana Intesa.
Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO a informat in premiera pe 26 aprilie 2023 despre scoaterea la vanzare a portofoliului Delta de catre grupul Piraeus Bank in cadrul uneia dintre cele mai mari mari vanzari de portofolii de datorii din ultimii ani de pe piata din Romania.
Portofoliul Delta, care include expuneri neperformante originate in Romania, a fost clasificat in iunie 2023 ca „held for sale” (tinut pentru vanzare, n.r.), iar vanzarea sa era asteptata de catre grupul ele Piraeus sa fie finalizata in trimestrul 2 din 2024.
Vanzarile de portofolii de datorii negarantate de retail si corporate au totalizat in 2023 pe piata din Romania 1,6 mld. Euro, din care aproape trei sferturi au reprezentat portofolii de datorii vandute pe piata secundara, potrivit datelor companiei poloneze de management a datoriilor KRUK.
De asemenea, datele KRUK arata ca portofoliile de credite neperformante (NPL) din bilanturile bancilor din Romania reprezinta circa 3,3 mld Euro, pastrand tendinta de scadere din ultimii sase ani. Investitiile totale in portofolii de datorii de retail si corporate de pe piata locala s-au ridicat in 2023 la 619 mil. zloti (circa 145 mil. Euro), mai sustin reprezentantii KRUK.
Istoria tranzactiilor NPL pe ruta Piraeus Bank (Grecia) – APS (Cehia) a marcat un moment important in 2018, cand grupul ceh si-a lansat operatiunile pe piata elena cu cea mai mare tranzactie din istoria sa de pana atunci, un portofoliu neperformant de credite (NPL) cu o valoare nominala de 2,3 mld. Euro cumparat de la banca greceasca.
Pe piata NPL din Romania, activeaza jucatori puternici precum Kruk (Polonia), APS (Cehia), EOS (Germania), DDM Holding sau B2 Holding (Norvegia).
In 2023, grupul suedez Intrum si-a facut exitul de pe piata NPL din Romania, dupa vanzarea unui portofoliu NPL care continea datorii negarantate pe segmentul de consumer cu o valoare nominala de peste 1 mld. Euro, catre DDM. DDM Group a fost fondata in Elvetia in 2007 de catre Kent Hansson si este un investitor care si-a extins in ultimii ani portofoliul de operatiuni in Europa Centrala si de Sud – Est. Ulterior, DDM s-a listat printr-o subsidiara pe bursa de la Stockholm (Suedia).
Fondata in 2004, APS a devenit in 2015 o companie detinuta integral de catre Martin Machon, CEO si anterior actionar minoritar, dupa ce a preluat pachetul majoritar de actiuni detinut de Slavia Capital. In anii 2014 – 2018, APS s-a remarcat alaturi de Kruk ca fiind printre principalii cumparatori de portofolii NPL ai marilor banci din Romania, pe fondul operatiunilor de curatire a bilanturilor de activele neperformante acumulate.