AHK Romania

publicat la: 20.01.2023  16:26

AHK Romania: Anul 2023 – un an al parteneriatelor durabile pentru comunitatea de afaceri romano – germana

 

Bucuresti, 20.01.2023 – Aproximativ 800 de invitati, reprezentanti ai mediilor de afaceri, universitar si diplomatic, ai agentiilor guvernamentale si neguvernamentale, ai asociatiilor profesionale, ai administratiei si ai altor institutii publice au participat joi, la Palatul Parlamentului la Receptia de Anul Nou, eveniment emblematic si cu traditie in cadrul  Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania). A fost o buna ocazie pentru participantii din zone profesionale atat de diferite de a se cunoaste, de a interactiona, de a pune bazele unor parteneriate puternice. Aceasta este si tema anului 2023, anuntata de AHK Romania cu prilejul Receptiei de Anul Nou: „Strengthening Partnerships. Turn challenges into opportunities!”

„Suntem permanent preocupati sa gasim teme actuale importante pentru comunitatea noastra. Mai mult decat oricand avem nevoie de parteneriate puternice intre companii si comunitati cu care impartasim valori si modele de viata comune. Acestea reprezinta fundamentul pentru a aborda impreuna provocarile actuale si viitoare, pe care sa le transformam apoi in oportunitati de afaceri durabile si eficiente. Este nevoie sa gandim si sa actionam pe baza unei cooperari intre mediul economic, politic, social si educational”, a spus Sebastian Metz, directorul general al AHK Romania, in deschiderea evenimentului.

Anul parteneriatelor vine dupa un an in care sustenabilitatea a dominat agenda AHK Romania. Anul 2022 nu a fost unul usor, ci unul marcat de atacul Rusiei asupra Ucrainei, de cresterea preturilor si a inflatiei, dupa cum a remarcat presedintele AHK Romania, Andreas Lier. „Si in acest context, am reusit sa aratam ca facem fata provocarilor, ca deschidem noi oportunitati. Cu un volum al schimburilor comerciale de circa 40 de miliarde de euro, comertul bilateral intre Germania si Romania a atins o noua dimensiune”, a adaugat el. Aspiratia pentru 2023 este ca „impreuna sa aducem relatiile economice romano-germane la un nou nivel”.

Intarirea parteneriatelor inseamna si consolidarea legaturilor cu Republica Moldova. „Vom colabora si mai strans cu toti partenerii si vom promova activ parteneriatele. Sa abordam lucrurile impreuna, sa depasim provocarile si sa le transformam in oportunitati!”, a conchis Andreas Lier.

In contextul international complicat de la granitele tarii, sustinerea Republicii Moldova este o promisiune asumata la nivel european, iar Romania joaca un rol central in realizarea ei. „Din cauza asezarii ei geografice, Moldova este deosebit de afectata de politica agresiva a Rusiei si merita ajutorul nostru. Astfel, Germania, Romania si Franta au creat impreuna o platforma de sprijin pentru Republica Moldova, care a reusit sa genereze in ultimele luni un ajutor international esential si elementar pentru aceasta tara”, a declarat ambasadorul Republicii Federale Germania, dr. Peer Gebauer.

In privinta chestiunilor economice, el a remarcat performanta economica a companiilor, multe dintre ele prezente in sala, ceea ce a facut ca Germania, Romania si intreaga Europa sa treaca cu succes peste „furtuna internationala”.

Succesul economic insa ar trebui sustinut si prin aderarea la spatiul Schengen. „Romania si-a facut demult temele. Acum este randul UE, al tuturor statelor membre, sa duca la indeplinire partea lor.  Germania va continua sa depuna toate eforturile pentru a primi in sfarsit Romania in spatiul Schengen. Acest lucru este in interesul Romaniei, dar si al Germaniei si al Europei”, a spus dr. Gebauer.

Invitatul de onoare al evenimentului din acest an, presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a lansat o invitatie investitorilor germani si romani sa deschida afaceri in tara sa: „Avem nevoie de mult mai multe investitii in Republica Moldova. Prin investitii de calitate, care sa aduca expertiza, sa deschida locuri de munca, sa genereze profit si salarii bune, Republica Moldova poate sa vada o crestere economica stabila, sa ajungem in rand cu economiile tarilor UE.”

Aproape 2000 de intreprinderi romanesti si germane activeaza in tara vecina, iar comertul exterior al Republicii Moldova cu Romania si Germania a insumat peste 3 miliarde USD in primele 11 luni ale anului 2022. Oficialul moldovean a dat asigurari ca tara sa face eforturi pentru a recupera „timpul pierdut timp de decenii” si pentru a demara reformele necesare mediului privat. Printre acestea se numara digitalizarea serviciilor pentru antreprenori, care permit de exemplu, deschiderea sau reorganizarea online a unei afaceri, sau accesul mai usor la finantare. „Am votat in Parlament o noua politica fiscala prin care nu vom impozita venitul IMM-urilor decat atunci cand acesta va fi distribuit ca dividende. Pentru companiile mari am introdus conceptul de amortizare accelerata. Aceste doua masuri au un obiectiv comun – sa atraga noi investitii si sa accelereze investitiile companiilor prezente”, a explicat Igor Grosu.

Alte prioritati sunt imbunatatirea conditiilor de studii si cresterea salariilor personalului din universitati, precum si combaterea salariilor la negru. „Mesajul meu catre dumneavoastra este unul simplu: aveti in Republica Moldova aceeasi incredere pe care ati avut-o in Romania. Replicati la Chisinau ceea ce ati facut aici”, a incheiat el.

La randul sau, ministrul Economiei, Florin Spataru, a felicitat mediul de afaceri pentru succesul economic inregistrat in Romania in 2022, in ciuda tuturor crizelor: „La sfarsitul anului 2022 Romania inregistra o crestere economica de 5,8% si un volum al investitiilor straine de peste 19 miliarde de euro”. El a mentionat ca se așteapta ca in 2023 relatiile economice bilaterale dintre Romania si Germania sa continue sa se dezvolte, „pentru ca putem mai mult” si pentru ca Romania are anumite avantaje de care Germania si mediul de afaceri german pot beneficia.

„Speram ca in acest an vom avea investitii germane in Romania la un nivel la care poate nu ne-am fi asteptat in anii anteriori. Pentru asta e nevoie de determinare, de actiune, e nevoie ca noi, membrii  guvernului Romaniei sa fim aproape de dvs., sa ne intalnim si sa putem realiza proiecte pentru Romania, pentru Germania, dar si pentru o piata unica europeana”, a afirmat Spataru.

Receptia de Anul Nou este un eveniment anual al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, o ocazie de a aduce laolalta reprezentanti ai companiilor, ai institutiilor statului si ai societatii civile pentru a facilita comunicarea, cooperarea si a deschide noi orizonturi pentru potentiale parteneriate.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Early Game Ventures raporteaza un IRR de 45% dupa primele sale 4 exituri din portofoliul primului sau fond de capital de risc. Primul exit al EGV din 2024: CODA Intelligence, preluata de catre furnizorul global PDQ

  Early Game Ventures, unul dintre cei mai importanti manageri de capital de risc din Romania, a anuntat pe 10 aprilie 2024 primul sau exit din acest an, dupa vanzarea companiei de portofoliu CODA Intelligence catre furnizorul global PDQ, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii  Citeşte articolul integral

Conținut Partener

AmCham Romania: Noul Consiliu Director si prioritatile pentru 2024, Cristian Sporis, un nou mandat de Presedinte al organizatiei

  Bucuresti, 10 aprilie 2024:  AmCham Romania anunta noua componenta a Consiliului Director al organizatiei, in urma Adunarii Generale a Membrilor de la finalul lunii martie.  Cristian Sporis, Vice-President, He  Citeşte articolul integral