MIRSANU.RO

publicat la: 24.12.2015  21:00

Antreprenorul Levente Bara intră cu o achiziție de 3 mil. euro pe piața daneză. Producătorul de condimente Supremia și-a făcut un cap de pod în țările scandinave, de unde așteaptă un plus de 10 mil. euro în următorii 2 ani. ING a finanțat achiziția Supremia din Danemarca, iar consultanții PwC au lucrat și ei în dosar

Supremia Grup şi-a deschis o nouă fabrică în 2011. Sursă foto: Supremia.
 

Omul de afaceri Levente Bara, proprietarul liderului pieței locale de ingrediente alimentare și condimente Supremia, a anunțat astăzi achiziția firmelor daneze Tamaco Trading și Tamaco Pack pentru a-și extinde operațiunile pe piețele scandinave.

Tranzacția a fost de aproximativ 3 mil. euro, fiind vorba de o plată în numerar pentru preluarea celor două companii daneze. Prețul a fost deja plătit la finalizarea achiziției pe 18 decembrie, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO. Contractul de achiziție a fost semnat pe 10 decembrie.

Prețul plătit indică un multiplu de aproape 8 aplicat câștigului obținut înaintea plății dobânzilor, taxelor, deprecierii și amortizării (EBITDA), valoarea finală fiind însă influențată de cursul negocierilor dintre cele două părți.

Vânzătorul este grupul danez Tamaco, cu venituri anuale de 75 mil. euro. Din grupul Tamaco mai fac parte în afara Tamaco Trading și Tamaco Pack și firmele Tamao Holding, Tamaco Food, Tamaco International Tamaco Gmbh din Germania și Tamaco SA din Barcelona (Spania).

”Pentru noi, această tranzacție înseamnă un cap de pod pe piețele scandinave, unde este greu să intri dacă nu ești un jucător local. Cele două firme cu un rulaj anual de circa 4,5 mil. euro fac parte dintr-un grup mai mare, din care noi le-am extras prin achiziție numai pe acestea. Noi am lucrat cu ei până acum. Ne așteptăm ca în doi ani să obținem un plus de 10 milioane de euro la cifra de afaceri a Supremia de la firmele cumpărate în Danemarca”, a explicat Levente Bara pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Achiziția reprezintă una dintre puținele incursiuni ale oamenilor de afaceri români dincolo de granițele pieței locale.

ING Bank a finanțat achiziția realizată de Supremia pe piața nordică, iar consultanții de la PwC au lucrat și ei în acest dosar alături de omul de afaceri Levente Bara.

Tamaco Trading va fuziona cu Tamaco Pack și va continua afacerile cu ingrediente alimentare, condimente și ambalaje, urmărind dezvoltarea companiei atât pe piața daneză, cât și în țările scandinave .

„Suntem bucuroși pentru această achiziție pentru că ne dorim întărirea poziției de furnizor pe piața europeană și totodată suntem mândri că suntem printre primele companii din România care achiziționează o companie din zona Scandinaviei”, a spus Levente Hugo, directorul general al Supremia Grup.

Compania Supremia Grup exportă în peste 30 de țări din lume având un portofoliu de peste 2000 de clienți în industria alimentară și peste 300 de angajați.

Supremia Grup are o cifră de afaceri anuală de aproximativ 38 mil.euro. În 2014, compania a raportat un profit net de 0,95 mil. euro la o cifră de afaceri de 35 mil. euro și un număr mediu de 260 de angajați.

Compania dispune din 2011 de o fabrică nouă în urma finalizării unei investiții de 9 mil. euro. Ulterior, a fost pusă în funcțiune o nouă linie de mixare și ambalare, care a majorat capacitatea de producție cu 50%. Majorarea exporturilor este obiectivul principal pentru extinderea afacerii, dovadă și proaspăta achiziție, în condițiile în care livrările pe piața externă au fost 16%, iar acum ținta lor este de 23 – 26% din încasări. În planurile de investiții intră și un centru de cercetare și inovare, investiție în valoare de 3,6 mil. euro.

Supremia Grup produce ingrediente alimentare printre care condimente, mixuri, arome, membrane și stabilizatori alimentari.

Compania are un portofoliu divers de clienți printre care se numără Angst, Fox, Elit (industria cărnii), Albalact (lactate), Dr Oetker (industrie alimentară), Heidi (ciocolată) sau RoStar (biscuiți).

Printre concurenții Supremia pe piața ingredientelor alimentare se numără germanii de la Fuchs sau Puratos.

Fuchs a cumpărat în 2014 un pachet de 99,99% din acțiunile Flexfoil București pentru 1,725 mil. euro de la Saffron Holdings din Danemarca. În luna martie a acestui an, Fuchs a cumpărat și divizia de condimente a producătorului Alex & Comp din Galați.

Levente Hugo Bara, 39 de ani, a fondat afacerea Supremia cu sediul la Alba Iulia în anul 2001.

În 1999, Levente Bara a absolvit Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. În perioada 1999 – 2000, acesta a lucrat ca inginer tehnolog în industria alimentară la Almelar Impex din Târgu Mureș. Bara vorbește româna, maghiara și engleza.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

ING Bank Romania a sustinut in 2023 finantari sustenabile de peste 1 mld. Euro

  Subsidiara locala a grupului bancar olandez ING Bank a sustinut cu peste 1 mld. Euro in 2023 tranzactii sustenabile, ce includ emisiuni de obligatiuni, precum si credite bilaterale sau sindicalizate, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Comparativ in 2022, a  Citeşte articolul integral

Fonduri de investiții

GapMinder a lansat al doilea sau fond de venture capital, prin care va investi in companii din regiune. GapMinder Fund II dispune de un capital de 80 mil. Euro, din care circa jumatate vin de la EIF si EBRD

  Managerul de capital de risc GapMinder Ventures a anuntat pe 22 februarie 2024 lansarea celui de-al doilea sau fond de venture capital, care vizeaza investitii in companii de tehnologie din Romania si din alte piete ale Europei Centrale si de Est (CEE), conform informatiilor disponibile pentru jurna  Citeşte articolul integral