“Bankata prin prisma Sparking Capital este detinuta de antreprenori romani, care se uita la lucruri mai conservatoare. Noi avem un dusman general, sunt dobanzile ridicate si tot ce deriva din aceste dobanzi,oamenii prefera sa isi tina acesti bani, sa ii investeasca in titluri de stat care au randamente foarte bune astazi in contrast cu a-si asuma niste riscuri cu niste start-up-uri la inceput de drum. Ei nu au neaparat acces la valuation-urile din pietele private, se uita pur si simplu pe bursa“, a declarat Andrei Perianu, Cofondator si COO al start-up-ului Bankata.ro la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022, eveniment organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
“Cum zicea un prieten de-al meu, Rezerva federala americana a topit toate valuation-urile (evaluarile – n.r.) pe care trebuia sa le topeasca, daca te uiti la companii de tehnologie mai mici din zona de tech gen UiPath, Zoom si investitorii nostri se uita la ele in contrast cu Apple, care este foarte aproape de maxime. Asta este genul de informatie la care ei au acces si in functie de care se decid daca sa investeasca sau nu intr-un start up cum suntem noi“, adauga Andrei Perianu.
“Noi suntem la inceput, valuation-ul nu este atat de important, la noi nu e o discutie de valuation, make or break, fie aloca acel capital, fie nu il aloca. Aceasta este o perioada un pic mai apasatoare din acest punct de vedere. Ce ne avantajeaza este faptul ca noi suntem un fintech, ne-am trezit postpandemie cu taraba la drum in contextul in care oamenii vor genul asta de servicii, au o temere legata de inflatie, simt nevoia de foarte mult continut“, afirma cofondatorul Bankata.ro.
“Suntem in plin fundraising si simtim pe pielea noastra, avem aceste discutii. Poate fundraising-ul asta acum un an ar fi durat poate 2 – 3 luni, acum dureaza aproape 6 luni sa ajungem la o runda undeva intre 350.000 si 500.000 euro. Cam aici suntem, din fericire. Suntem foarte legati de ecosistemul asta de venture capital, avem background de wealth management, oamenii au incredere in noi si am ajuns cu foarte multa munca sa ne apropiem sa inchidem aceasta runda de seed. Am avut o runda de pre-seed cu Sparking Capital, in continuare sunt lead investor si pe langa lead investor ridicam o runda privata tot de la antreprenorii romani“, puncteaza Andrei Perianu.
“Am plecat de la 800.000 euro valuation pre-money si acum suntem intre 2 si 3 mil. pre-money“, estimeaza cofondatorul companiei fintech.
Ce optiuni de exit pentru investitor, dar si pentru fondator ar fi la orizont?
“Modelul clasic de venture capital se bazeaza pe ridicari succesive de runde de la profesionisti, care isi asuma niste riscuri de tip profesionist, pentru ca ulterior peste 8 – 10 ani sa ajungi sa listezi compania pe bursa si sa te adresezi publicului larg, care isi asuma alt gen de riscuri cand totul este la o oarecare maturitate. Asta este o varianta. O alta varianta la fel de interesanta, cum am mai vazut si in Romania, poti sa ai un alt grup de tehnologie care vrea sa integreze o solutie de tip Bankata intr-un ecosistem, fie ca sunt o companie de ecommerce, fie fac ceva in zona de real estate, luam verticala de credite asa cum este si verticala de investment. Asta ne da un pic de flexibilitate, targetam, utopic astazi, dar targetam un cumparator un pic mai divers, care poate sa fie din oricare dintre aceste verticale. Este o varianta pentru noi, insa mai avem foarte mult de munca pana atunci“, afirma Andrei Perianu.
“Noi ne transformam intr-o aplicatie, care se apropie un pic mai mult de modelul de open banking, unde poti sa-ti vezi comportamentul de consum si in continuare, poti sa-ti alegi multiproducts, adica produse de la mai multe banci. Trecem prin faza de dezvoltare, mai avem mult timp pana sa facem (un eventual exit – n.r.)“, explica Perianu.
“In Venture Capital, trebuie sa demonstram ca suntem antreprenori, odata ca generam valoare pentru clientul final, am reusit sa facem chestia asta, sa o facem intr-o masura mult mai ampla sa atingem mult mai multa lume, si apoi sa facem mult cu putin, am demonstrat si asta, dar nu e de ajuns. Noi am ajuns in zona asta de B2C, care este cel mai complicat, nu se incumeta nimeni prin Romania sa faca un alt Revolut, care este un studiu foarte bun de caz pentru noi, care a venit in Romania, are 1,5 milioane de clienti. Si noi tot timpul disecam ce au facut, cum au facut, ce au reusit“, a mai spus Andrei Perianu, Cofondator si COO al start-up-ului Bankata.ro in cadrul panelului Cumparatori vs Vanzatori al evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2022 sunt Mazars, Schoenherr, Raiffeisen Bank Romania si Adrem.