MIRSANU.RO

publicat la: 02.08.2022  13:38

Ameropa imprumuta 347 mil. euro de la un sindicat de banci format din BCR, Raiffeisen, ING si UniCredit pentru finantarea capitalului de lucru

 

Grupul elvetian Ameropa, proprietarul producatorului de ingrasaminte Azomures, a contractat un credit sindicalizat de 347 mil. euro pentru finantarea operatiunilor sale din Romania.

Tranzactia de finantare a fost aranjata de BCR si Raiffeisen Bank, alaturi de ING Bank si UniCredit Bank, care au format impreuna sindicatul de banci pentru Ameropa.

BCR a avut rol de agent de documentatie, de facilitate si garantii. Casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a fost consultant legal al creditorilor, iar avocatii Popovici Nitu Stoica & Asociații (PNSA) au asigurat serviciile de consultanta juridica pentru imprumutati.

Ameropa are in portofoliul sau din Romania producatorul de ingrasaminte Azomures, casa de comert cu cereale Ameropa Grains si operatorul portuar Chimpex.

Facilitatea sindicalizata, care a fost modificata si prelungita, va fi utilizata de entitatile din Romania ale grupului Ameropa pentru finantarea nevoilor de capital de lucru. Acordul de finantare prevede, de asemenea, o clauza de tip acordeon care va permite grupului sa acceseze fonduri suplimentare de pana la 104 mil. euro, in functie de necesarul de finantare generat de cresterea preturilor la cereale si ingrasaminte.

Tranzactia confirma sprijinul bancilor finantatoare pentru consolidarea operatiunilor strategice ale grupului Ameropa in Romania.

Ameropa a semnat in iulie 2019 un credit sindicalizat de 324 mil. euro cu acelasi sindicat de 4 banci format de BCR, Raiffeisen, ING si UniCredit si rostogoleste periodic astfel de imprumuturi pentru a-si finanta nevoia de capital de lucru.

Ameropa este un grup cu operatiuni in sectorul agricol, cu sediul in Elvetia, fondat in 1948, cu activitati la nivel mondial, care acopera intregul lant de aprovizionare, de la productie, logistica, comercializare si distributie. Activitatea de baza a grupului este comertul si distributia globala de ingrasaminte si produse alimentare si furajere, cu ajutorul activelor complementare, cum ar fi silozuri, depozite si facilitati portuare, precum si active adiacente, cum ar fi fabricile de productie de ingrasaminte. Activ in peste 30 de tari, grupul este cel mai mare exportator de cereale din regiunea Dunarii si cel mai mare comerciant global independent de ingrasaminte, care investeste selectiv in active logistice si de procesare.

La nivel de grup, Ameropa a semnat in iunie 2022 un credit sindicalizat de 1,1 mld. USD cu un sindicat de banci, tranzactia de finantare fiind aranjata de catre Coöperative Rabobank U.A., ING Bank N.V. si UniCredit Bank AG si a vizat inclusiv refinantarea unui imprumut anterior in valoare de 750 mil. USD, contractat in iuie 2021.

Cresterea preturilor la utilitati si scumpirea materiilor prime au generat cresteri de costuri in lant, reflectate intr-un nivel inalt de inflatie, dar au generat concomitent cerere de finantare suplimentara din partea companiilor catre banci pentru a-si putea acoperi noile nevoi de finantare aparute. Dealtfel, BCR si Raiffeisen au raoortat in primul semestru din 2022 rate mari de crestere a finantarilor catre sectorul de companii (corporate).


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral