MIRSANU.RO

publicat la: 06.06.2016  16:20

Alpha Bank România a vândut către BERD un pachet de 12,5% din banca moldovenească Victoriabank pentru 6 mil. euro. Pătrăhău, CEO al băncii Carpatica, a fost numit de BERD în acest an membru în consiliul de administrație al Victoriabank

Sursă foto: BERD.
 

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a cumpărat un pachet de 12,5% din Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova, de la Alpha Bank România. BERD va plăti 6 mil. euro pentru această tranzacție.

Instituția financiară internațională ajunge astfel la o participație de 27,5% din Victoriabank. BERD a plătit 42 de lei modovenești pe acțiune ceea ce corespunde unui preț care evaluează banca la jumătatea din valoarea sa contabilă.

Victoriabank este astfel evaluată la 48 mil. euro prin prețul de achiziție de acțiuni plătit de către BERD.

La începutul acestui an, Ionuț Pătrăhău, actualul CEO al băncii Carpatica, a fost numit de către BERD reprezentant în Consiliul de administrație al Victoriabank.

Mișcarea BERD are ca scop restaurarea unei guvernanțe corporative eficiente și asigură continuarea performanței financiare, notează reprezentanții băncii internaționale.

„Suntem încântați să anunțăm că BERD și-a consolidat participația la 27,5% din Victoriabank printr-un vehicul de investiții cu scop special (SPV), VB Investment Holding, înregistrat în afara Moldovei, deținut și controlat de către BERD. Tranzacția, care necesită schmbarea unei legislații prohibitive adoptate recent, este un pas important care subliniază cât de crucial este să menținem Victoriabank ca o instituție independentă, orientată comercial și profitabilă cu un acționariat transparent care este în beneficiul economiei moldovenești”, spune Henry Russell, Director al instituțiilor financiare pentru Balcanii de Vest, Belarus, Moldova și Ucraina.

Victoriabank funcționează fără o guvernanță corporativă efectivă din septembrie 2014 când consiliul de supraveghere al băncii a fost suspendat prin hotărâre judecătorească. Un nou consiliu format din 7 membri a fost ales în octombrie 2015, însă nu este funcțional pentru că trei dintre membri nu au depus documentația necesară pentru aprobarea băncii centrale.

Potrivit lui Russell, cel mai mare acționar al Victoriabank, Insidown, are acum responsabilitatea de a se asigura că cei pe care i-a nominalizat în board-ul băncii vor depune documentația necesară.

Sistemul bancar din Republica Moldova s-a confruntat în ultimii ani cu cel mai grav scandal financiar din istoria sa, în condițiile în care a dispărut  un miliard de dolari din bănci.

BERD a investit în Victoriabank în 1995 alături de fondatorii băncii. Implicarea BERD a scăzut semnificativ în această țară de la finanțări de 40 mil. euro în 2010 la 12,5 mil. euro în 2015.

Un pachet de control, de aproape 40% din capitalul Victoriabank, a fost preluat la finalul anului trecut de un milionar rus, Serghei Lobanov, patronul firmei de asigurări Arsenal, prin intermediul unui off-shore din Cipru, denumit Insidown LTD, reprezentat de un român, de origine germană şi născut în Liban, pe nume Peter Paul Fischer, patronul unui cabinet dentar, Dr. Fischer Laborator Dentar SRL, cu sediul în Bucureşti, potrivit presei de peste Prut.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral