MIRSANU.RO

publicat la: 08.01.2018  20:10

Alpha Bank confirmă oficial semnarea unui acord de vânzare pentru un portofoliu neperformant de circa 360 mil. euro cu un consorțiu format din Deutsche Bank și fonduri de investiții ale AnaCap și APS. Vânzarea creditelor neperformante Mars de circa 410 mil. euro reduce semnificativ expunerea neperformantă a grupului bancar elen pe piața locală

 

Alpha Bank Grecia a anunțat, la finele săptămânii trecute, că împreună cu Alpha Bank România SA au intrat într-un acord definitiv pentru vânzarea unui portofoliu cu credite neperformante de circa 360 mil. euro către un consorțiu format din Deustche Bank și fonduri de investiții ale AnaCap Financial Partners LLP și ale APS Investments S.à.r.l.

Finalizarea tranzacției depinde de obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților de reglementare.

Jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a scris în premieră în noaptea de 4 spre 5 ianuarie 2018 că un consorțiu format din Deustche Bank, AnaCap și APS cumpără un portofoliu neperformant al Alpha Bank, al cărui preț estimat de achiziție depășește 100 mil. euro.

Părțile nu au făcut publică valoarea tranzacției.

Printre investitorii care au depus oferte pe 23 octombrie 2017 pentru achiziția portofoliului de corporate Mars s-au numărat grupul norvegian B2 Holding, consorțiul format din International Finance Corporation, Apollo și Kredyt Inkaso, respectiv consorțiul format din Deutsche Bank, AnaCap și APS, conform Informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

De asemenea, Alpha Bank a mai anunțat că “tranzacția finalizează acțiunile derulate pentru a vinde o parte semnificativă a expunerilor neperformante din România”, care include vânzarea unui portofoliu neperformant de retail de circa 50 mil. Euro către grupul norvegian B2 Holding în al treilea trimestru al anului trecut.

Pe 26 septembrie 2017, jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a scris în premieră că B2 Holding a fost selectat pentru achiziția unui portofoliu neperformant al Alpha Bank România cu o valoare nominală în jurul a 50 mil. Euro.

Nici în acest caz, valoarea prețului plătit de către cumpărător nu a fost făcută publică. Prețul de achiziție al acestui portofoliu era estimat anul trecut de către surse din piață în jurul a 35 eurocenți pentru fiecare 1 euro valoare nominală a creditelor aflate în portofoliu.

Cele două tranzacții au purtat numele de cod Mars și au făcut din Alpha Bank cel mai important vânzător pe piața de profil după BCR, care a dominat vânzările locale de credite neperformante în perioada 2014 – 2016, portofoliile cumpărate de către Deutsche Bank și APS.

Jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a scris pe 13 iulie că Alpha Bank a scos la vânzare credite neperformante de circa 420 mil. Euro.

Mandatul de vânzare pentru tranzacția Mars aparține consultanților PwC Grecia.

Alpha Bank este singura bancă din Grecia care rămâne pe piața bancară din România, după ce în anul 2017 National Bank of Greece a anunțat în iulie semnarea unui acord de vânzare a subsidiarei locale către grupul ungar OTP, în noiembrie EFG Eurobank a anunțat vânzarea Bancpost și a firmelor de consumer finance și leasing către Banca Transilvania, iar în decembrie Piraeus Bank a anunțat că a ajuns la un acord pentru vânzarea operațiunilor sale locale către fondul american de investiții JC Flowers.

Pe piața creditelor neperformante din România concurează investitori strategici internaționali precum grupurile poloneze Kruk și Kredyt Inkaso, cehii de la APS, firma germană EOS, grupul suedez Intrum (care a finalizat anul trecut fuziunea cu norvegienii de la Lindorff) și grupul norvegian B2 Holding.

 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral