MIRSANU.RO

publicat la: 20.07.2023  16:57

Alina Radu, NNDKP: IPO-ul Hidroelectrica este un eveniment care trebuie capitalizat din punct de vedere al numarului IPO-urilor. Este un moment bun pentru dialog cu autoritati relevante, potentiali emitenti si potentiali investitori si timpul va spune care sunt urmatoarele proiecte mari pe piata

 

„Cred ca IPO Hidroelectrica si proiectul Neptun Deep sunt pietre de hotar (milestones) pentru piata de capital din Romania. In ceea ce priveste Neptun Deep, impactul este de doua ori. Pe de o parte, in ceea ce priveste perspectivele Romgaz si Petrom si, privind dintr-un alt unghi, faptul ca asta ar putea aduce pe piata de capital o alta emisiune de obligatiuni foarte importanta”, a declarat Alina Radu, Partner NNDKP, in cadrul evenimentului online ROMANIAN CAPITAL MARKET 2023 NEW HORIZON, organizat pe 13 iulie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

„Ceea ce vreau sa subliniez in ceea ce priveste IPO-ul Hidroelectrica, ca si avocat de afaceri, este util sa adaugam inca un unghi si sa scoatem in fata ce se intampla in spatele scenei. Stiu exact cat efort, cata dedicatie si capacitate puternica de a livra si de a munci sub presiune constanta sunt cerute pentru un IPO de o asemenea marime intr-o industrie reglementata si pentru o istorie atat de complexa precum cea a Hidroelectrica. Stim cu totii ca a fost un drum lung si este o mare realizare.”, a adaugat avocatul NNDKP.

„De asemenea, cred ca este relevant sa recunoastem ca acesta este numai punctul de plecare intr-o noua calatorie pentru Hidroelectrica, o noua calatorie care cere multa munca si motivatie pentru a continua planurile de dezvoltare si, pe de alta parte, pentru a intari guvernanta corporativa, transparenta pentru a putea atinge asteptarile privind standardele de guvernanta si cele de disclosure (informatii care pot fi facute publice – n.r.) care sunt necesare pentru o companie listata pe piata principala a bursei. Sunt sigura ca asta ar putea atrage o nevoie a Hidroelectrica pentru resurse dedicate aditionale pentru a pune in miscare sisteme adecvate, procese si proceduri, pe care avocatii si consultantii din piata sunt disponibili si bucurosi sa ii asiste. Nu este un proces usor, dar in cele din urma, rezultatele vor fi reflectate intr-o crestere de performanta, o crestere a capacitatii de a profita de oportunitatile din sectorul de energie”, afirma Alina Radu.

„Acest IPO este un eveniment de capitalizat. Cu totii speram ca acest IPO sa nu ramana o aparitie rara pe piata de capital, si aici nu ma refer la marimea lui, pentru ca aceasta marime nu este ceva usor de atins, ci la numarul de IPO-uri”, sustine reprezentanta casei de avocatura NNDKP.

„Cred ca sunt trei factori foarte importanti din aceasta perspectiva pentru a obtine un astfel de rezultat. Primul este infrastructura legala si operationala, al doilea se refera la emitenti mai relevanti, iar al treilea aspect vizeaza cultura financiara”, a spus Alina Radu.

„In ceea ce priveste infrastructura legala si operationala, Bursa de Valori Bucuresti puncteaza sus la ambele aspecte si asta ajuta mult. Privind la emitentii relevanti care ajung la un stadiu de dezvoltare pentru a se lista pe piata principala, asta depinde de cadrul economic in mod evident. As putea spune ca, din ceea ce am vazut in ultimii ani, exista un numar de companii antreprenoriale romanesti care cresc si devin din ce in ce mai semnificative pe piata, dar asta depinde si de capacitatea si strategia Romaniei, in general, de a se asigura ca putem profita de oportunitatile de a creste. Referitor la cultura financiara, cresterea numarului si valorii investitiilor in piata de capital din partea investitorilor romani, acest punct a fost deja atins inainte pentru ca investitorii locali sunt factorul  – cheie pentru pietele de capital locale si asta este o zona in care este nevoie sa lucram un pic mai mult”, adauga aceasta.

„Ceea ce este, de asemenea, important este apetitul investitorilor de a investi in piata de capital din Romania. Cred ca pozitia de top a Hidroelectrica in sectorul de energie verde si valoarea companiei care reprezinta doua puncte foarte puternice de a atrage interesul investitorilor pot incuraja si deschide o cale pentru o potrivire privind oportunitatile de crestere si apetitul companiilor romanesti de a se lista si de a gasi investitorii potriviti si mixul potrivit de investitori locali si straini”, este de parere Alina Radu.

„Sunt de acord ca perioada ce a mai ramas pana la finele anului este, mai degraba, un timp de pregatire pentru proiecte ce ar putea veni pe piata in 2024”, afirma avocatul NNDKP.

„Cred ca este important sa pastram acest momentum, pe care il avem si sa facem fiecare dintre noi tot ce putem mai bine sa pavam acest drum pentru dezvoltare in continuare. Cred ca este un moment bun de a incepe un dialog cu autoritatile relevante, cu potentiali emitenti, cu potentiali investitori pentru a incerca sa ne facem pe cat posibil temele si timpul ne va spune ce se va intampla si care vor fi urmatoarele mari proiecte pe piata”, a declarat Alina Radu, Partner NNDKP la panelul de deschidere privind impactul IPO Hidroelectrica si al proiectului Neptun Deep asupra pietei de capital din Romania in cadrul evenimentului online organizat pe 13 iulie.

Partenerul evenimentului ROMANIAN CAPITAL MARKET 2023 NEW HORIZON este NNDKP.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Tranzactia de exit a grupului german Deutsche Telekom din Romania a intrat intr-o noua faza: gigantul britanic Vodafone si Digi au anuntat ca au semnat un acord pentru a-si imparti activele Telekom Romania Mobile. Nr. 4 din piata locala de telecom ar urma astfel sa dispara dupa mai multi ani prin tranzactii succesive incheiate cu primii 3 jucatori

  Grupul elen OTE, controlat in proportie de 53,45% de catre gigantul german Deutsche Telekom, a anuntat pe 31 octombrie 2024 ca a semnat un memorandum de intelegere privind vanzarea Telekom Romania Mobile catre gigantul britanic Vodafone si grupul romanesc Digi, conform informatiilor disponibile pent  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

10 ani de tranzactii in M&A (fuziuni si achizitii), finantari corporative si tranzactii pe pietele de capital. Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO organizeaza pe 5 decembrie evenimentul MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024 pentru jucatorii din fuziuni si achizitii (M&A), finantari corporative, piete de capital si real estate

    Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO organizeaza pe 5 decembrie MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024, eveniment dedicat comunitatii formate in jurul tranzactiilor corporative – fuziuni si achizitii, finantari, tranzactii pe pietele de capital, tranzactii pe piata imobiliara. Evenimentul ajunge  Citeşte articolul integral