“Cred ca grupul a depasit 2 mld. Euro investite in Romania, dar ce este foarte important este ca din acest moment analizele se fac la nivel de regiune. Deci proiectele concureaza – ca e un proiect din Croatia, Italia, Grecia, Bulgaria sau Romania, el ajunge pe masa aceleiasi echipe de strategie, este supus aceleiasi analize si in final se decide o lista de prioritati”, a declarat Valeriu Binig, Strategy Principal in cadrul PPC Group, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024, eveniment organizat pe 5 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO alaturi de jucatori activi in tranzactiile de M&A, finantare, piete de capital, real estate si NPL din Romania si din spatiul Europei Centrale si de Est.
Grupul elen de energie Public Power Corporation (PPC) a intrat pe piata din Romania in 2023 dupa finalizarea achizitiei operatiunilor locale ale grupului italian Enel la o valoare de intreprindere de 1,9 mld. Euro, respectiv dupa plata unui pret total de achizitie de 1,24 mld. Euro, fiind cea mai mare tranzactie M&A din ultimii ani din Romania. Ulterior, in octombrie 2023, PPC a cumparat pachetele minoritare detinute de Fondul Proprietatea in fostele operatiuni ale Enel pentru un pret total de circa 650 mil. RON (circa 130 mil. Euro). Pipeline-ul de achizitii PPC in Romania a crescut considerabil dupa finalizarea recenta a achizitiei portofoliului de energie regenerabila de 629 MW al Evryo Group vandut de catre investitorul financiar global Macquarie Asset Management la o valoare de intreprindere de circa 700 mil. Euro.
“Pana in 2027, grupul planuieste sa investeasca 10 mld. Euro peste 6300 MW in capacitati regenerabile si inca vreo 1800 MW in capacitate noi de tip pump hydro, pickers. Cum spuneam 6300 MW in pregatire si acum toate proiectele sunt in concurenta, 10 mld. euro care vor fi investite in regiune, deci depinde numai de calitatea proiectelor, de evolutia mediului investitional din Romania, de rezultatele analizelor de la proiect la proiect pentru a vedea in final cat s-a investit aici sau in alta parte. Se lucreaza pe sinergii – cand merge solarul in Grecia, cand merge vantul in Romania, important este sa existe interconexiuni. Dar nu mai este vorba despre o analiza la nivel de tara, ci de un model integrat regional. Practic, suntem in concurenta cu tarile din regiune”, a adaugat acesta.
“Cand s-a cumparat Enel Romania, s-a cumparat si cu un pipeline foarte serios. Daca imi aduc aminte au fost niste cifre de genul vreo 2,5 mld. Euro pe care intentiona sa le investeasca grupul Enel in Romania si pentru asta avea proiecte, aceste proiecte au fost cumparate de catre PPC”, a punctat Valeriu Binig.
“Dar apar elemente destul de delicate. Am evaluat la nivel de ACUE (Federatia Asociatiilor Conpaniilor de Utilitati din Energie) necesarul de investitii in retele de distributie la 11 mld. Euro pana in 2030. Distribuitorii impreuna investeau 0,4 mld. Euro pe an, mai venea ministerul cu niste Fond de modernizare, poate 2 mld. Euro pana in 2030, dar restul de unde sa vina? ACUE a transmis foarte clar mesajul – Daca ne dati o rata reglementata a rentabilitatii rezonabila, noi putem sa convingem si actionarii si finantatorii sa atragem impreuna mai multi bani in retelele de distributie”, semnaleaza reprezentantul PPC Group.
“Similar ne puteam astepta la niste M&A (achizitii) pe partea de furnizare, trading, dar e mai degraba <<distressed selling>> in conditiile in care fiecare client inseamna o pierdere pentru ca esti obligat sa vinzi la prêt plafonat si apoi stai cu anii dupa o compensare de la guvern, cine sa isi doreasca in aceste conditii sa intre pentru a prelua aceasta pierdere? Si inca nu stim daca dupa 1 aprilie 2025 aceasta schema va continua sau nu. Deci, iarasi in acest domeniu este foarte delicat”, sustine Valeriu Binig.
“Si atunci subsectorul care ramane sub lupa este cel care trebuie sa acopere deficitul regiunii, care este practic partea de productie. Si aici partea de autorizari si partea de <<grid connection>> (racordare la retea, n.r.) este absolut esentiala. Mai mult, regulile pietei de echilibrare care pot face pe anumiti jucatori bogati in 15 minute actioneaza si ele destul de intens mai ales in ceea ce priveste comportamentul investitorilor legat de productia din energii regenerabile”, a adaugat el.
“Asteptam niste clarificari, dar in acelasi timp pipeline-ul grupului evolueaza. Lista de prioritati este in permanenta reactualizata, dar exista un pipeline foarte serios mostenit din anii anteriori, la care se adauga acum si proiecte propuse de dezvoltatori si care participa impreuna la o selectie naturala. Dar efortul investitional va continua, ma astept ca in mare masura banii sa vina de la grup – equity group plus credit catre grup sau bonduri emise de grup. Grupul face un efort fundamental pentru a-si creste acceptanta pe pietele de green financing prin reducerea intensa a amprentei de carbon. Se pare ca grupul a devenit eligibil pentru finantare din partea Fondului Suveran al Norvegiei si se deschid alte cai pe care Enel le accesase in trecut, dar acum si PPC incepe sa joace in aceeasi liga”, sustine reprezentantul PPC Group.
Ce achizitii are in pipeline PPC Group in Romania?
“Este delicat un raspuns concret din partea unui grup listat. Fac niste comentarii generale. In momentul in care déjà ai un business de trading nu mai ai nevoie sa cumperi alti traderi. Iti dezvolti portofoliul de tranzactii. Similar pentru partea de furnizare. Nu ai nevoie sa cumperi belelele altuia, le ai pe ale tale déjà si ideea e cum treci prin furtuna asta recuperandu-ti niste bani si in acelasi timp asigurandu-ti pentru viitor un portofoliu de clienti. De cumparat distributie iarasi in conditiile in care rata de rentabilitate este cum este si cadrul de reglementare a fost construit cum a fost construit, speranta este ca poate se va intelege la un moment dat ca tranzitia energetica impune cele 11 mld. Euro si ca exista dreptul de a se schimba elemente din cadrul de reglementare pe perioada ciclului de reglementare. Dar asa cum arata acum, incerci sa supravietuiesti pe ce ti se impune. Deci ramane aceasta activitate concurentiala de producere de energie electrica unde v-am spus ce facem”, a spus Valeriu Binig.
“Piata de energie electrica a Europei se divide intr-o zona care este Europa de centru – vest, cu interconexiuni puternice, cu presiune concurentiala in sectorul pietei angro in special in domeniul productiei si piata de sud – est, care ajunge sa importe acum peste 6000 MW si care este conectata cu Ucraina si Moldova. Si in acest context, deocamdata se cer interconexiuni cu Europa centrala si de Vest. Eu acum mi-as pune problema daca eu as fi Europa centrala si de vest si ar trebui sa ma duc peste fermierii austrieci sa le spun trebuie sa va expropriez terenul ca sa fac o linie de interconexiune ca energia noastra ieftina din Europa centrala si de vest sa curga catre Europa de sud – est. Cat ar dura pana s-ar face?! Nu cumva mai repede regiunea trebuie sa actioneze pentru a-si acoperi propriul necesar?! Se pare ca PPC actioneaza in aceasta directie militand in continuare pentru interconexiuni atat intraregiune, cat si interregiune”, a declarat reprezentantul grupului elen de energie.
“Practic conexiunile intre Ungaria si Slovacia, Austria sunt insuficiente pentru ceea ce trebuie sa intre in Europa de sud – est, deci trebuie in continuare o astfel de presiune, dar pe ansamblu trebuie sa ne asteptam si la o crestere a consumului. Este adevarat, nu suntem SUA, nu creste consumul centrelor de date pentru inteligenta artificiala lucru care sa duca la aparitia unor noi campioni ai burselor care investesc in nuclear pentru Google, Microsoft samd, dar ne asteptam in continuare sa apara vehiculele electrice”, a continuat acesta.
“Avem inca 4 milioane de oameni care se incalzesc cu lemne si care trebuie sa isi gaseasca o noua solutie si o parte din aceste solutii vor fi folosind energia electrica. Deci pe langa cei 6000 MW pe care ii importa regiunea la ora actuala o sa vina si aceasta crestere de consum, care este satisfacerea unei necesitati de baza a tuturor oamenilor din aceasta regiune”, explica Binig.
“Deci pe ansamblu vom vedea in sector un flux de capital, intrebarea este cum va fi el ridicat. Deocamdata pe fondul evolutiilor impredictibile din piete, project finance incepe sa devina sub semnul intrebarii si atunci se prefera un corporate finance, atragerea de catre grupul – mama care are o anumita perceptie pe pietele de capital a banilor si apoi injectarea in proiecte cu speranta ca rezilienta de grup va aduce in final un rezultat financiar favorabil. Practic asa a fost facut initial si proiectul de la Cogealac Fantanele pe care grupul l-a cumparat anul trecut”, a punctat reprezentantul PPC Group.
“Si, bineinteles, vedem un <<turmoil>> (turbulenta) si o posibila ingerinta din partea schemelor de ajutor de stat. La ce ma refer? Cu totii ne-am dat seama ca ne trebuie resurse de flexibilitate. La nivelul Europei inca nu am definit corect ce inseamna flexibilitate. Din ce in ce mai mult lucram sa demonstram ca exista o anumita flexibilitate distribuita care trebuie categorisita si tratata altfel, dar in general incepem cu totii sa vorbim. Este un cuvant – cheie – flexibilitate. Si asta printre altele inseamna sa investim acum in baterii, dar mai nou toata lumea vorbeste despre pickers – capacitati pe gaza care sa fie pornite doar la varf si sa acopere doar varfurile de consum ale tarii”, afirma Valeriu Binig.
“Este déjà coada la ministerul energiei de investitori care doresc sa investeasca in astfel de capacitati. Dar daca in acest moment apar niste scheme, practic, vom vedea o concurenta intre baterii si pickers. Si daca vin scheme de ajutor de stat pentru baterii, cei care ar vrea sa investeasca in pickers se intreaba care este <<business case-ul>>. Si asa devine din ce in ce mai greu sa studiezi piata de echilibrare, care este déjà obiectul unor interventii si licitatii, cotatii pe piata destul de ciudate. Este foarte greu sa iti faci un business case si cu atat mai mult sa convingi o banca”, sustine acesta.
“In final, accentuez asupra clasificarii rolurilor in lantul de valoare al unui proiect in domeniul producerii de energie”, a subliniat reprezentantul PPC Group.
“Mi-aduc aminte de anul 2006, l-am cunoscut pe dl. Muntmark, eram la RAEF, ne-a prezentat un astfel de proiect si noi l-am judecat prin prisma investitorului care face proiectul si il opereaza. Si ne-a venit un 10% IRR si am zis – <<Multumim. Nu.>> Dupa care ne-am prins ca, de fapt, businessul era asa – ia proiectul, investeste 35.000 Eur pe MW si vinde-l la 200.000 pe MW si faci banii de cateva ori. Si ne-am intors – <<Dl. Muntmark. – Baieti, sa fiti sanatosi am RWE la poarta, ati ratat trenul.>>”, a spus Valeriu Binig de la PPC.
“Aceasta stratificare ramane in continuare. E greu sa te astepti ca un investitor financiar va sti sa puna impreuna toate terenurile, sa obtina toate autorizatiile, racordarea la retea s.a.m.d.
Si atunci ramane in continuare aceasta specializare. La PPC suntem pregatiti pentru ambele roluri. Si avem si proiecte pe care le pregatim noi si cumparam proiecte la momentul in care prin departamentul de strategie descoperim ca avem un business case corect.”, a mai spus Valeriu Binig, Strategy Principal in cadrul PPC Group, la panelul M&A al evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024 sunt KRUK Romania, Forvis Mazars Romania si NNDKP si are sprijinul Supporting Partners din partea Datasite, AxFina, Kapital Minds, Dentons, Sancons Capital & Investment, Bursa de Valori Bucuresti si Vetimex Capital.
Citeste seria integrala de articole MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024
MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. “In a storm it’s pretty hard to stay dry”. Lichiditatea din pietele private si din pietele publice va fi afectata de “furtunile” din comertul global, ceea ce va impune schimbarea si adaptarea strategiilor jucatorilor la noul mediu de piata. Ce tendinte modeleaza tranzactiile M&A si de finantare ale investitorilor strategici, ale fondurilor de PE & VC si ale companiilor antreprenoriale. Ce asteptari au investitorii pe pietele de capital, real estate si NPL pentru 2025
Valeriu Binig, PPC Group: PPC a depasit pana acum 2 mld. Euro investitii pe piata de energie din Romania. Vom vedea in sector un flux de capital, intrebarea este cum va fi el ridicat. Pe fondul evolutiilor impredictibile din piete, project finance incepe sa fie sub semnul intrebarii ca tip de finantare si atunci se prefera corporate finance
Radu Hanga, Bursa de Valori Bucuresti: Ne mutam treptat dintr-o lume globala catre una mai locala, in care bursele si fondurile de investitii vor avea un rol mai important. Bursele sunt suficient de mature ca sa preia sarcina de exit a fondurilor de private equity din companii. Pe bursa de la Bucuresti vor continua sa vina pe termen scurt emisiuni de obligatiuni corporate si emitenti non-bancari
Ciprian Dascalu, BCR: Dobanzile pentru companiile din Romania sunt mai mici decat in Ungaria si mai mari decat in Polonia. Ne asteptam sa performeze in anii urmatori sectoarele cu o cerere inelastica sau mai putin elastica din perspectiva consumatorilor
Razvan Butucaru, Forvis Mazars: Estimam piata de M&A din Romania pentru 2024 la un volum de 100 – 120 tranzactii si ne asteptam sa se inchida ca valoare pana undeva la 2,5 mld. Euro. Observam un apetit mai scazut al investitorilor fata de tichetele mari si foarte mari, explicabil in contextul general economic si geopolitic
Bill Watson, Value4Capital: Pentru ca activitatea de strangere de noi fonduri private equity din CEE a fost modesta, va fi mai putin capital de investit si va fi o concurenta mai mica pe tranzactii. Dezvoltarea pietei de leverage pentru a sustine tranzactiile fondurilor de private equity va deveni mai importanta. “Suntem intr-o piata in care nu a fost nicio scanteie tranzactionala”
Ionut Lianu, CEC Bank: Ne dorim ca urmatoarea emisiune de obligatiuni sa o facem intr-un format verde sau ESG. Tichetul de bonduri de 300 mil. Euro pe care l-am emis este unul minim pentru fondurile care acopera regiunea noastra
Dan Farcasanu, Mozaik Investments: Problema in piata de M&A nu este la nivelul multiplilor de evaluari, ci de pipeline. Lucram la doua tranzactii de “crestere”, din care pentru una clar trebuie sa cautam un partener. Urmatoarea semnare de achizitie, estimata pentru prima jumatate a anului viitor
Daniela Secara, BT Capital Partners: Urmatoare emisiune de obligatiuni a Bancii Transilvania va fi candva anul viitor, fereastra o vom decide in functie de necesarul de finantare al bancii si de evolutia pietelor. Banca Transilvania a decis sa iasa pe pietele internationale pentru ca fondurile de pensii locale si fondurile de asset management au anumite limite de investitii per emitent si atunci ai nevoie si de alti investitori
Cosmina Marinescu, KRUK: Media de portofolii vandute pe piata este la circa 150 in acest an. Va ramane un nivel crescut de vanzare de portofolii NPL de catre IFN-uri, ceea ce poate duce inclusiv la iesirea din piata a anumitor jucatori
Cornel Marian, Oresa: Am vandut de-a lungul timpului 4 companii locale din portofoliu la o valoare de intreprindere de peste 100 mil. Euro. Cred ca nu am avut o companie suficient de mare in portofoliu pentru a face un IPO pe bursa. „Cand intri in perioade ca acestea e bine sa nu fii supraindatorat, iti trebuie cash si acces la capital”
Marius Ghenea, Catalyst Romania: Cel mai profitabil exit l-am facut cu Green Horse Games catre Tencent, unde multiplul fata de capitalul investit de noi in companie a fost de cateva zeci de ori mai mare. La fondul Catalyst 1, dupa 6 exituri avem un multiplu de peste 4x fata de capitalul investit ceea ce ne confirma ca este un fond de succes. Ce minusuri sunt in ecosistemul antreprenorial din Romania
Andrei Gemeneanu, Morphosis Capital: In 2025, obiectivul este sa facem 2 – 3 achizitii de platforme noi cu fondul al doilea, care are un hard cap de 120 mil. Euro. Cu tot cu tranzactii add-on, ne apropiem de un volum M&A de doua cifre. “De cand investim in Romania, mi se pare ca a executa aici strategii bolt-on este mai dificil decat in alte geografii”
Mihai Purcarea, BRD Asset Management: In acest moment, este o discrepanta destul de mare intre oferta si cererea de pe piata de capital pentru ca sunt cateva zeci de miliarde din partea clientilor care vor sa investeasca si nu au in ce. La emisiunile de obligatiuni se poate obtine o lichiditate buna a acestui instrument daca tranzactia este minim de 500 mil. Euro
Oana Mogoi, ING Bank: Am vazut in acest an o stagnare pe piata creditelor sindicalizate, unde s-au strans peste 1,5 mld. Euro, din care energia este cap de lista cu peste 1 mld. Euro. Energia, serviciile medicale private si telecom, printre sectoarele in care se vor invarti banii din finantarile bancare
Florin Visa, Early Game Ventures: Pentru 2025 ne asteptam la fondul 1 sa avem 1 – 2 investitii follow-on si 4 exituri, iar la fondul 2 avem in plan 6 investitii. Ne concentram pe verticale de business precum cybersecurity, devtools si edutech
Tudor Grecu, KPMG: Nu avem o tranzactie de 1 mld. Euro in pipeline, dar tranzactii de sute de milioane de euro avem si speram sa se intample. “Upper hand”-ul in negocierile de pe piata de M&A este la vanzator cu exceptia energiei regenerabile, iar in tranzactiile din banking este la autoritatea de reglementare
Carmen Sebe, Seedblink: Vedem si noi cumva acea trecere de la globalizare la localizare pentru ca am avut mai multe companii din Romania pe platforma decat companii europene cum incepusem sa avem in ultimii ani
Robert Miklo, Colliers: Un „pipeline” de tranzactii de circa 500 mil. Euro este pe muchie intre 2024 si 2025 pe piata imobiliara. Din valoarea investitiilor de 700 – 750 mil. Euro din acest an pana acum, cam jumatate din pondere este sectorul industrial si spatii logistice, iar segmentul de birouri si cel de retail fiecare a luat cam un sfert
Andrei Racu, Arobs: Strategia noastra M&A este sa mergem catre piete noi din Vest, dar si catre Turcia si ne intereseaza verticale precum cybersecurity, embedded software, medical, aerospatial, AI sau data science. Pana acum am facut 10 achizitii din cash propriu si le-am refinantat in unele situatii pe Arobs
Valentin Voinescu, NNDKP: Vedem si noi o tendinta de localizare. Este o perioada de reasezare pe care am resimtit-o puternic in piata si care probabil va continua in 2025. Daca inainte aveam bani proaspeti 70% – 80% din activitatea noastra, acum suntem la aproximativ 50% – 50% bani proaspeti si reiteratii
Mihai Patrulescu, CBRE: Ne asteptam ca volumul de tranzactii pe piata imobiliara sa se inchida la circa 850 mil. Euro in 2024. Tranzactiile dureaza mai mult – due diligence mai lung si mai greu, au venit si reglementarile ESG la care se adauga cadrul legislativ. Pentru 2025 vad focus pe investitii in retail si industrial
Andreea Pipernea, APlus Advisory: Din zece mandate de fuziuni si achizitii la care am lucrat recent cu antreprenorii, 20% dintre acestea au fost mandate in care sa cumpere competitori mai mici. Prima mentalitate de schimbat la antreprenori este acela ca fac un business ca sa il vand pentru ca, de fapt, venim dintr-o mentalitate mai veche de “business as a lifestyle” prin care sa dau de mancare familiei mele
Florin Sandor, Sancons Capital & Investment: La apogeul pietei locale de NPL, ajunsesem sa administrez active neperformante cat o treime din banca. Fostul bancher Intesa Sanpaolo a investit acum pe cont propriu in achizitia unui portofoliu NPL in Republica Moldova. “Ma uit la pietele din jurul Romaniei la portofolii cu expuneri de 10 – 30 mil. Euro”