ADVENT INTERNATIONAL
Tip societate: Firmă de investiții cu capital de risc
Anul înființării: 1984
Activitate: peste 280 de tranzacții în 39 de țări
Personal: 170 de specialiști în investiții (29 de naționalități)
Capital strâns cumulat: 37 miliarde de dolari
Investiții: 280 de companii din 36 de state
Piețe – țintă: Europa de Vest, America de Nord, America Latină, Asia, Europa Centrală și de Est
Sectoare – țintă: sectorul serviciilor financiare și de afaceri, sectorul medical, industrie, bunuri de larg consum, comerţul cu amănuntul, tehnologie, telecomunicaţii și media
Fonduri aflate în administrarea Advent: GPE VII (activ din noiembrie 2012) pentru America de Nord și Europa de Vest, LAPEF V (activ din aprilie 2010) pentru America Latină, ACEE IV (activ din aprilie 2008) pentru Europa Centrală și de Est
Număr oferte publice inițiale pe bursă: peste 140
Număr investitori instituționali: peste 350
Investitorii în fondurile Advent, pe tipuri (noiembrie 2012): administratori pensii private 22%, fonduri de pensii publice 21%, dotări/fundaţii/universităţi 19%, fond de fonduri 14%, bănci şi alte instituţii financiare 10%, asociații familiale 7%, companii de asigurări 5%, fonduri suverane de investiţii 2%.
Active în administrare: 23,3 miliarde de euro
Investiții făcute în România: Euromedia (media), Brewery Holdings (producție de bere), Connex (actualul Vodafone România – telefonie mobilă), Terapia (producție de medicamente), Deutek (producție de lacuri și vopsele), Ceramica Iași (producție de cărămizi), Labormed (producție de medicamente), Regina Maria (servicii medicale)
ADVENT INTERNATIONAL ROMÂNIA SRL
Anul înfințării: 1998
Codul unic de identificare: 12573249
Număr de înmatriculare la Registrul Comerțului: J40 /129 /2000
Numărul de angajați: 5 (2013)
Sediu central: Str. Grigore Alexandrescu, nr. 89-97, etaj 3, sector 1, Bucuresti, Cod postal 010624, Telefon: +40 21 211 1602, Fax: 021 3 12 09 45
Cifra de afaceri la 31 decembrie 2013: 8.183.000 RON (1,8 milioane de euro,)
Profit net la 31 decembrie 2013: 497.245 RON (112,5 mii. euro)
Capital subscris vărsat la 31 decembrie 2013: 1.055.900 RON
Top management:
Emma Popa Radu Managing Director Advent International Romania SRL
Sebastian Tcaciuc, Director
E-mail: news@adventinternational.com
Website: www.adventinternational.com
Contact relaţii cu publicul: Tel: F: +40 21 211 1602, Fax: F: +40 21 211 1602, E-mail: news@adventinternational.com
Advent International a fost fondată în 1984 de către Peter Brooke, un pionier al investițiilor cu capital de risc.
Advent International este una dintre firmele de investiții de talie globală. Cu birouri pe 4 continente – America de Nord, Europa, America Latină şi Asia, Advent are o echipă formată din 170 de specialişti în investiţii din 29 naţionalităţi.
Advent International a strâns până acum capital cumulat de 37 miliarde de dolari şi a realizat peste 140 de oferte inițiale de acțiuni la bursele de valori pe plan mondial.
De la înfiinţare, compania a realizat investiţii în peste 280 de companii din 36 de ţări.
Advent a investit în companii din întreaga lume – pe piețele din Asia (China, India, Turcia), Europa Occidentală (Franța, Germania, Austria, Danemarca, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Luxemburg, Olanda, Spania, Elveția, Belgia), Europa Centrală și de Est (Polonia, România, Cehia, Ungaria, Bulgaria), America de Nord (SUA, Canada) și America Latină (Argentina, Mexic, Columbia, Brazilia, Uruguay, Puerto Rico).
Sectoarele – țintă ale administratorului de fonduri de investiții sunt, în principal, servicii financiare şi de afaceri, sectorul medical, industrie, bunuri de larg consum, comerţul cu amănuntul, tehnologie, telecomunicaţii și media.
Advent derulează investiții în Europa Centrală şi de Est începând din 2008 prin intermediul fondului ACEE IV, cu o capitalizare de 1 miliard de euro. Acest fond se concentrează pe oportunităţi de vânzare şi de creştere din sectoarele de bază ale companiei Advent pe piețe precum Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Turcia, Ucraina.
Mărimea unei investiții făcute de fondul ACEE IV variază între 35 şi 100 milioane de euro, însă pot depăşi această valoare pe o bază selectivă, prin co-investiții, alături de programul GPE al companiei Advent. Companiile vizate sunt cele cu potențial de creștere, capabile să dețină poziție de lider de piață și să fructifice planuri de extindere transfrontalieră.
Advent International a început activitatea investițională în 1996, iar doi ani mai târziu și-a deschis birou la București. Rețeaua regională a firmei de administrare a investițiilor mai cuprinde birouri locale în Polonia, Cehia, Turcia şi Ucraina.
De la înfiinţare, compania a realizat în România investiţii în sectoare precum produse farmaceutice – Terapia, Pharmaplant, Promedic, Labormed, Ozone, PlantExtrakt, Regina Maria, Euroclinic, materiale de construcții (Deutek, Bauleiter, Scan, Ceramica Iaşi), bunuri de larg consum (Brewery Holdings: fabricile de bere Ciuc, Grivita, Hateg), telecomunicaţii/media (MobiFon/Conex, Euromedia), si nouă achiziţii ulterioare prin companiile din portofoliu.
Prima investiție a Advent pe piața românească a fost achiziția în octombrie 1996 a producătorului Bere Miercurea Ciuc. Pentru această tranzacție, fondul american a înființat un vehicul Brewery Holdings Limited (BHL). Fabrica de bere a fost cumpărată de la echipa de conducere a companiei, care preluase Bere Miercurea Ciuc în 1994 în cadrul uneia din primele privatizări locale de tip MEBO (achiziția acțiunilor societății de către conducere și salariați – n.r.). Fondul a împrospătat apoi echipa de management, iar pe fondul intrării în piață a investitorilor strategici precum Interbrew, BBAG, South African Breweries, în 1998, fondul prin intermediul BHL a investit în achiziția și integrarea a încă două fabrici de bere, din care una în București.
În 2000, Advent a vândut BHL către grupul austriac BBAG, în condițiile în care în cei patru ani de mandate a reușit să majoreze cota de piață inițială de la 4% până la 20%. Advent o obținut din vânzarea BHL de 4,2 ori banii investiți.
A doua investiţie realizată de companie a fost Euromedia, care a rezultat din fuziunea firmei Europlakat (media), achiziţionată în anul 1998 şi Monopoly Media, o companie achiziţionată în anul 1999. În 2005, Advent și-a făcut exit-ul din afacerea Euromedia, prețul de vânzare find estimat la 13 – 14 milioane de euro de către ZF, pe fondul unui reviriment al pieţei româneşti de outdoor în condițiile interesului puternic al companiilor străine.
Numele Advent se leagă şi de începuturile telefoniei mobile în România. Astfel, fondul de investiții american a intrat în 1998 în afacerea Mobifon (astăzi Vodafone), care opera rețeaua de telefonie mobilă Connex. Ulterior, Advent își vinde acțiunile companiei canadiene Telesystem International Wireless în anul 2004 la preţul de 36,6 milioane de dolari şi primeşte un pachet de acţiuni de la compania Telesystem International Wireless pentru participaţia de la Mobifon.
Sumele finale pe care le-au încasat fondurile nu au fost făcute publice. La momentul intrării, Mobifon avea o valoare de 550-600 milioane dolari, în timp ce în anul 2005 Vodafone ar fi evaluat compania la 3,2-3,3 miliarde de dolari. Pe baza acestor valori se poate estima că fondurile de investiţii au încasat de şase ori mai mult decât au plătit în 1998, fără a include şi dividendele distribuite în timp, conform unor estimări ale ZF, neconfirmate însă de Advent.
În anul 2003, Advent își face intrarea în sectorul producției de medicamente. Fondul cumpără Terapia Cluj, cu care a reuşit pe parcursul celor 3 ani de mandate să multiplice banii companiei cu cel mai mare procent datorită lansării a aproximativ 23 de produse şi achiziţia a 2 producători de pe piața internă. După numai trei ani, Advent vinde Terapia către indienii de la Ranbaxy pentru o sumă care depășește de cinci ori prețul de achiziție plătit în 2003.
Fondul se orientează apoi către un alt sector cotat cu un potențial uriaș de dezvoltare, în contextul în care economia românească înregistra un ritm de creștere economic tot mai mare. În iulie 2005, Advent abordează sectorul producției de materiale de construcții prin achiziția Deutek, producător de lacuri și vopsele, pentru suma de 18 mil. euro. Mai mult, Advent prin intermediul Deutek se extinde cu încă două achiziții – Bengoss Comimpex, şi compania Scan, cu activităţi în sectorul de mortare şi adezivi, în cadrul unei tranzacţii de circa 4 mil. euro, potrivit estimărilor unor surse din piaţă, neconfirmate însă de către reprezentanţii fondului.
În 2007, fondul continuă să își majoreze expunerea în sectorul de materiale de construcții și trece la achiziția unui producător de cărămizi. Astfel, cumpără Ceramica Iaşi în cadrul unei tranzacții estimate la peste 35 milioane de euro, încadrându-se în trendul general în care fondurile de investiții și investitorii strategici făceau achiziții după achiziții de producători de materiale de construcții.
În februarie 2008, Advent se întoarce într-o industrie pe care o cunoștea bine și în care înregistrase profituri bune pentru investitorii săi. Fondul preia producătorul de medicamente LaborMed Pharma pentru suma de 123 milioane de euro.
După declanșarea crizei și prăbușirea mai multor sectoare, Advent pariază pe un sector rezilient la declin, serviciile medicale private. În februarie 2010 a preluat pachetului de acțiuni de 80% din lanțul de clinici Centrul Medical Unirea, redenumit ulterior Regina Maria.
Achizițiile dinainte de criză au lăsat urme tot mai adânci asupra portofoliului Advent, în condițiile în care activele deținute au înregistrat scăderi ale afacerilor, iar profiturile au început să se evapore.
După mai mulți ani într-un climat dificil de piață, Advent International a luat decizia strategică de a-și lichida portofoliul din România și de a vinde companiile sale bucată cu bucată, în ciuda riscului evident de a încasa mult mai puțini bani decât a plătit în momentul achiziției.
Astfel, fondul de investitii a vândut în anul 2013 producătorul de medicamente Labormed si producătorul de lacuri și vopsele Deutek, iar în anul 2014 Ceramica Iași. În acest moment, ultimul bastion al Advent în România este rețeaua de servicii medicale private Regina Maria, angrenată în lupta la vîrful sectorului de profil cu afacerile unor antreprenori locali, MedLife, Sanador, dar și cu compania internațională Medicover.
Reprezentanţii companiei au anunţat într-un comunicat de presă pe data de 15 iulie 2014 că au încheiat tranzacţia de vânzare a companiei EuroBrick International B.V. către ADM Capital, un investor din Asia şi Europa Centrală şi de Est. Cota de piaţă a companiei a crescut de la 6% în 2008 la 20% în 2014.