MIRSANU.RO

publicat la: 15.11.2022  19:28

Adrian Sandu, secretar general si membru al board-ului ACAROM: Pachetul climatic Fit for 55 este cea mai mare provocare pentru industria auto, care se adauga unor factori precum razboiul, criza cipurilor, tranzitia la un nou tip de mobilitate si cresterea preturilor la energie si materii prime. Companiile de profil investesc in scaderea uzului de apa, in panouri fotovoltaice si fac parteneriate pentru a scadea consumul de energie in fabrici

 

“Cand vorbim despre provocarile sectorului auto, vorbim despre mediu. Cea mai mare provocare este pachetul climatic Fit for 55 (planul UE de tranzitie energetica – n.r.), iar industria europeana investeste la nivel european circa 65 mld. euro pe an in aceasta tranzitie. Avem multe provocari la acest moment in industrie – razboiul ruso-ucrainean, care a limitat mult resursele noastre, de asemenea, criza cipurilor, tranzitia catre noul tip de mobilitate, emisiile de CO2 si, una dintre cele mai importante provocari ale momentului cresterea preturilor la energie si la materii prime, si toate costurile implicate in partea de productie este in crestere“, a declarat Adrian Sandu, secretar general si membru al board-ului Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), la THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022, eveniment organizat pe 25 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Cu pachetul Fitfor55, industria europeana din sectorul auto si a componentelor auto s-a angajat sa reduca nivelul emisiilor de carbon. Una dintre probleme este ca uzinele din Romania au decis ca pana in 2040 amprenta de carbon sa fie zero. Si, de asemenea, pe lantul de furnizare, ceea ce ii implica pe toti. Deci productia de masini in Romania va avea o neutralitate climatica pana in 2040, deci fiecare furnizor este monitorizat si fiecare companie care livreaza componente trebuie sa isi reduca amprenta climatica“, explica Adrian Sandu.

“Asta implica, de asemenea, instalarea de panouri fotovoltaice in fabrici, iar furnizori de spatii logistice cum este cazul CTP trebuie sa aiba o amprenta de carbon zero in spatiile logistice, iar astea vor fi facute pana in 2040“, adauga acesta.

“Referitor la alte probleme climatice, uzul gazelor neprietenoase cu mediul in vehicule, de exemplu gazul care este folosit pentru sistemele de aer conditionat din masini a fost eliminat, iar acum folosim gaze prietenoase cu mediul. De asemenea, eliminam toate metalele grele folosind procesul de transformare al metalelor. Am majorat procentul de folosire a materialelor reciclabile utilizate in vehicule, procentajul total ajungand la 90 – 92%, deci a crescut refolosirea din nou si din nou a materialelor din vehicule“, precizeaza reprezentantul ACAROM.

“In acest proces de tranzitie sunt 3 actori – autoritatile, care trebuie sa asigure un cadru de reglementare care poate fi aplicat in timp real, fara sa puna sub presiune doar in anumite sectoare ale industriei care pot conduce la intreruperi, alt actor este industria de profil, iar al treilea jucator este clientul, care nu cere vehicule electrice la cel mai inalt nivel si atunci de ce sa facem aceasta tranzitie intr-un timp atat de scurt. Acest lucru ar trebui discutat, iar procesul ar trebui adaptat potrivit celor 3 factori“, semnaleaza Adrian Sandu.

“Nu am o cifra, dar companiile auto investesc mult, in special in ceea ce priveste uzul apei. Au inceput sa finanteze proiecte de a folosi energie verde in fabrici. De asemenea, unii dintre cei din industrie au parteneriate cu furnizori de energie pentru a avea acces la mai multa energie verde si pentru a reduce consumul de energie in fabrici“, afirma reprezentantul sectorului local de productie auto si componente auto.

Ce inseamna industria auto si a componentelor auto din Romania? Sunt mai mult de 640 companii furnizori in lantul de valoare cu peste 230.000 de angajati. Cifra total de afaceri in 2020 a fost de 27,6 mld. euro, care inseamna in jurul a 12% din Produsul Intern Brut al Romaniei sau 30% pondere in exportul national.

Cele 3 mari companii de export din industria automotive sunt Dacia (parte a grupului francez Renault), Ford (producator auto din SUA) si Daimler (concern din Germania).

Productia de profil se ridica la 381.971 unitati in primele 9 luni din 2022 (420.755 unitati in 2021), numarul de inmatriculari de masini noi a fost in aceeasi perioada in primele noua luni de 95.276 (121.208 in 2021), iar numarul de inmatriculari de masini second-hand a fost de 241.992 unitati (395.759 unitati in 2021), potrivit datelor prezentate de catre ACAROM. In 26 din cele 41 de judete ale Romaniei, industria auto este primul sector industrial, iar in alte 8 judete este pe locul al doilea.

“Vreau sa adaug inca un lucru: Pentru un loc de munca in industria automotive corespund aproximativ 5 locuri de munca in alte sectoare ca sa va imaginati care este dimensiunea reala a industriei automotive din Romania. Am spus la cateva conferinte ca nu exista masina in Europa care nu are cel putin o componenta care este produsa in Romania“, a mai spus Adrian Sandu, secretar general si membru al board-ului ACAROM, in cadrul panelului Transport, Auto si Mobilitate al evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022.

Partenerii THE SUSTAINABLE CHALLENGE 2022 sunt Erste Asset Management Romania, ING Bank Romania, ROCA Investments, Suciu Popa, Colliers, Bursa de Valori Bucuresti, Dentons. Partener strategic este CCIFER, iar Suporting Partner Banca Transilvania.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Nicolae Kovacs, CEO Agista, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Nicolae Kovacs, CEO Agista, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. An entrepreneur with extensive experience in private equity and M&A, Nick already has over 15 years of experience in deal making, banking and real estate, including 7 years in investment Funds. Passionate ab  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Cristian Munteanu, Founder & Managing Partner Early Game Ventures, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Cristian Munteanu, Founder and Managing Partner Early Game Ventures, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. Early Game Ventures is  the most active venture capital firm in Romania. Cristian is an investor with experience as a tech ent  Citeşte articolul integral