„Am observat o incetinire a activitatii la inceputul anului, insa a existat o inghetare in trimestrul 1 – trimestrul 2, urmata de o dezghetare incepand cu luna august, cand oamenii in loc sa mearga in vacanta trimiteau RFP-uri (request of proposals, cereri de oferte n.r.) si incepeau procese de M&A foarte multe comparativ cu alti ani, lucru care s-a vazut in volumele de tranzactii din a doua parte a anului si lucru care ne asteptam sa produca in continuare volume la final de an si la inceputul anului urmator”, a declarat Adrian Mihalcea, Senior Manager Deal Advisory al Mazars Romania, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023, eveniment organizat pe 7 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO alaturi de jucatori activi in tranzactiile de M&A, finantare, piete de capital si real estate din Romania si din spatiul Europei Centrale si de Est.
„Nu as putea sa spun ca am vazut valori exagerate”, a adaugat consultantul Mazars.
Dupa un inceput de an letargic pe piata de fuziuni si achizitii din Romania, tranzactii de talie mai mare au fost raportate in a doua parte a anului, cum este cazul vanzarii Profi de catre fondul regional de private equity MidEuropa la o valoare de intreprindere (enterprise value) de 1,3 mld. Euro, respectiv achizitia de 219 mil. Euro a unui portofoliu de 25 de centre comerciale de la Mitiska REIM de catre investitorul M Core. Consultantii Mazars Romania au oferit servicii de financial due diligence si asistenta pentru L&C Properties, parte a M Core, la cea mai mare achizitie din 2023 de pe piata locala de real estate, care marcheaza astfel intrarea in piata a investitorului britanic.
Un studiu realizat periodic de catre firma de consultanta Mazars pe baza datelor furnizate de catre platforma Mergermarket indica faptul ca in Romania volumul tranzactiilor a ajuns in 2023 la aproximativ 3,5 – 3,7 mld. Euro si la un numar estimat intre 90 si 100 de tranzactii. Potrivit acestor date care iau in calcul tranzactiile cu valori de peste 5 mil. USD si exclud real estate (vanzari de terenuri sau de alte active imobiliare), sectorul de tehnologie se mentine in topul preferintelor investitorilor atat in Romania, cat si la nivelul pietelor din Europa Centrala si de Est.
Ca o nota distincta, consultantii Mazars afirma ca sunt sectoare precum cel al serviciilor medicale private (healthcare) care inregistreaza, in mod traditional, un volum semnificativ de tranzactii, insa nu este capturat in statisticile de piata datorita valorii mai mici a tichetelor de achizitii, trecand cumva pe sub radarul studiilor de specialitate.
In 2023, Romania este a treia piata M&A ca marime, dupa Polonia si Austria, si este urmata indeaproape de catre Cehia, avand o evolutie ascendenta in regiune in ultimii ani, mai arata datele consultantilor Mazars.
Intrebat ce sectoare sunt asteptate in 2024 sa fie motoare pentru tranzactiile de M&A pe piata din Romania, Adrian Mihalcea de la Mazars a raspuns: „Trebuie sa recunosc ca am avut perioade in care aveam claritate si stiam ca sectorul de healthcare merge foarte bine sau sectorul de IT imediat dupa pandemie a mers foarte bine si era constant.”
„Anul acesta, orice asteptare mi-as fi facut sau ne-am fi facut dinainte ea nu s-a adeverit. Adica au fost foarte variate tranzactiile in care am participat si nu as vedea inca motivele pentru a pune punctul pe un anumit sector anul viitor”, este de parere consultantul Mazars.
„Sincer, noi ne asteptam anul viitor la surprize in cadrul practicii noastre de deal advisory (practica in domeniul tranzactiilor de M&A – n.r.)”, a mai declarat Adrian Mihalcea, Senior Manager Deal Advisory al Mazars Romania, in cadrul panelului de M&A din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023 sunt Mazars, Agista, Value4Capital si Fondul Roman de Contragarantare.
CITESTE AICI TOATE ARTICOLELE evenimentului MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023