Adrian Mîrșanu

publicat la: 08.04.2015  17:35

Preluarea Volksbank România de către BT, cea mai mare achiziție privată locală de pe piața bancară după valoarea tranzacției. Care au fost cele mai mari vânzări de bănci până acum

 

Preluarea Volksbank România de către Banca Transilvania, tranzacție cu o valoare totală ce depășește 720 mil. euro, este a doua vânzare de bancă în topul celor mai mari tranzacții locale, după privatizarea BCR cu austriecii de la Erste pentru 3,75 mld. euro în urmă cu zece ani, potrivit datelor colectate și analizate de jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO. Topul nu ia în calcul fuziunea din 1999 derulată sub bagheta statului, când Bancorex a fost înghițită de BCR.

Dacă scoate din ecuație privatizările din sectorul bancar, achiziția făcută de BT este cea mai mare achiziție privată a unei bănci locale după valoarea totală a tranzacției.

După prețul plătit, care se situează la 81 mil. euro, tranzacția dintre BT și Volksbank intră, de asemenea, în rândul celor mai mari astfel de deal-uri de pe piațăa bancară, lângă vânzarea BCR și cea a BRD în 1998 către francezii de la Societe Generale, care au plătit atunci 138 mil. dolari și au participat la o majorare de capital pentru preluarea unei participații de 51% în bancă.

În rândul celor mai mari tranzacții locale intră și fuziunea din 2006 dintre Banca Țiriac, fondată de omul de afaceri Ion Țiriac, și HVB România, subsidiara locală a grupului german înghițit ulterior de italienii de la UniCredit. Țiriac încă deține un pachet de circa 45% din UniCredit Țiriac Bank și simpla exercitare a opțiuni de vânzare a pachetului său este de așteptat să producă una din cele mai mari tranzacții locale, aceasta fiind estimată anul trecut în jurul a 700 mil. euro de către surse citate de Reuters.

Printre cele mai mari tranzacții locale de vânzări de bănci intră și pachetul de 45% din Bancpost cumpărat de la stat în 1998 de către General Electric (SUA) și BPI (Portugalia) pentru 92 mil. dolari, din care numai 42 mil. dolari era prețul plătit pe acțiuni, iar diferența investiții în bancă. Bancpost este acum în portofoliul uneia dintre marile bănci elene, EFG Eurobank.

În 2002, grupul austriac Raiffeisen în consorțiu cu Fondul Româno – American de Investiții (RAEF), unul dintre cele mai vechi și mai active fonduri de investiții pe piața locală, a preluat 98,84% din Banca Agricolă de la stat într-o tranzacție totală de 52 mil. dolari, din care prețul plătit era numai de 15 mil. dolari, iar diferența însemna obligații de investiții în bancă.

În 2006, banca ungară MKB cumpăra 55,36% din acțiunile băncii Romexterra, la acea vreme controlată de un puternic grup de sindicaliști din industria de petrol și gaze. Valoarea tranzacției era de 160 mil. lei (aproximativ 45 mil. euro). MKB, aflată sub controlul germanilor de la BayerLB, a ajuns apoi într-o situație dificilă și a fost nevoită să vândă banca locală, redenumită Nextebank, unui fond de investiții administrat ca și RAEF de către Axxess Capital, condus de Horia Manda – cel mai experimentat om din industria private equity în tranzacții cu bănci locale. Azi, Nextebank încearcă a doua oară o fuziune cu Carpatica, banca aflată sub controlul omului de afaceri Ilie Carabulea din Sibiu.

Urmează apoi cele două achiziții făcute în România de către grupul ungar OTP de talie regională. În vara lui 2014, a preluat 100% din acțiunile Băncii Millennium pe fondul exitului portughezilor, agreat cu Comisia Europeană în cadrul planului de redresare al băncii – mamă ca și în cazul Volksbank (Austria) pentru vânzarea încheiată ieri.

De asemenea, OTP a intrat în 2004 pe piața bancară locală prin achiziția pachetului integral al RoBank de la grupul britanic Balli, care deținea circa 36% din bancă, președintele acestuia, britanicul Vahid Alaghband avea și el 1%, apoi frații turci Mustafa și Huseyin Bayraktar cu circa 47%, respectiv Asigurarea Anglo – Română cu peste 15%. Ungurii au plătit atunci 47,5 mil. dolari.
În topul celor mai mari fuziuni și achiziții locale intră și achiziția din 2006 a grecilor de la ATE Bank, care preluau 57,12% din Mindbank pentru 36 mil. euro. Între timp, pentru ATE Bank au venit vremuri grele și au fost înghițiți de către una din marile bănci grecești, Piraeus Bank, care după puțin timp a vândut banca locală mai departe către omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, sub conducerea căruia banca a fost redenumită Banca Română de Credite și Investiții.

În 2003, o altă bancă mare din Grecia intra în România prin achiziția pachetului majoritar, de 81,65% din Banca Românească pentru 35,9 mil. euro. Vânzătorul a fost Fondul Româno – American de Investiții (RAEF).

Cele mai multe dintre marile tranzacții locale au fost privatizări făcute de statul român – BCR, BRD, Banca Agricolă și Bancpost.

La acestea se adaugă o listă lungă de tranzacții realizate, mai ales de investitorii strategici, predominant străini. Și investitorii cu apetit de risc precum fondurile de investiții nu au stat departe de achiziții în sectorul local.

De asemenea, au fost tranzacții internaționale cu impact puternic la nivelul pieței bancare locale, cum este cazul preluării HVB (Germania) de către UniCredit (Italia). Nu în ultimul rând, câștigă teren tranzacțiile cu portofolii, unele cu valori peste vânzarea unor bănci întregi, cum a fost cazul vânzării RBS Bank România în două tranșe în 2013 și 2014 către UniCredit.

Problemele unora dintre băncile – mamă grecești și austriece, care au operațiuni și în România, ar putea aduce în funcție de context noi tranzacții în sector, așa cum este de așteptat ca mai multe bănci din a doua jumătate a clasamentului după mărimea activelor locale să fie nevoite să vândă.


Categorii: 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Fondul de investitii SARMIS Capital anunta noi achizitii de companii cu care isi consolideaza pozitia de lider pe piata serviciilor de facility management. Noua platforma din portofoliul investitorului de private equity combina operatiunile BMF Grup cu cele ale AEK – Deziclean Grup si genereaza o cifra de afaceri anuala de peste 80 mil. Euro

  Managerul de private equity SARMIS Capital, condus de catre Cezar Scarlat, a anuntat pe 11 septembrie 2024 o noua mutare M&A, prin care isi consolideaza pozitia de lider al serviciilor integrate de facility management din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii M  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Un start-up energytech a atras o runda de finantare de 3 mil. Euro condusa de Verbund X Ventures, la care a participat si noul fond EGV II

  Start-up-ul din sectorul energytech Ogre AI a anuntat pe 11 septembrie 2024 ca a atras o runda de investitii de 3 mil. Euro, condusa de catre investitorul de corporate venture capital Verbund X Ventures, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. La runda de inves  Citeşte articolul integral