Fondul Proprietatea, vanzatorul la preconizatul IPO al Hidroelectrica, se asteapta ca admiterea la tranzactionare a actiunilor companiei de energie pe piata reglementata a bursei de la Bucuresti sa aiba loc in iulie 2023, potrivit unui comunicat de presa din 6 iunie 2023.
Odata admise la tranzactionare, actiunile Hidroelectrica vor fi incluse in indicele BET al bursei de la Bucuresti imediat dupa admitere, au precizat reprezentantii companiei.
Oferta publica initiala va viza actiuni existente ale Hidroelectrica care apartin Fondului Proprietatea, acesta avand acum un pachet total de 19,94% din titlurile companiei.
„Fondul a primit acordul actionarilor pentru a dispune in cadrul Ofertei de intreaga sa participațte de pana la 19,94%, din numarul total de actiuni emise de Societate. Numarul de actiuni ce vor fi vandute in cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior. Societatea nu va realiza o majorare de capital in contextul Ofertei si nu va beneficia in vreun fel de fondurile obtinute ca urmare a desfasurarii Ofertei”, se arata in comunicatul Hidroelectrica.
Oferta va consta intr-o oferta publica adresata investitorilor retail si institutionali din Romania, precum si investitorilor institutionali internationali eligibili, precizeaza sursa citata.
Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH si Morgan Stanley Europe SE actionează in calitate de coordonatori globali comuni privind IPO-ul. BCR, Barclays Bank Ireland PLC, Bank of America Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG si Wood & Company Financial Services actionează in calitate de detinatori comuni ai Registrului de subscrieri.
Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. si S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt manageri comuni principali, conform comunicatului Hidroelectrica.
Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited este consultantul financiar al Fondului Proprietatea, iar STJ Advisors este consultantul financiar al societatii in legatura cu tranzactia IPO.
Intre 2018 si 2022, Hidroelectrica a avut o cota de piata de aproximativ 29% avand in vedere energia totala generata si livrata in sistem, potrivit datelor ANRE.
Societatea a generat venituri consolidate in valoare de 9,452 mld. RON in 2022, respectiv 6,489 mld. RON in 2021 si 3,841 mld. RON in 2020. In aceeasi perioadă, Hidroelectrica a raportat profituri anuale nete de 4,464 mld. RON in 2022, 3,116 mld. RON in 2021, respectiv 1,558 mld. RON in 2020.
Pentru primul trimestru din 2023, Hidroelectrica a raportat venituri consolidate de 3,272 mld. RON, EBITDA ajustat de 2,184 mld. RON si un profit net de 1,723 mld. RON comparativ cu o valoare totala a EBITDA ajustat de 1,703 mld. RON si un profit net raportat de 1,288 mld. RON in primul trimestru din 2022.
Hidroelectrica este o companie controlata de catre statul roman, care detine 80,06% din actiuni prin intermediul Ministerului Energiei.
Compania vizează o politică de plata a dividendelor de cel putin 90% si are un istoric indelungat de distribuire de dividende, in trecut fiind atinsa o rata de distribuire de dividende de peste 100%, cu tot cu dividendele speciale.
Pentru anul 2022, valoarea totala a dividendelor este de 4,349 mld. RON, din care 3,914 mld. RON sunt dividendele ordinare ce vor fi platite pe 16 iunie 2023) si 435 mil. RON sunt dividendele speciale ce vor fi platite pe 29 septembrie 2023. Rata de distribuire a dividendelor este de 99%, acestea urmand sa fie platite Ministerului Energiei si Fondului, au precizat reprezentantii Hidroelectrica.