TTS, companie controlata de catre omul de afaceri Mircea Mihailescu, a anuntat pe 7 mai 2021 intentia de a lansa o oferta publica initiala care vizeaza vanzarea a pana la 50% din actiunile firmei pe bursa de la Bucuresti.
Tranzactia consta in oferirea unui numar maxim de 15.000.000 de actiuni existente in doua transe, din care pentru transa de retail (oferita spre vanzare investitorilor persoane fizice) sunt alocate pana la 2.250.000 de actiuni, respectiv 15% din totalul actiunilor oferite la vanzare pe bursa sau un pachet de 7,5% din numarul total de actiuni TTS. Actiunile au o valoare nominala de 1 RON per titlu.
Cea mai mare parte a pachetului de actiuni scos la vanzare, care inseamna pana la 42,5% din actiunile TTS, vor fi alocate in transa investitorilor institutionali, puternic reprezentata la nivel local de fondurile de pensii si de fondurile de investitii, la care, de regula, se adauga investitorii institutionali straini activi in astfel de tranzactii locale cum este cazul BERD.
”Oferta este de asteptat sa fie lansata in ultima decada a lunii mai 2021, sub rezerva conditiilor pietei si a aprobarii Prospectului de catre ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara – n.r.)”, precizeaza reprezentantii TTS.
Tranzactia este intermediata de catre brokerii de la Swiss Capital, Tradeville si BRK Financial Group si vine la 4 ani dupa incercarea esuata din 2017 de listare a TTS pe bursa de la Bucuresti.
Anuntul TTS se inscrie intr-o serie recenta de pregatiri pentru IPO pe bursa de la Bucuresti si a altor companii antreprenoriale, cum este cazul dezvoltatorului imobiliar One United Properties. Ultima listare majora pe bursa de la Bucuresti a avut loc in 2018, cand a fost vandut un pachet minoritar de actiuni al producatorului de vin Purcari.
TTS a raportat pentru 2020 la nivel de grup venituri de 520 mil. RON (107,5 mil. euro, calculat la cursul mediu de schimb RON – Euro), EBITDA de 114 mil. RON (peste 23 mil. Euro) si un profit net de 48 mil. RON (aproape 10 mil. Euro), rezultate in scadere fata de anul anterior cand a inregistrat venituri de 552 mil. RON si un profit net de 53 mil. RON.
TTS SA, principala companie din grupul TTS, a raportat pentru 2020 venituri de 372 mil. RON (77 mil. Euro) si un profit de 30 mil. RON (6,2 mil. Euro), adica o scadere a veniturilor de la 383 mil. RON IN 2019 si o foarte usoara crestere de profit de la 28 mil. lei, influentata de impozitare.
Incasarile din pietele externe au crescut usor anul trecut si reprezinta peste jumatate din afacerile TTS SA, arata un raport al companiei auditat de catre Deloitte.
Mircea Mihailescu, fondatorul afacerii, controleaza un pachet de 50,4% din actiunile TTS, restul actiunilor fiind in posesia lui Ion Stanciu (14,1%), a fostului ministru de finante Viorel Stefan (10,1%), a lui Peter Hungerbuhler (circa 9,2%), Constantin Hartan (peste 5%), a directorului general al grupului TTS Petru Stefanut (cu peste 3%), a lui Petrea Silviu Catalin, Stefan Jancovschi Daniel si Stoean Antonio Gabriel fiecare dintre cei trei cu peste 1,5% din actiuni, Moldoveanu Aurel Florin si Simion Daniela Camelia fiecare cu un pachet de peste 1% din companie, respectiv Alexandrescu Florin, Cismeck Aurelia Mihaela si Miron Mihaela fiecare dintre cei trei avand cate un pachet de peste 0,5% din actiunile firmei, potrivit datelor la 31 decembie 2020 disponibile in raportul companiei auditat de catre Deloitte.
TTS, impreuna cu subsidiarele pe care le controleaza si care fac parte din grupul TTS, este unul dintre liderii segmentului de servicii logistice integrate din bazinul Dunarii, cu operatiuni de expeditie de marfuri, transport fluvial, operatiuni portuare orientate in special catre cereale, minerale si chimicale, precum si alte activitati conexe si auxiliare.
In 2020, grupul TTS a acoperit aproximativ 30% din traficul de pe Dunare din perspectiva volumelor transportate, a capacitatii si dimensiunii flotei proprii, sustin reprezentantii companiei. Grupul TTS opereaza o flota fluviala si o flota de macarale plutitoare de mare capacitate, cu o raza de actiune pe traseul Dunare-Rin-Main.
Grupul TTS are un portofoliu de activitati in 9 tari – Romania, Serbia, Ungaria, Croatia, Bulgaria, Austria, Slovacia, Ucraina si Germania si opereaza 10 terminale portuare – trei în Constanta și 7 pe Dunare la Braila, Galati, Giurgiu, Oltenita, Bechet, Turnu Severin, respectiv la Fajsz in Ungaria). Grupul mai detine facilitati proprii pentru operatiuni intra-portuare: depozite, platforme, instalatii si macarale.
Grupul TTS este format pe langa TTS SA si de companiile pe care le controleaza – CNFR Navrom SA (controlata in proportie de 92%), Canopus Star SRL (controlata in proportie de 51% de TTS SA), TTS Transporturi Fluviale SA (Trans Europa Port SA) in care TTS SA are 100% din actiuni, TTS Operator SRL controlata in proportie de 90% de TTS SA, Agrimol Trade SRL controlata in proportie de 99,98% de TTS SA, Cernavoda Shipyard SRL controlata in proportie de peste 92% de TTS SA, Bunker Trade Logistics SRL controlata in proportie de peste 92% de TTS SA, TTS Gmbh controlata in proportie de 75% de TTS SA, Navrom Bac SRL controlata in proportie de 91,59% prin intermediul CNFR Navrom SA, Navrom Centru de Afaceri SRL controlata in proportie de 91,56% prin intermediul CNFR Navrom SA, Navrom Shipyard SRL controlata in proportie de peste 92% prin CNFR Navrom, Superquattro Grup SRL din care CNFR Navrom detine peste 92%, Transterminal-S Srl Chisinau din care TTS SA are 20%, Navrom Port Service SA din care TTS SA are 45,99%, Plimsoll Kft Ungaria din care TTS SA are 51%, Fluvius Kft Ungaria din care TTS SA detine 51% indirect prin Plimsoll Kft, compania aflata in proceduri avansate de lichidare Management NFR SA Bucuresti din care TTS SA are 20%, compania aflata in insolventa Gif Leasing IFN din care TTS SA are 7,7%, respectiv compania Port of Fajsz din Ungaria al carei pachet de 100% din actiuni a fost cumparat de TTS SA in iunie 2019, conform datelor disponibile la 31 decembrie 2020.
De la planurile initiale de listare din 2017, TTS SA a inregistrat ulterior exitul in doua etape al investitorului institutional strain International Finance Corporation (IFC). Astfel, International Finance Corporation (IFC) a vandut, intr-o prima faza, pe 30 iunie 2017 un pachet de 6% din acțiunile TTS pentru 9,36 mil. Euro, potrivit informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO. La acel pret, valoarea pachetului de 100% (equity value) din actiunile TTS erau cotate atunci la circa 155,9 mil. Euro.
Ulterior, pe 23 martie 2018, IFC și-a marcat exitul complet din afacerea TTS prin vanzarea ultimului sau pachet de 4,25% pe care il mai detinea pentru care a incasat 6,24 mil. Euro, pret care corespundea la acea vreme unei evaluari de circa 146,6 mil. Euro pentru pachetul de 100% din TTS.
In total, IFC a incasat 15,6 mil. Euro la exit fata de o investitie de circa 12 mil. Euro in 2012, cand a intrat in afacerea TTS, obtinand un castig de circa 30% in 6 ani de investitie, castig calculat strict ca raport intre valoarea investitiei si sumele incasate la exit.
Ulterior, afacerea TTS a trecut printr-un proces de reorganizare, unele active fiind externalizate din grup concomitent cu achizitia unor active noi.
Reprezentantii TTS sustin ca strategia actuala a companiei este orientata catre achizitii de companii, parteneriate puternice stabilite cu clienti mari si stabili, eficientizare si digitalizare, toate acestea fiind deja in curs de dezvoltare, cu un efect sinergic important asupra ansamblului operatiunilor la nivel de grup.
TTS mizeaza pe un potential de dezvoltare al transportului fluvial pe termen lung in contextul in care la nivelul Uniunii Europene este in plan o dublare a ponderii transportului pe ape interioare de la 25% in 2030 la 50% in 2050.
”Prin planul investitional al Romaniei in valoare de 4,5 miliarde de euro se urmareste imbunatatirea conditiilor de navigatie pe Dunare si dezvoltarea porturilor dunarene, precum și a Portului Constanta”, se arata in comunicatul reprezentantilor TTS.
Dupa ce in urma cu un an, multi investitori au intrat in expectativa pe fondul declansarii crizei Covid19, in a doua parte a anului 2020 si in prima parte a lui 2021, apetitul investitorilor pentru tranzactii este in crestere, atat pe segmentul de listari (IPO), cat si pe fuziuni si achizitii (M&A) sau pe segmentul de investitii de tip venture capital, in contextul in care bancile au fost un furnizor puternic de lichiditati pentru companii de la inceputul crizei.