Vânzările de credite neperformante s-au situat la o valoare nominală totală sub 1 mld. Euro, potrivit unor estimări prezentate de către Radu Dumitrescu, Partener servicii de suport în tranzacții în cadrul departamentului de consultanță financiară al Deloitte România.
Față de 2016, când piața de profil era estimată la 1,5 – 2 mld. Euro, tranzacțiile au înregistrat aparent un pas înapoi, însă la finele anului trecut erau în curs de vânzare portofolii neperformante de circa 1 – 1,5 mld. Euro, precizează Deloitte.
Un factor cu impact asupra pieței de credite neperformante a fost reprezentat de procesele de vânzare a unor bănci locale, care sunt așteptate să genereze însă pe termen scurt noi tranzacții pe piața de profil după ce noii proprietari vor intra în posesia activelor achiziționate.
În 2017, Banca Transilvania a semnat contractul de achiziție al Bancpost și a altor două entități ale Eurobank din România, OTP s-a angajat să cumpere Banca Românească de la National Bank of Greece, iar fondul american de investiții JC Flowers a anunțat că va prelua Piraeus Bank România.
Soarta unor tranzacții pe piața de profil este însă influențată și de o serie de măsuri de reglementare, printre care modificarea recentă a Codului fiscal privind plafonarea gradului de deducere a cheltuielilor reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate la 30% din valoarea creanțelor înstrăinate. Alte măsuri cu impact asupra investitorilor pe acest segment de piață sunt și propunerea legislativă de eliminare a caracterului executoriu pentru contractele de credit încheiate, ceea ce ar însemna că acest titlu executoriu nu poate fi decis decât de către o instanță de judecată. De asemenea, Deloitte susține că achizițiile de portofolii neperformante pot fi afectate și de o propunere legislativă care ar limita valoarea creanței ce poate fi recuperate de către un creditor la dublul sumei plătite pentru preluarea respectivei creanțe.
În 2017, pe piața de profil au apărut vânzători noi de credite neperformante precum BRD și Banca Transilvania, care au generat cele mai importante tranzacții, cea cu nume de cod Iris, respectiv Castrum. La celălalt capăt s-au remarcat ca și cumpărători în 2017 Kruk, B2 Holding și EOS.
Rata de credite neperformante la nivel de sistem a ajuns în 2017 la 7,3%, fiind pe un trend de scădere, însă încă peste media Uniunii Europene de 4,5%, potrivit unor date prezentate la începutul acestei săptămâni de către Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor.
Ca evoluție, rata NPL din România a scăzut de la un maxim istoric de 21,9% atins în decembrie 2013 până la o valoare de aproape trei ori mai mică într-un interval de 4 ani, potrivit datelor Deloitte.
“Observăm că prețurile de tranzacționare a portofoliilor neperformante au crescut în 2017, tendință care a apărut pe fondul reducerii stocului de credite neperformante coroborat cu interesul de achiziție venit din partea mai multor investitori“, explică Radu Dumitrescu.
În 2018, piața de profil a ajuns la un stoc de credite neperformante de 4,6 mld. Euro, piața portofoliilor corporative fiind estimată la 3 mld. Euro, restul de 1,6 mld. Euro fiind reprezentat de portofolii rezidențiale și de credite de consum.
“Ne așteptăm să vedem în acest an că începe să se structureze în România o piață secundară de vânzare a portofoliilor neperformante, unde vor fi tranzacționate bucăți din portofoliile cumpărate anterior de investitori de la bănci“, a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Radu Dumitrescu.
Potrivit acestuia, Deloitte are o echipă de 15 oameni care se ocupă de activitățile de due diligence (analiză) și consultanță pentru tranzacțiile cu credite neperformante.
Pe piața consultanței în tranzacțiile cu portofolii neperformante, Deloitte concurează cu PwC și KPMG.
La nivelul pieței de credite neperformante, principalii jucători sunt APS, Kruk, EOS, Kredyt Inkaso, B2 Holding și Intrum.