Globalworth Real Estate Investments Ltd., cel mai puternic investitor pe piața locală a imobilelor de birouri, a anunțat, astăzi, finalizarea tranzacției prin care preia clădirea “C” a complexului de birouri Green Court Bucharest, dezvoltat de Skanska România.
“Tranzactia a fost efectuata prin achizitionarea a 100% din actiunile SPC Epsilon Property Development Company S.R.L., societatea care detinea activul, și are o valoare de aproximativ 38 milioane Euro, sumă achitată către Skanska România”, precizează cumpărătorul.
Achiziția complexului de birouri Green Court din București de la Skanska a costat Globalworth aproximativ 127 mil. Euro, având în vedere că primul imobil a fost cumpărat în 2014 pentru un preț anunțat de achiziție de 42 mil. Euro, iar în noiembrie 2015 a fost făcută public o valoare brută a tranzacției de 47 mil. Euro.
În urma finalizării achiziției, Globalworth a devenit unicul proprietar al complexului Green Court Bucharest, dezvoltat de Skanska România, parte a unuia dintre cele mai mari grupuri de construcții și dezvoltare de proiecte imobiliare din lume.
Complexul Green Court Bucharest, localizat în nordul Capitalei, în zona Barbu Văcărescu – Floreasca, este format din trei imobile de birouri clasa “A”, certificate LEED Gold și oferă o suprafață închiriabilă totală de 54.300 mp.
Clădirea „C” este o proprietate închiriată aproape în totalitate de chiriași precum General Motors, Orange, Capgemini, Tradeshift, ABB, Legrand și Merck și are o suprafață totală de 16.300 mp.
Globalworth este o companie de investiții imobiliare care activează în Europa Centrală și de Sud-Est, axată cu precădere pe piața din România. Compania este gestionată de o echipă formată din aproximativ 70 de oameni, iar portofoliul acesteia cuprinde investiții imobiliare situate în România, cu o valoare estimată la 983,3 mil. euro la 31 martie.
Globalworth a listat pe 31 iulie pe bursa de la București emisiunea sa de euroobligațiuni în valoare de 550 mil. Euro, cea mai mare astfel de tranzacție din istoria BVB.
Jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a anunțat în premieră pe 6 iunie intenția Globalworth de a lansa o astfel de tranzacție. Tot în premieră, pe 13 iunie, jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a scris despre listarea titlurilor Globalworth pe bursa de la București.
Prima emisiune de euroobligațiuni face parte din strategia companiei de a-și reduce costul datoriei și de a-și diversifica mixul de finanțare a planurilor sale de investiții și a campaniei de achiziții.
BERD a plasat 50 mil. Euro în obligațiunile Globalworth, iar investitorii din România au investit 7% din întreaga emisiune, adică aproape 40 mil. Euro, conform datelor furnizate jurnalului de tranzacții MIRSANU.RO de către Globalworth.
în 2016, Globalworth a vândut obligațiuni de 180 mil. Euro către Canada Pension Plan Investment Board și Cairn Capital, iar într-o tranzacție separată și-a majorat capitalul cu 200 mil. Euro, majorare la care au participat Growthpoint din Africa de Sud, care a devenit principalul acționar al companiei, și Oak Hill Advisors.
Aceste operațiuni la care s-a adăugat contractarea de noi finanțări bancare au permis fondului de investiții să-și înlocuiască datorii pe termen scurt cu credite pe termen lung, iar costul mediu al datoriilor să scadă cu 0,9% până la 5,3%.
Globalworth, listat pe bursa de la Londra, a înregistrat în 2016 venituri de 68,2 mil. euro (față de 44,8 mil. euro în 2015), un cost net de finanțare de circa 32 mil. euro și un profit de 11,3 mil. euro.
Piața imobiliară din România este în acest moment cel mai efervescent teren pentru tranzacții, în contextul în care au fost semnate sau sunt în derulare mai multe tichete de valori mari. În tranzacțiile locale, cei mai activi cumpărători au fost în ultimii ani NEPI pe segmentul de retail, Globalworth pe piața spațiilor de birouri, respectiv CTP la nivelul proiectelor de spații industriale.