Reprezentanții Raiffeisen, Banca Transilvania, BCR, Bancpost și ai ProCredit Bank au semnat, astăzi, la sediul Comisiei Europene acorduri de garantare pentru implementarea Inițiativei pentru IMM-uri în România, prin care se oferă finanțări noi pentru întreprinderi din toate regiunile țării.
Pachetul de finanțare pentru IMM-uri este de 540 mil. Euro, în contextul în care Inițiativa pentru IMM este o colaborare între Grupul BEI (Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții), Guvernul României și Comisia Europeană.
România contribuie la acest instrument cu 100 de milioane de Euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, împreună cu resurse ale BEI și ale programului Orizont 2020.
Acordurile cu cele cinci bănci urmăresc să faciliteze accesul la finanțare pentru IMM-uri românești, oferindu-se o garanție care acoperă 60% din fiecare credit și dobândă redusă.
”Inițiativa pentru IMM s-a bucurat de o cerere mare și mă bucur că s-au semnat deja cinci acorduri de garantare. Prin aceste acorduri, se vor finanța 3.700 de IMM-uri în următorii ani. Combinația dintre Fondurile Europene Structurale și de Investiții, resursele Orizont 2020 ale UE și cele ale Grupului BEI permit Fondului European de Investiții să ofere reducerea cerințelor de garantare pentru IMM-uri prin intermediul băncilor participante”, a spus Roger Havenith, Director General Adjunct al Fondului European de Investiții, parte a grupului Băncii Europene de Investiții.
Raiffeisen Bank România a semnat acordul de finanțare cu valoarea cea mai mare, de 210 mil. Euro, în timp ce Banca Transilvania a semnat pentru a avea la dispoziție circa 100 mil. Euro, iar Bancpost aproximativ 80 mi. Euro, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.
Roger Havenith, Directorul General Adjunct al Fondului European de Investiții, a precizat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO că în primul pas băncile au la dispoziție plafoane mai mici de finanțare, iar ulterior pe măsură ce anumite condiții sunt îndeplinite, se va putea dispune de totalul sumelor alocate pentru fiecare bancă în parte.
Pe lângă cele cinci bănci, ING Bank România este așteptată să semneze în zilele următoare un acord similar de finanțare.
La semnarea acordurilor de finanțare, au fost prezenți Sergiu Manea – CEO BCR, James Stewart – vicepreședinte Raiffeisen Bank România responsabil de activități de trezorerie și piață de capital, Andrei Dudoiu – vicepreședinte Banca Transilvania responsabil de finanțările corporate, Philippos Karamanolis – CEO Bancpost și Mariana Petrova, Director General Adjunct ProCreditBank România.
“Aceste cinci bănci sunt instituții importante de creditare a IMM și vor avea un rol crucial în sprijinirea antreprenorilor locali prin Inițiativa pentru IMM. Grupul BEI este angajat ferm în implementarea Inițiativei pentru IMM și ne bucurăm să anunțăm, împreună cu autoritățile române, că aceste cinci bănci vor începe foarte curând să ofere finanțări pentru IMM în România. Avem încredere că aceste acorduri vor avea beneficii pe termen lung pentru mediul de afaceri din România”, a spus Andrew McDowell, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.
Banca Transilvania a anunțat deja că vor fi acordate în baza acordului semnat astăzi credite în lei și euro, iar susținerea in industriilor creative ocupa un loc important in acest program. Banca Transilvania a acordat până acum prin parteneriatele cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții 5.500 de credite în valoare de 225 mil. Euro.
Inițiativa pentru IMM este un instrument financiar comun al Grupului BEI și al Comisiei Europene, cu participarea Statelor Membre UE. Instrumentul se implementează în România prin intermediul Programului Operațional dedicat, aprobat de CE în 2016 și administrat de Autoritatea de management din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.
Banca Europeană de Investiţii, banca Uniunii Europene, reprezintă instituţia financiară pentru împrumuturi pe termen lung, fiind deţinută de statele membre ale UE, şi pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide și durabile.
Fondul European de Investiţii este parte a Grupului BEI și este o instituție specializată în finanțarea de risc pentru IMM. FEI creează şi dezvoltă instrumente de capital de risc şi de creştere, garanţii şi microfinanţare care ţintesc în mod specific acest segment al pieţei.
Pe lângă programele de finanțare, Fondul European de Investiții este implicat și ca investitor în fonduri de investiții active inclusiv în România administrate de manageri precum Mid Europa, Enterprise Investors, Resource Partners sau Catalyst România.