Adrian Mîrșanu

publicat la: 05.10.2015  20:24

Tranzacția Rosemary cu credite neperformante ale Intesa: portofoliu nominal de 287 mil. euro, colateral cu proprietăți imobiliare estimate la 181 mil. euro, 1.862 de credite cu 60% denominate în euro și 40% în lei. Ofertele indicative sunt așteptate în octombrie, iar ofertele angajante în noiembrie. Cine sunt consultanții Deloitte Londra și Deloitte Ungaria care se ocupă de vânzare

 

Intesa Sanpaolo Bank România, filiala locală a celei mai mari bănci italiene, a scos la vânzare un portofoliu de credite neperformante cu o valoare nominală de 287 mil. euro, din care 95% reprezintă credite acordate companiilor, iar restul sunt împrumuturi retail, potrivit datelor obținute din piață de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Tranzacția cu numele de cod Rosemary este coordonată de către o echipă de consultanți Deloitte din birourile din Londra și Budapesta. Investitorii interesați sunt așteptați să vină cu oferte indicative în luna octombrie, etapa ofertelor angajante urmând să aibă loc în luna noiembrie. Primele informații despre vânzarea portofoliului de credite neperformante al Intesa Sanpaolo au fost publicate în premieră de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO pe 23 septembrie.

Reprezentanții Intesa Sanpaolo România nu au făcut până acum niciun comentariu pe tema acestei tranzacții.

Portofoliul Intesa Sanpaolo este denominat în proporție de aproape 60% în euro, respectiv circa 40% în lei.

Tranzacția Rosemary propune investitorilor preluarea unui pachet format dintr-un număr de 1.862 de credite, respectiv 1.279 de clienți împrumutați. Portofoliul dispune de un colateral care cuprinde active imobiliare având o valoare de piață estimată la peste 180 mil. euro, din care circa 40% reprezintă ponderea celor mai mari 20 de proprietăți. Aproape jumătate din valoarea colateralului înseamnă proprietăți pe piața industrială, ca pondere fiind urmate de proprietăți rezidențiale și terenuri.

Aceste proprietăți sunt localizate în întreaga țară, cele mai importante fiind în zona București – Ilfov și în vestul țării.

Componenta corporate a portofoliului este compusă din 981 de clienți împrumutați și credite de 273 mil. euro, securizate cu 1.282 de proprietăți. Mai mult de jumătate din aceste împrumuturi sunt acordate companiilor, aflate acum în proceduri avansate de faliment.

La acestea se adaugă credite retail de 14 mil. euro, 298 de clienți împrumutați, această componentă fiind garantată cu 302 proprietăți.

Istoricul de plată al portofoliului arată că în ultimele 18 luni au fost încasate 24 mil. euro, conform datelor obținute de jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Mandatul de vânzare al portofoliului Rosemary aparține Deloitte, care a format deja o echipă de consultanți în birourile din Londra și Budapesta.

Din echipa Deloitte pentru tranzacție fac parte Andrew Orr – partener Deloitte Londra, Balazs Biro – partener Deloitte Ungaria, Amo Chahal – director Deloitte Londra și Albert Marton,asistent director Deloitte Ungaria.

Amo Chahal este director în cadrul echipei Portfolio Lead Advisory al Deloitte Marea Britanie și a asigurat consultanța pentru tranzacții cu portofolii neperformante de peste 30 mld. lire sterline, lucrând pe mandate atât de partea vânzătorului, cât și a cumpărătorului.

Tranzacțiile au vizat diferite clase de active din Marea Britanie, Irlanda, Germania, Franța, Spania, Olanda, state din nordul Europei și din Europa Centrală și de Est. Amo Chahal a ocupat diferite poziții de conducere în Deloitte Marea Britanie începând din 2007.

Andrew Orr are peste 20 de ani experiență în domeniul tranzacțiilor de portofolii neperformante. A lucrat pentru fondul american de hedging DB Zwirn & Co, specializat în investiții în active neperformante în Asia, și în banca austriacă BAWAG PSK. A mai trecut pe la firmele internaționale de consultanță Andersen și PwC.

Balazs Biro lucrează de 11 ani pentru Deloitte Ungaria. A fost anterior consultant de fuziuni și achiziții pentru Budapest Waterworks. Are o diplomă MBA de la Universitatea Corvin din Budapesta și vorbește maghiara, engleza și germana.

În cadrul subsidiarei locale a celei mai mari bănci italiene, activitățile de administrare a creditelor neperformante sunt coordonate de către Florin Șandor, director general adjunct al Intesa Sanpaolo Bank România și Chief Workout Officer al băncii.

Șandor a fost aproape zece ani șef al departamentului juridic al băncii, iar apoi timp de un an și opt luni a activat în cadrul BNR pe poziția de Senior Consultant. Din iulie 2014, acesta a revenit în cadrul băncii italiene și face parte din echipa de conducere.

Pe piața românească  a tranzacțiilor de neperformante, cea mai mare după valoarea portofoliului vândut a fost cea din iulie 2014 a Volksbank România (495 mil. euro), urmată de tranzacții derulate de BCR.

Tranzacțiile cu credite neperformante, încheiate până acum în jurul unui interval de discount situat între 85% și 93% față de valoarea nominală, conform datelor colectate din piață de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO, fie au rolul de a elibera băncile de presiunea provizioanelor pentru a putea redirecționa resurse către creditare, fie anticipează tranzacții de exit ale unor jucători cum a fost cazul Volksbank și cum este în prezent cazul Piraeus.

Un raport al PwC estima nivelul portofoliilor de credite neperformante la 10 mld. euro în 2013.

Până acum, pe lista investitorilor cu apetit pentru astfel de tranzacții locale au apărut Deutsche Bank, HIG Capital, AnaCap, Apartners Capital, Apollo, Lone Star, IFC – divizia de investiții a grupului Băncii Mondiale, Baupost, Sankaty, iar din rândul operatorilor specializați în recuperare de creanțe cehii de la APS, germanii de la EOS, firmele poloneze Kruk și Kredyt Inkaso.

După ce luna trecută, Erste a oprit discuțiile de vânzare a portofoliului Neptun, cu valoare nominală de până la 2,7 mld. euro, acum atenția fondurilor de investiții și a firmelor specializate în administrarea creanțelor este atrasă de tranzacția Ursa a proprietarului elen al Bancpost (portofoliu în jurul a 600 mil. euro), tranzacția Triton a UniCredit Bank (valoare estimată a portofoliului de circa 340 mil. euro) și tranzacția Rosemary a Intesa Sanpaolo România (portofoliu de 287 mil. euro).

KPMG are mandatul tranzacției Triton, iar Deloitte al tranzacției Rosemary.

Deloitte a dus la bun sfârșit în acest an vânzarea unui pachet de credite neperformante a Piraeus Bank România de 185 mil. euro pentru un preț de circa 12 mil. euro, plătit de polonezii de la Kruk.

PwC a avut până acum cele mai multe mandate la vânzarea de portofolii bancare neperformante mari din România – tranzacția Volksbank România (495 mil. euro), tranzacția Saturn (400 mil. euro) a BCR și tranzacția Neptun, oprită luna trecută de Erste din cauza ofertelor primite sub așteptări.

Impactul așteptat al tranzacției Rosemary asupra bilanțului subsidiarei locale a italienilor este unul semnificativ. Activele băncii se situau la 30 iunie 2015 la 1,1 mld. euro, în timp ce volumul împrumuturilor acordate era de 0,7 mld. euro, conform datelor publicate de către banca – mamă din Italia. Banca dispune acum de o rețea de aproximativ 60 de unități și circa 700 de angajați.

Intesa Sanpaolo este o bancă născută în urma fuziunii dintre băncile italiene Intesa și Sanpaolo IMI.

În România, italienii au intrat pe piață în 1996 punând piciorul la Arad, unde au înființat o bancă destinată finanțării IMM-urilor. Din 1 octombrie 2012, Intesa Sanpaolo România a fuzionat absorbind Banca CR Firenze România SA.

Acțiunile Intesa Sanpaolo România sunt deținute de Intesa Sanpaolo SpA cu o participație de 91,47%, Cassa di Risparmio di Firenze SpA (8,18%) și Intesa Sanpaolo Holding International SA (0,35 %).

Pe piața bancară locală, Intesa Sanpaolo intră în prima jumătate a clasamentului. La finele anului trecut, Intesa avea o cotă de piață de 1,2% cu un activ net bilanțier de 1 mld. euro, ocupând poziția 18 din cele 40 de instituții de credit, potrivit raportului anual al băncii centrale.

Ultimul bilanț anual al Intesa Sanpaolo România indică pierderi de aproape 60 mil. euro la 31 decembrie 2014, în condițiile în care banca nu a mai făcut profit din 2008 până acum.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

First View to MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Laurentiu Stan, exit planning advisor: A suitable mix of Equity – Debt can significantly reduce the cost of capital invested in assets, leading to a higher value for them

  „To achieve sustainable and healthy growth, Romanian companies need an appropriate mix of financing for assets through equity and debt. A viable option I recommend to companies is the issuance of corporate bonds, with their liquidity potentially ensured by listing on the stock exchange, if the iss  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Razvan Butucaru, Mazars: An active M&A market is not only a condition but also a key facilitator for a robust capital market. These two elements are intricately linked, synergising to bolster the growth and development of local companies

  „According to Mazars’ study, ‘Investing in CEE: Inbound M&A report 2023/2024’, and taking into account the criteria set out in the methodology, the CEE region saw an increasing interest from investors outside the region, with a total of 483 transactions, amounting to a combined value of   Citeşte articolul integral